Γερμανία: Συρρικνώθηκε κατά 0,3% το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Συρρικνώθηκε κατά 0,3% το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο
Πτώση 0,3% σημείωσε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2023, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis, ποσοστό που ταυτίζεται με τα προκαταρκτικά στοιχεία

Πτώση 0,3% σημείωσε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2023, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis, ποσοστό που ταυτίζεται με τα προκαταρκτικά στοιχεία

Οι επενδύσεις κεφαλαίου υποχώρησαν κατά 1,9%, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 0,2% και οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την παρατεταμένη αδυναμία της Γερμανίας - μια επίδοση που γίνεται όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για τους πολιτικούς στο Βερολίνο, όπως σημειώνει το Bloomberg. Η εξαρτώμενη από τις εξαγωγές γερμανία οικονομία υποφέρει από την αδύναμη εξωτερική ζήτηση, τα υψηλά επιτόκια, την απώλεια ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Την Τετάρτη η Γερμανία ανακοίνωσε απογοητευτικά στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο, με τη δραστηριότητα να υποχωρεί με όλο και ταχύτερο ρυθμό εν μέσω της πτώσης της ζήτησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 42,3 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 45,5 τον προηγούμενο μήνα, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε πως η οικονομία της Γερμανίας το 2024 αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη μόλις κατά 0,2% σε μια ισχυρή μείωση από τις προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για 1,3%.

Η Bundesbank εκτιμά ότι το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί και πάλι το πρώτο τρίμηνο, γεγονός που θα έριχνε τη χώρα σε ύφεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

PMI: Κοντά στην ανάκαμψη η Ευρωζώνη, παρά το «βαρίδι» της Γερμανίας

Βαθαίνει η κρίση στη Γερμανία - Νέα πτώση του PMI τον Φεβρουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider