Με το βλέμμα στην Καθαρά Δευτέρα αγορά και καταναλωτές – Πόσο κοστίζει το σαρακοστιανό τραπέζι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το βλέμμα στην Καθαρά Δευτέρα αγορά και καταναλωτές – Πόσο κοστίζει το σαρακοστιανό τραπέζι
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα παραδοσιακά σαρακοστιανά είδη. Η εικόνα σε λαγάνα και θαλασσινά. Τι λένε παράγοντες της αγοράς. Σε ισχύ το καλάθι της Σαρακοστής του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς συνεχίζονται οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις στα είδη διατροφής.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Καθαρά Δευτέρα, με τους καταναλωτές να σπεύδουν για τις τελευταίες αγορές τους προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι. Η προσμονή για τα σαρακοστιανά εδέσματα είναι μεγάλη, ωστόσο το κύμα ακρίβειας συνεχίζει να ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι τιμές στα σαρακοστιανά κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έριξε ξανά στη μάχη κατά της ακρίβειας από την περασμένη Τετάρτη το «καλάθι της Σαρακοστής», με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων σε είδη διατροφής που παραδοσιακά καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής.

Tο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα στρωθεί στη σκιά του επίμονου πληθωρισμού, ενώ σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων, οι τιμές έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9%, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων στο 6,7%. Σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, το ελαιόλαδο είναι κατά 63,7% ακριβότερο, ενώ οι αυξήσεις τιμών σε μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων φτάνουν το 13,8%. Κατά 12,3% ακριβότερα είναι τα φρούτα και κατά 6,5% τα λαχανικά, ενώ στα ψάρια καταγράφεται αύξηση σε ετήσια βάση κατά 9,7%.

Οι τιμές στα θαλασσινά

Όπως αποκάλυψε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς Βαρβακείου, Βασίλης Σίμος, εφέτος οι τιμές θα είναι μειωμένες κατά 1-2 ευρώ, ενώ δεν τίθεται κανένα θέμα επάρκειας. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, γύρω στα 8-9 ευρώ πωλείται η σκούρα γαρίδα Εκουαδόρ (μεσαίο μέγεθος), από 10-11 ευρώ πέρυσι, ενώ τα 12 ευρώ αγγίζει η κόκκινη γαρίδα Αργεντινής. Τα καλαμάρια κοστίζουν 8,98 ευρώ ενώ τα πλοκάμια θράψαλου στα 7,98 ευρώ, ήτοι φθηνότερα κατά 1 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και επικαλούμενος τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι τα κατεψυγμένα θαλασσινά είναι κατά 4% φθηνότερα περίπου σε σχέση με πέρυσι. «Ελπίζουμε ότι με το Καλάθι της Σαρακοστής θα πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση», τόνισε δε.

«Η Βαρβάκειος είναι όλη ένα Σαρακοστιανό Καλάθι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να προμηθευτεί τα απαραίτητα για να είναι το τραπέζι του γεμάτο. Οι καταναλωτές εδώ μπορούν να αγοράζουν σε πολύ προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές ότι χρειάζονται», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, πραγματοποιώντας αυτοψία στη Βαρβάκειο.

Η τιμή της λαγάνας

Ο υπουργός Ανάπτυξης έσπευσε μάλιστα να ξεκαθαρίσει που θα κινηθεί εφέτος η τιμή της λαγάνας, ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πότε υπάρχει αισχροκέρδεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η τιμή για τη μεγάλη λαγάνα (750 γρ) κυμαίνεται από 2,80 ευρώ έως και 3,50 ευρώ, ενώ η τιμή για τη μικρή λαγάνα μεταξύ 1,80 και 2,00 ευρώ.

«Τα σαρακοστιανά είδη έχουν πάρει ένα 10% αύξηση και θα ακολουθήσει από την Καθαρή Δευτέρα άλλο ένα 10%, άρα θεωρώ ότι έχουμε αύξηση της τάξεως του 20% στα σαρακοστιανά προϊόντα», εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

Σε ισχύ έως τις 4 Μαΐου το «καλάθι της Σαρακοστής»

Στο μεταξύ, σε ισχύ τέθηκε από τις 13 Μαρτίου το «καλάθι της Σαρακοστής» στα σούπερ μάρκετ». Πρόκειται για προσωρινή επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται ο χαλβάς, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές - μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.), καθώς και κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη), ενώ το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ έως και τις 4 Μαΐου 2024.

«Σε γενικές γραμμές εφέτος το καλάθι της Σαρακοστής είναι «μεσοσταθμικά ίδιο η φθηνότερο με πέρσι», έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης.

Οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στα «καλάθια της Σαρακοστής» των σούπερ μάρκετ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis.

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά

Η Βαρβάκειος Αγορά θα λειτουργήσει με συνεχές ωράριο από τις 7:00 το πρωί της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, ενώ θα κλείσει μόνο για μία ώρα το μεσημέρι της Κυριακής για να καθαριστεί.

Τους καταναλωτές ετοιμάζεται να υποδεχθεί και η κεντρική αγορά τροφίμων του Πειραιά «με πλούσια ποικιλία σε φρέσκα θαλασσινά, μεγάλη γκάμα νηστίσιμων προϊόντων και παραδοσιακές σαρακοστιανές λιχουδιές σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές».

Το Σάββατο και ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά «με εξαιρετικά ανταγωνιστικές και πραγματικά χαμηλές τιμές και με πλούσια ποικιλία φρέσκων θαλασσινών και ψαριών, φρούτων, λαχανικών και πολλών άλλων σαρακοστιανών προϊόντων», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο της Σαρακοστής

Υπ. Ανάπτυξης: Χαμηλότερες ή ίσες με πέρυσι οι τιμές για το Σαρακοστιανό τραπέζι

gazzetta
gazzetta reader insider insider