Κάζακς (ΕΚΤ): Βλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάζακς (ΕΚΤ): Βλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024
«Άνετα» δήλωσε πως νιώθει με τα στοιχήματα των επενδυτών πως θα υπάρξουν τρεις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρτινς Καζάκς.

«Άνετα» δήλωσε πως νιώθει με τα στοιχήματα των επενδυτών πως θα υπάρξουν τρεις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρτινς Καζάκς.

Όπως αναφέρει το Reuters, πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για μια πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού από τα τρέχοντα υψηλά ρεκόρ τους, πιθανότατα τον Ιούνιο, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο πόσες ακόμη μειώσεις θα ακολουθήσουν.

Οι αγορές κάνουν λόγο για τρεις μειώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ δίνουν μία πιθανότητα και για μία τέταρτη που θα οδηγούσε το επιτόκιο από το ιστορικό υψηλό του 4% που είναι σήμερα στο 3,25% ή 3% στο τέλος του χρόνου.

Ο Κάζακς, ο οποίος στο παρελθόν προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες για άμεσες μειώσεις των επιτοκίων, δήλωσε στο Reuters ότι αυτή την φορά η εκτίμηση στην αγορά φαίνεται να ταιριάζει με τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ που βλέπει τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του έτους.

«Αν δω την τρέχουσα εκτίμηση της αγοράς, τον τελευταίο μήνα περίπου, νιώθω αρκετά άνετα με αυτό», σημείωσε μιλώντας στο πρακτορείο. Ο Κάζακς ωστόσο προειδοποίησε πάντως ότι οι δηλώσεις του δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ότι αποτελούν δέσμευση ή ότι παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιαπωνία: Τέλος στα αρνητικά επιτόκια μετά από 17 χρόνια - Τι σημαίνει για οικονομία, επιχειρήσεις και επενδύσεις

Αίγυπτος: Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιτηρών του κόσμου ξεμένει από ρευστό και γεμίζει πρόσφυγες

Bitcoin: Βουτιά 6,5% μετά το ιστορικό ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider