Goldman Sachs: Η επενδυτική γοητεία της Γερμανίας επιστρέφει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Η επενδυτική γοητεία της Γερμανίας επιστρέφει
Παρά την ύφεση, η γερμανική οικονομία αρχίζει να επανελκύει τους επενδυτές - Το σχόλιο της Goldman Sachs.

Η οικονομία της Γερμανίας μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, αλλά οι επενδυτές αρχίζουν να την κοιτούν... με άλλο μάτι. Σύμφωνα με τον Νταν Ντινς, συνεπικεφαλής της Goldman Sachs στον τομέα των παγκόσμιων τραπεζών και αγορών, οι συνθήκες για επιχειρηματικά deals έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, οι γερμανικές βιομηχανικές εταιρείες διερευνούν επιλογές για επέκταση ενώ η σκηνή των startup γίνεται εκ νέου ενεργή.

«Η διάθεση μεταξύ των στελεχών σε γερμανικές βιομηχανικές εταιρείες είναι εποικοδομητική, αλλά σίγουρα πιο νηφάλια σε σύγκριση με την αισιοδοξία των ομότιμων στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Δυτική Ακτή», ανέφερε ο Ντις σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Κάθε κυρίαρχη χώρα θέλει να δημιουργήσει και να κατέχει ικανότητα αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα χρειαστεί τσιπ, κέντρα δεδομένων και σχετική υποδομή», πρόσθεε.

Η Γερμανία αγωνίζεται να αναζωογονήσει την οικονομία της μετά την ενεργειακή κρίση, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση και να απαντήσει σε μακροχρόνιες διαρθρωτικές προκλήσεις όπως η γραφειοκρατία και η γήρανση του εργατικού δυναμικού της. Ο κατάλογος των προβλημάτων της ατμομηχανής της Ευρώπης έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά της να παραμείνει ανταγωνιστική και να προσελκύει επενδύσεις.

Πλέον, εν μέσω ενδείξεων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών επανέρχεται, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 2 και πλέον ετών τον Μάρτιο. Παράλληλα, η μείωση του κόστους δανεισμού θα είναι βασικός καταλύτης για τις εταιρείες ώστε να κλιμακώσουν και να ενισχύσουν τις τεχνολογικές δαπάνες για αυτοματοποίηση διαδικασιών και την ΑΙ - τομείς το Βερολίνο θέλει να ενισχύσει.

Με τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και τις περικοπές των επιτοκίων, οι συμφωνίες και οι εξαγορές αρχίζουν επιτέλους να αυξάνονται μετά από μια δύσκολη χρονιά. Οι παγκόσμιες αξίες των deal αυξήθηκαν κατά 24% φέτος στα 651 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι συμφωνίες που αφορούν εταιρείες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ανέβηκαν κατά 44%.

Ο αναλυτής της Goldman Sachs προειδοποίησε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η σύναψη συμφωνιών θα συνεχίσει να βελτιώνεται με αυτόν τον ρυθμό. «Δεν χρειάζονται υποθέσεις για να δούμε ότι οι συμφωνίες αυξάνονται μετά από ένα χαμηλό 10ετίας λόγω της σταθεροποίησης των επιτοκίων, της οικονομικής σταθερότητας και της ύπαρξης assets προς πώληση» εκτίμησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς αμείβεται ο ιδιωτικός τομέας την αργία της 25ης Μαρτίου

Από τον αγώνα για επιβίωση, στα 25 εκατ. ευρώ ετησίως: «Δεν είχαμε ούτε για το νοίκι»

Ρεύμα: Πώς κινήθηκε η λιανική το 2023 – Το πελατολόγιο των εταιρειών

gazzetta
gazzetta reader insider insider