ΕΤΑΔ: Τι συμβαίνει με το εγχείρημα αξιοποίησης του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου - Tae Kwon Do

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΑΔ: Τι συμβαίνει με το εγχείρημα αξιοποίησης του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου - Tae Kwon Do
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον εν εξελίξει διαγωνισμό της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου για την μακροχρόνια παραχώρηση – αξιοποίηση του τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, ο συνδυασμός χρήσεων και η απόφαση για παράταση. Ποιο είναι το asset και οι όροι μακροχρόνιας εκμίσθωσης.

Το δεδομένο ενδιαφέρον για τον εν εξελίξει διαγωνισμό της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) για την μακροχρόνια παραχώρηση – αξιοποίηση του τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, που περιλαμβάνει και το γήπεδο του TAE KWON DO, και η ανάγκη για εξασφάλιση περισσότερου χρόνου προετοιμασίας από πλευράς των υποψήφιων επενδυτών, έχει οδηγήσει τη διοίκηση της ΕΤΑΔ στην παροχή πρόσθετου χρόνου στους τυχόν «μνηστήρες» - ιδιώτες για την υποβολή των φακέλων δικαιολογητικών των προσφορών. Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση, μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωση, της έκτασης και των εγκαταστάσεων τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου έχει ως επίκεντρο τον συνδυασμό χρήσεων, συνεδριακών, εκδηλώσεων και εμπορικών.

Η ΕΤΑΔ, λοιπόν, έδωσε παράταση ενός μηνός στη διαγωνιστική διαδικασία. Η προθεσμία για την υποβολή του φακέλου δικαιολογητικών των προσφορών έληγε στις 16 Φεβρουαρίου, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητο να μετατεθεί κατά ένα μήνα, για τις 15 Μαρτίου, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ενδιαφερομένους επενδυτές για το κομμάτι των δικαιολογητικών και των σχετικών εγγράφων. Όπως, δε, λέγεται στην αγορά, υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτικών σχημάτων λόγω της δυνατότητας προώθησης συνδυαστικών χρήσεων – αναπτύξεων, πλην όμως, αυτό μένει να αποτυπωθεί και εκφραστεί επισήμως, δηλαδή μέσω εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατάθεσης πλάνων αξιοποίησης.

Ποιο είναι το asset και το μοντέλο αξιοποίησης

Όπως έχει αναφέρει από καιρό το insider.gr, επιχειρείται νέα προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου που είναι γνωστό και ως TAE KWON DO, μαζί με όμορες εγκαταστάσεις (Γυάλινο κτήριο κ.α.) που συνθέτουν την «ΖΩΝΗ ΙΙΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ», μέσω ηλεκτρονικού Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού (e-auction) για τη μακροχρόνια εκμίσθωση για 40 έτη (με υπό προϋποθέσεις δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη).

Ως χρήσεις του υπό εκμίσθωση ακινήτου, σύμφωνα με το ΠΔ ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, προβλέπονται και επιτρέπονται, μεταξύ άλλων: συνεδριακοί χώροι και συνοδευτικές και υποστηρικτικές λειτουργίες μεταξύ των οποίων και εκθεσιακοί χώροι, θεματικά πάρκα, χώροι αναψυχής, ημιυπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων, υπαίθριος κινηματογράφος, υπαίθριες μεγάλες εκδηλώσεις/γεγονότα/δρώμενα (mega events), χώροι διαδραστικών κατασκευών, εικαστικές κατασκευές/τοπόσημα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, χώροι εστίασης κοινού, αναψυκτήρια, φυλάκια, υπαίθριοι, ισόγειοι και υπόγειοι χώροι στάθμευσης με τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις τους, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πανέλων και μικρών ανεμογεννητριών, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αντλιοστάσια, υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, μικρό αλιευτικό καταφύγιο και υπαίθρια αγορά αλιέων, μόνιμος ελλιμενισμός ενός σκάφους/τοπόσημο με χρήσεις τουρισμού, αναψυχής και εστίασης, οδικό δίκτυο, εγκαταστάσεις δημοσίων συγκοινωνιακών και τεχνικών υποδομών και συνοδευτικών λειτουργιών.

Ο ανάδοχος θα καταβάλλει στην ΕΤΑΔ: (α) εφάπαξ αντάλλαγμα ποσού 2.000.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ (ή όποιου άλλου φόρου το επιβαρύνει) κατά την υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης αλλά και (β) ετήσιο μίσθωμα, όπως αυτό θα διαμορφωθεί κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού με την υποβολή της οικονομικής του προσφοράς και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο της τιμής εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Η τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας αφορά στο ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Μισθώματος και ορίζεται στο ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ. Το βήμα του διαγωνισμού, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται τουλάχιστον σε ποσοστό ίσο με 5%.

Ο Ανάδοχος θα αναλάβει την υλοποίηση των εργασιών αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των εγκαταστάσεων, υφισταμένων και μελλοντικών, και προμήθειας εξοπλισμού, σύμφωνα με την τεχνική προσφορά του και το χρονοδιάγραμμα αυτής, ύψους κατ’ ελάχιστον ίσου με 22.000.000 ευρώ, ποσό που εκτιμάται από την ΕΤΑΔ ως απολύτως πρόσφορο και αναγκαίο για την οικονομική βιωσιμότητα του μισθίου. Η υλοποίηση των ως άνω εργασιών δεν παρέχει δικαίωμα μείωσης του μισθώματος ούτε άλλη αξίωση κατά της ΕΤΑΔ.

Πρόκειται για συνολικό εμβαδό οικοπέδου στα 152.591 τ.μ. με την επιφάνεια των κτισμάτων να αντιστοιχούν στα 14.300 τ.μ. και περιλαμβάνει: 1) Το κλειστό γυμναστήριο ΤΑΕ KWON DO «σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004»-καθιερωμένο πολιτιστικό, συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο υψηλών προδιαγραφών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται 2) το Γυάλινο κτίριο, το γραμμικό διώροφο κτίριο με θέα στον Φαληρικό Όρμο 3) την Πλατεία Νερού, τον παραθαλάσσιο υπαίθριο χώρο, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για συναυλίες 4) Την Εσπλανάδα, τη γέφυρα που συνδέει τον αστικό ιστό μέσω του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ, με το παραλιακό μέτωπο και σηματοδοτεί την έξοδο προς τη θάλασσα (στο αντικείμενο του διαγωνισμού περιλαμβάνονται μόνο οι εγκαταστάσεις κάτω από τη γέφυρα).

Ο στόχος της ΕΤΑΔ

Στόχος της ΕΤΑΔ A.E. είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου πολιτισμού, αναψυχής και επιχειρηματικότητας στην περιοχή με μητροπολιτικό χαρακτήρα και η συνένωση του δημόσιου αστικού χώρου με μία νέα ζώνη πολιτισμού και ψυχαγωγίας που θα προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής. Το σύνολο της Ζώνης ΙΙΙ βρίσκεται σε ένα από τα πλέον νευραλγικά σημεία της ανάπλασης της Παραλιακής ζώνης της Αττικής και πρόκειται να αποτελέσει χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το πλεονέκτημα του ακινήτου, σύμφωνα με την ΕΤΑΔ είναι ότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα σε άμεση γειτνίαση με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και 4 χλμ. από το λιμάνι του Πειραιά. Σύμβουλοι αξιοποίησης για τη διαγωνιστική διαδικασία είναι στο χρηματοοικονομικό κομμάτι η Deloitte Business Solutions SA, στο τεχνικό η ΣΑΛΦΩ & Συνεργάτες και στο νομικό η Ποταμίτης Βεκρής Δικηγορική Εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθελουσίες ενταύθα - Μεγάλες πιένες για το ΔΑΑ - Ξεχώρισε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Φουλάρουν» οι εργασίες στο mega project του αεροδρομίου Κρήτης – Τα ορόσημα και τα έσοδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider