Η Fitch υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Fitch υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Κίνας
Η καθοδική αναθεώρηση της προοπτικής του κινεζικού χρέους αντανακλά τους αυξανόμενους κινδύνους που επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά της Κίνας.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου της Κίνας (outlook), επικαλούμενος τους αυξημένους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε «αρνητικές» από «σταθερές», αν και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κίνας στο Α+. «Η αναθεώρηση των προοπτικών αντανακλά τους αυξανόμενους κινδύνους για τις προοπτικές των δημόσιων οικονομικών της Κίνας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πιο αβέβαιες οικονομικές προοπτικές εν μέσω της μετάβασης από την ανάπτυξη που εξαρτάται από τα ακίνητα σε αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί ως ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης», διαμηνύει η Fitch, που αναμένει πως το ΑΕΠ του Πεκίνου θα υποχωρήσει στο 4,5% το 2024 από 5,2% το 2023, χάνοντας τις κυβερνητικές προβλέψεις για 5% εν μέσω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην αγορά ακινήτων και των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών.

Παράλληλα, ο οίκος προσδοκά ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 61,3% του ΑΕΠ το 2024 από 56,1% το 2023- υποστηριζόμενο κυρίως από την αυξημένη δημοσιονομική στήριξη από το Πεκίνο για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Η αποπληθωριστική τάση της Κίνας παρέμεινε επίσης μια ανησυχία, δήλωσε η Fitch, με τον διατηρούμενο αποπληθωρισμό να παρουσιάζει περισσότερους κινδύνους για το ΑΕΠ της χώρας.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου αναμένονται την Πέμπτη και αναμένεται να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τον αποπληθωρισμό. Ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε ακόμη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας στο Α+ με βάση την προοπτική σχετικά ισχυρότερης ανάπτυξης στην Κίνα σε σύγκριση με τους ομολόγους της.

Η ποικιλομορφία της οικονομίας της χώρας και η σημασία της στο παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται ακόμη να προκαλέσουν κάποια ανάπτυξη. Οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ιδίως καθώς η ανάκαμψη μετά το COVID απέτυχε να υλοποιηθεί το 2023. Η παρατεταμένη ύφεση στη βασική αγορά ακινήτων της χώρας -η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ- έχει επίσης υποβαθμίσει τις προοπτικές της Κίνας, ιδίως εν μέσω ενός κύματος σημαντικών αθετήσεων στον τομέα.

Η απάντηση της Κίνας

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας εξέφρασε τη λύπη του για την υποβάθμιση από Fitch, ενώ επέκρινε επίσης το σύστημα του οίκου αξιολόγησης για το γεγονός ότι του διέφυγαν ορισμένες θετικές επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι προσπάθειές του για την εκτόνωση των υψηλών επιπέδων χρέους προχωρούν με ομαλό τρόπο και ότι ο συνολικός κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ελεγχόμενος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Καθετοποίηση και ισχυρή ρευστότητα «κλειδώνουν» την αύξηση των EBITDA το 2024

ΣΒΕ: Με reskilling και μετανάστες με εξειδίκευση θα καλύψει τα κενά σε θέσεις εργασίας η βιομηχανία

Ποιο είναι το νέο ρομποτικό project 91 εκατ. ευρώ – Αίτημα για υπαγωγή στις στρατηγικές επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider