Νέο ρεκόρ για τον Τουρισμό - Τα 20,5 δισ. άγγιξαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2023

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ρεκόρ για τον Τουρισμό - Τα 20,5 δισ. άγγιξαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2023
Η καλή πορεία του Δεκεμβρίου επισφράγισε το ρεκόρ στον τουρισμό -  Μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - Πιέσεις σε εξαγωγές/εισαγωγές - Στα 4,5 δισ. ευρώ οι ροές των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2023.

Τον τελικό λογαριασμό του τουρισμού απογείωσε η θεαματική πορεία του Δεκεμβρίου του 2023, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για μια νέα χρονιά ρεκόρ στον κλάδο που εισφέρει άμεσα κι έμμεσα το 25% του εγχώριου ΑΕΠ. Συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της προηγούμενης χρονιάς έφτασαν σχεδόν τα 20,5 δισ. ευρώ με μόνο τον Δεκέμβριο να σημειώνει αύξηση της τάξης του 41,5% έναντι του αντίστοιχου μήνα της 2022 και αύξηση της τάξης του 19,1% έναντι του Δεκεμβρίου της χρυσής χρονιάς του 2019. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών τον τελευταίο μήνα του έτους καταγράφηκαν αυξημένες κατά 32%.

Ειδικότερα σύμφωνα τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών του Δεκεμβρίου που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 20.459,5 εκατ. ευρώ έναντι 17.676,2 το 2023 και 18.151,6 εκατ. ευρώ του 2019. Κατέγραψαν δηλαδή άνοδο της τάξης του 15,7% έναντι του 2022 αλλά και άνοδο της τάξης του 12,7% έναντι της, μέχρι πρότινος, χρυσής χρονιάς του 2019. Οι ταξιδιωτικές πληρωμές τον τελευταίο μήνα του έτους έφτασαν τα 229,2 εκατ. ευρώ ενώ σε σύνολο δώδεκα μηνών ανήλθαν σε 2445,1 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να καταγράψει βελτίωση.

Βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Η ενίσχυση των τουριστικών ροών σε συνδυασμό με την βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών κατάφερε να αντισταθμίσει την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών που παρατηρήθηκε οδήγησε σε αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και συνέβαλε στη μείωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 7,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκε σε 14,1 δισ. ευρώ.

Πιέσεις σε εισαγωγές - εξαγωγές

Πιέσεις παρατηρήθηκαν και σε εισαγωγές και εξαγωγές με την μείωση των εισαγωγών να υπερβαίνει αυτή των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,0% ( 4,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 12,3% ( 4,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 2,7%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,8% ( 6,5% και 4,0% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Πώς κινήθηκαν οι άμεσες επενδύσεις

Όσον αφορά στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, η κατηγορία των άμεσων επενδύσεων κατέγραψε ροές ύψους 3,2 δισ. ευρώ στις απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού ενώ στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, καταγράφηκαν ροές ύψους 4,5 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το 2022.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, καταγράφηκε αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, λόγω της αύξησης κατά 132,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, αλλά και της στατιστικής προσαρμογής που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 79,0 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 5,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και, σε μικρότερο βαθμό, τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 79,0 εκατ. ευρώ), η οποία αντισταθμίστηκε, έως ένα βαθμό, από τη μείωση κατά 3,6 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους (περιλαμβάνεται εισροή δανείων από τον RRF, καθώς και η πρόωρη αποπληρωμή δανείων έναντι χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ).

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 2,8 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 4,1 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια και δευτερευόντως την αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ελληνικές μετοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Κατά 7,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2023

Τουρισμός: «Μακροβούτι» κάνουν οι ξενοδόχοι και το 2024

Αύξηση 14,6% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις Σεπτεμβρίου - «Ανοιχτοχέρηδες» Γερμανοί και Βρετανοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider