Holzmann: Πρώτα θα μειώσει επιτόκια η Fed και μετά θα ακολουθήσει η ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Holzmann: Πρώτα θα μειώσει επιτόκια η Fed και μετά θα ακολουθήσει η ΕΚΤ
Robert Holzmann - Getty Images
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων νωρίτερα από την Fed, εκτίμησε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Robert Holzmann, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως απέχουμε ακόμη χρονικά από κάποια κίνηση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων νωρίτερα από την Fed, εκτίμησε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Robert Holzmann, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως απέχουμε ακόμη χρονικά από κάποια κίνηση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη.

«Εάν η Fed αλλάξει την πολιτική της, τότε υποθέτω ότι θα έχει τις ίδιες συνθήκες όπως η Ευρώπη, καθώς οι δύο νομισματικές περιοχές είναι αλληλένδετες, οπότε αυτό θα σήμαινε ότι κι εμείς θα πρέπει να επανεξετάσουμε», δήλωσε ο Αυστριακός αξιωματούχος στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αλλά τυπικά η Fed πάντα τα τελευταία χρόνια έκανε πρώτη κίνηση, περίπου μισό χρόνο νωρίτερα, οπότε θα υπέθετα ότι, ceteris paribus, θα ακολουθούσαμε κι εμείς αλλά με καθυστέρηση», δήλωσε την Παρασκευή από τη Γάνδη του Βελγίου. «Δεν βλέπω να δημιουργούνται συνθήκες που θα μας οδηγήσουν στο να μειώσουμε νωρίτερα».

Τα σχόλια έρχονται λιγότερο από δύο εβδομάδες προτού η ΕΚΤ καθορίσει την πολιτική της -με τη βοήθεια μιας νέας σειράς τριμηνιαίων προβλέψεων που πιθανώς θα δείξουν μια πιο απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού. Οι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η αύξηση των τιμών κόβει ταχύτητα. Αλλά ενώ ορισμένοι προτείνουν μειώσεις των επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο, άλλοι θέλουν να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%.

Οι traders «βλέπουν» επί του παρόντος ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, με 25% πιθανότητα να γίνει η κίνηση ήδη από τον Απρίλιο. Δίνουν 70% πιθανότητα στο σενάριο του Ιουνίου, αν και ο Ιούλιος θεωρείται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα, σημειώνει το Bloomberg.

Στην Ευρώπη, οι πιο επιφυλακτικοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν σταθερά στραμμένη την προσοχή τους στους μισθούς, η αύξηση των οποίων πάγωσε στο τέλος του 2023. Όμως, οι αριθμοί του πρώτου τριμήνου έχουν αναδειχθεί σε σημείο-κλειδί για πιθανή χαλάρωση της πολιτικής, με την κρίσιμη έκθεση να μην αναμένεται πριν από τον Μάιο.

Ο Holzmann, ο οποίος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι σίγουρες φέτος, τόνισε τους κινδύνους για τον πληθωρισμό που απορρέουν από τους μισθούς, καθώς και τις συνεχιζόμενες εντάσεις για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κατάσταση εκεί «μπορεί ακόμη να εκραγεί», είπε, προειδοποιώντας ότι τα στοιχήματα της αγοράς για χαλάρωση 90 μονάδων βάσης φέτος «μπορεί να είναι πολύ υψηλά».

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider