Τζεντιλόνι: Να υπάρξει νέο χρηματοδοτικό σχήμα μετά το Ταμείο Ανάπτυξης – Εύσημα για την επιτυχία της Ελλάδας, οι 3 προκλήσεις για το μέλλον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: Να υπάρξει νέο χρηματοδοτικό σχήμα μετά το Ταμείο Ανάπτυξης – Εύσημα για την επιτυχία της Ελλάδας, οι 3 προκλήσεις για το μέλλον
Οι οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, απαιτούν την κινητοποίηση επενδύσεων σε επίπεδο άνευ προηγουμένου, είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, από το βήμα των Δελφών. «Πρέπει να σκεφτούμε και να δράσουμε "ευρωπαϊκά"», τόνισε. Σύσταση για συνετή δημοσιονομική πολιτική, ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αλλά και συνέχιση της αξιοποίησης των πόρων προς την Ελλάδα.

Έναν διάδοχο του Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει την Ευρώπη μετά το 2026 πρότεινε από το βήμα των Δελφών ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Η ΕΕ αντιμετώπισε τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καλύτερα από ότι πολλοί προέβλεπαν. Αποφύγαμε την ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πληθωρισμός υποχωρεί σταδιακά προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η απασχόληση είναι στο υψηλότερό της επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο μιας δεκαετίας», είπε.

«Ωστόσο, ξέρουμε ότι αυτά τα σοκ έχουν προκαλέσει συνέπειες», συμπλήρωσε, αναλύοντας τις προκλήσεις που διατηρούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως μια οικονομική ύφεση με ερωτηματικά γύρω από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εν μέσω ευρύτερων γεωπολιτικών εντάσεων.

Η χρήση των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως το Next Generation EU, πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα, επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τόνισε ότι «κοιτώντας μπροστά, είναι ξεκάθαρο πως οι οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η ανταγωνιστικότητα, οι αμυντικές δυνατότητες απαιτούν την κινητοποίηση επενδύσεων σε επίπεδο άνευ προηγουμένου. Ιδιαίτερα η ενεργειακή μετάβαση και οι αμυντικές ανάγκες ξεπερνούν τα επίπεδα χρηματοδότησης ενός κράτους».

«Για αυτό πρέπει να σκεφτούμε και να δράσουμε "ευρωπαϊκά"», είπε χαρακτηριστικά, μετά τη λήξη του Next Generation EU το 2026. Χαρακτήρισε το Ταμείο επιτυχημένη λύση, σημειώνοντας πως ένα νέο κοινό όχημα χρηματοδότησης πρέπει να είναι μέρος της λύσης που θα ακολουθήσει. Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί η κινητοποίηση επενδύσεων και να συνεχιστεί η πράσινη μετάβαση, με τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους της ενέργειας, καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία συνεχίζει να πληρώνει κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, δήλωσε πως σήμερα δεν είναι η ίδια χώρα με εκείνη που ήταν πριν 5 ή 10 χρόνια, έκανε λόγο για εξαιρετική επαναφορά της οικονομίας, έπειτα από δύσκολες εποχές και δήλωσε περήφανος που ήταν έστω και μικρό κομμάτι αυτού του success story κατά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Χαρακτήρισε τη χώρα «μεταξύ των πρωταγωνιστών της μεγάλης μετάβασης – προς την πράσινη οικονομία», τονίζοντας ότι η μόνη λύση για την παγκόσμια οικονομία είναι να συνεχίσουμε με την πράσινη μετάβαση. Παράλληλα, σημείωσε ότι στην Ελλάδα, η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπορούσε να δώσει επιπλέον ώθηση έως και 4,4% στο ΑΕΠ έως το 2026.

Ωστόσο, απεύθυνε σύσταση για συνετή δημοσιονομική πολιτική και η επιστροφή σε συνετό έλλειμμα, ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αλλά και συνέχιση της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει», ενώ κατέληξε σημειώνοντας ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι ένα πραγματικό ντιμπέιτ για το μέλλον της Ευρώπης. «Ας τις κάνουμε να μετράνε», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσιονομικοί κανόνες: Θερμό καλοκαίρι και διαβουλεύσεις έως τον Δεκέμβριο – Όλα τα ορόσημα

Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις στήριξης ύψους 870 εκατ. το 2025 – Στο 2,1% το πρωτογενές πλεόνασμα

Πληθωρισμός: Ταχύτερη άνοδος τιμών 3,2% τον Μάρτιο – 67,2% ακριβότερο το ελαιόλαδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider