Η Γερμανία «κόβει» την ανάπτυξη του 2024, βραδύτερη των προσδοκιών η ανάκαμψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία «κόβει» την ανάπτυξη του 2024, βραδύτερη των προσδοκιών η ανάκαμψη
Πρόκειται για μια ισχυρή μείωση από τις προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για 1,3%.

Ανάπτυξη μόλις κατά 0,2% αναμένεται να σημειώσει η οικονομία της Γερμανίας το 2024, σε μια ισχυρή μείωση από τις προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για 1,3%, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για δραστική μείωση των προβλέψεων της κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το 2025 εκτιμάται να ανέλθει στο 1%, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,8% κατά τη διάρκεια του 2024, πριν επιστρέψει κοντά στον στόχο του 2% το 2025.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν την ανάκαμψη, αν και η αύξηση των πραγματικών μισθών και η ισχυρή αγορά εργασίας θα βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του 2024, δήλωσε ο Χάμπεκ, κατά την παρουσίαση της οικονομικής έκθεσης της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,4% το 2023, φαίνεται ότι θα αυξηθεί 0,5% φέτος.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις που θα διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας σε ένα περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει ύφεση στον μεταποιητικό κλάδο, εγείροντας ερωτήματα για το μέλλον του βασικού βιομηχανικού της τομέα. Η παραγωγή συρρικνώθηκε 0,3% πέρυσι εν μέσω της ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης, του υψηλού πληθωρισμού, των επιπτώσεων από την απώλεια φθηνών ρωσικών ενεργειακών προμηθειών και μιας δικαστικής απόφασης που περιορίζει τις δημοσιονομικές δαπάνες.

Μάλιστα, ο Χάμπεκ περιέγραψε την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση» της Γερμανίας, λέγοντας ότι η χώρα έχει ήδη 700.000 κενές θέσεις. «Μας λείπουν χέρια και κεφάλια για να κάνουμε τη δουλειά», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό το χάσμα θα συνεχίσει να διευρύνεται και θα μειώσει περαιτέρω τη δυνητική ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nvidia: Γνώρισε τη μεγαλύτερη απώλεια κεφαλαιοποίησης στην ιστορία της - Σήμερα τα μεγέθη τριμήνου

Λονδίνο: Πωλείται ο εμβληματικός BT Tower - Θα γίνει ξενοδοχείο από την MCR Hotels

Τζεφ Μπέζος: Πούλησε άλλα 14 εκατ. μετοχές της Amazon αξίας 2,4 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider