Πληθωρισμός: Στο 2,8% στην ΕΕ και στο 3,1% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο - Τα τελικά στοιχεία της Eurostat

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Στο 2,8% στην ΕΕ και στο 3,1% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο - Τα τελικά στοιχεία της Eurostat
Στο 3,1% από 3,2% αποκλιμακώθηκε οριακά ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Στην ΕΕ των 27, το ποσοστό έπεσε στο 2,8% από 3,1% τον Ιανουάριο και στην Ευρωζώνη στο 2,6% από 2,8%.

Στο 3,1% αποκλιμακώθηκε οριακά ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, όταν η πρώτη εκτίμησή της έβλεπε ετήσια άνοδο κατά 3,2% ενώ η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγιζε τις πιέσεις στο 2,9%. Στην ΕΕ των 27, το ποσοστό έπεσε στο 2,8% από 3,1% τον Ιανουάριο και στην Ευρωζώνη στο 2,6% από 2,8%.

Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιβεβαιώθηκε στην ετήσια μέτρηση του 3,1% για την ευρωζώνη, ενώ τον Φεβρουάριο, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,73 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,79 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,42 π.μ.) και την ενέργεια (-0,36 π.μ.).

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε πέντε και αυξήθηκε σε δύο. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (7,1%), την Κροατία (4,8%) και την Εσθονία (4,4%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν τη Λετονία, τη Δανία (και οι δύο 0,6%) και την Ιταλία (0,8%).

Όπως έγραψε το insider.gr, σημάδια σταθεροποίησης των τιμών τροφίμων στα πολύ υψηλά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα δείχνουν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο με την αποκλιμάκωση που καταγράφεται στον ρυθμό αύξησης – με άνοδο 6,7% σε σχέση με 8,3% τον Ιανουάριο- να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλότερη βάση σύγκρισης μήνα με τον μήνα, το λεγόμενο base effect. Και ενώ περιμένουμε να δούμε το πώς και κατά πόσο θα επηρεάσουν τις τιμές στο ράφι τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας που μπήκαν σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου, τα στοιχεία από τις διεθνείς αγορές προκαλούν ανησυχία για νέο κύμα ανοδικών πιέσεων σε μια σειρά από πρώτες ύλες.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO Price Index), ο υποχώρησε οριακά τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο κυρίως λόγω των μειώσεων τιμών στα δημητριακά και τα φυτικά έλαια που αντιστάθμισαν τις αυξήσεις που καταγράφονται στη ζάχαρη, το κρέας και τα γαλακτομικά προϊόντα. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα ο δείκτης γάλακτος αυξήθηκε κατά 1,1%, ο δείκτης κρέατος κατά 1,8% και ο δείκτης της ζάχαρης κατά 3,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός τροφίμων τον Φεβρουάριο διαμορφούμενος στο 6,7% σε σχέση με 8,3% που ήταν ένα μήνα πριν, παραμένοντας ωστόσο σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα από τον γενικό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 2,9%.

Παρόλα αυτά για έναν ακόμη μήνα καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις σε μια σειρά από βασικές κατηγορίες τροφίμων όπως τα φρούτα και τα ψάρια, ενώ μεικτά είναι τα σήματα που έρχονται από τις διεθνείς αγορές των πρώτων υλών. Τις πληθωριστικές πιέσεις διατηρεί η άνοδος τιμών που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό σε μια σειρά από άλλα προϊόντα και υπηρεσίες όπως τα καύσιμα, η εστίαση και τα ασφάλιστρα Υγειας,

Τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Σταθερά τους τελευταίους μήνες το προϊόν με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις είναι το ελαιόλαδο με αύξηση τιμής 63,72% σε σχέση με πέρυσι και ακολουθούν: χυμοί φρούτων (16,,68%), Δημητριακά για πρωϊνό (15,88%), Παρασκευάσματα με βάση το κρέας (14,36%), Αναψυκτικά (13,77%), Ψάρια νωπά (13,71%), φρούτα νωπά (13,71%).

Τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών

Τη μεγαλύτερη μείωση τιμών σε σχέση με ένα χρόνο πριν παρουσιάζουν με διαφορά τα βρώσιμα έλαια πλην του ελαιολάδου, οι τιμές των οποίων έχουν υποχωρήσει 18,99%. Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν και οι τιμές στο αλεύρι και άλλα δημητριακά (-6,28%). Πρόκειται για δύο κατηγορίες προϊόντων που εκτινάχθηκαν πολύ γρήγορα και βίαια με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, και πλέον όπως φαίνεται επέρχεται μια ισορροπία. Από κει και πέρα αξιοπρόσεκτες μειώσεις τιμών καταγράφονται στο γιαούρτι (-4,61%), τη ζάχαρη (-4,15%), το γάλα πλήρες (-4,04%) και με μειωμένα λιπαρά (-3,90%).

Η εικόνα εκτός των τροφίμων

Εκτός των τροφίµων, τον Φεβρουάριο καταγράφονται υψηλές αυξήσεις σε ετήσια βάση στα ασφάλιστρα υγείας (14%), στο πετρέλαιο θέρµανσης (9,9%), στα πακέτα διακοπών (8,7%), στα φαρµακευτικά προϊόντα (5,4%), στις ιατρικές υπηρεσίες (5,4%), στην εστίαση (6,7%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο άλμα για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Το Gemini της Google θα είναι η AI των iPhone; Άνοδος 4,6% για Alphabet

Ευρωαγορές: Πιέσεις ενόψει Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider