Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο – Σύμβουλο αναζητεί το Υπερταμείο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο – Σύμβουλο αναζητεί το Υπερταμείο
Ο σύμβουλος που θα πρέπει να έχει διεθνή και αποδεδειγμένη εμπειρία σε Sovereign Wealth Funds θα προετοιμάσει το έδαφος και θα «στήσει» ουσιαστικά το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Αναμένεται και ο «χρησμός» της Nomura για τα κεφάλαια.

Σε αναζήτηση συμβούλου που θα προετοιμάσει το έδαφος για την δημιουργία αλλά και τη λειτουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Fund βρίσκεται το Υπερταμείο. Στόχος είναι το νέο fund να ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο μισό του έτους, ενώ στο μεταξύ αναμένεται και ο «χρησμός» της Nomura για τα κεφάλαια με τα οποία θα πρέπει να «προικίσει» το ελληνικό δημόσιο το νέο ταμείο, τα οποία ισούνται με το μισό της αξίας της συμμετοχής του Δημοσίου στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Ο σύμβουλος που θα αναλάβει θα πρέπει να δουλέψει σε δύο φάσεις:

Η πρώτη είναι αυτή της προετοιμασίας όπου θα πρέπει να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου υπό του οποίου θα δημιουργηθεί το νέο Fund, με στόχο όλες οι νομοθετικές διαδικασίες από τις ελληνικές Αρχές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο. Ακόμη θα πρέπει να προετοιμάσει την αρχική στρατηγική, τη διοίκηση, την οργανωτική δομή και το επενδυτικό πλαίσιο που θα έχει το νέο Fund.

H δεύτερη φάση είναι αυτή της δημιουργίας του fund, που θα ξεκινήσει αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Στόχος αυτής της φάσεις είναι να ενεργοποιηθούν οι βασικές λειτουργικές και επενδυτικές ικανότητες του fund, τόσο μέσω της στελέχωσης του οργανισμού και της δημιουργίας μεσοπρόθεσμου επιχειρησιακού σχεδίου.

Ο σύμβουλος θα αναδειχθεί από τον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε χθες το Υπερταμείο με την περίοδο υποβολής προσφορών για τη σύμβαση των περίπου 3,9 εκατ. ευρώ να λήγει στις 30 Απριλίου. Στο μεταξύ η Nomura έχει αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να υπολογίσει την αξία των συμμετοχών του δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Βάσει της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες το 50% αυτού του ποσού θα κατευθυνθεί για αποπληρωμή του κρατικού χρέους και το υπόλοιπο 50% αξιοποιηθεί ως κεφάλαιο για το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Ενεργοποίηση του επενδυτικού ρόλου

Το Υπερταμείο βρίσκεται έτσι και αλλιώς σε φάση ενεργοποίησης του επενδυτικού του ρόλου έχοντας προγραμματίσει επενδύσεις 51 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, βάσει των όσων προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2014. Οι πρώτες επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Την προηγούμενη χρονιά κατόπιν διαγωνισμού, όρισε την BlackRock FMA ως σύμβουλο υλοποίησης στρατηγικού σχεδιασμού, για τον μετασχηματισμό του σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας στα πρότυπα των Διεθνών Επενδυτικών Ταμείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΠΑ: Ολιγοήμερη παράταση στις αιτήσεις για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Μπαράζ υποβολών πριν την εκπνοή (upd)

Επιδείνωση στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο - Σώζουν την παρτίδα ο τουρισμός και έκτακτα έσοδα από το Ευρωσύστημα

ΕΣΠΑ: Τέλος χρόνου για 2+3 δράσεις που δίνουν 650 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider