Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια - Προβληματισμός για την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια - Προβληματισμός για την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων
Οι αναλυτές θεώρησαν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση ως ουδέτερη. Η διοικήτρια Elvira Nabiullina θα ρίξει περαιτέρω φως στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής σε συνέντευξη Τύπου προσεχώς μέσα στην ημέρα.

Αμετάβλητο διατήρησε το κόστος δανεισμού η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αφήνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 16% την Παρασκευή, μετά από πέντε διαδοχικές αυξήσεις από το περασμένο καλοκαίρι, εξακολουθώντας να παλεύει με την επίμονη πληθωριστική πίεση.

Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 850 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένης μιας απρογραμμάτιστης έκτακτης αύξησης τον Αύγουστο, καθώς το ρούβλι έφτασε πάνω από τα 100 έναντι ενός δολαρίου και το Κρεμλίνο ζήτησε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 4% φέτος θα απαιτούσε «σφιχτές νομισματικές συνθήκες... για μεγάλο χρονικό διάστημα» και προειδοποίησε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν υψηλές, παρά την επιβράδυνση από τα φθινοπωρινά ύψη.

Οι αναλυτές θεώρησαν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση ως ουδέτερη. Η διοικήτρια Elvira Nabiullina θα ρίξει περαιτέρω φως στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής σε συνέντευξη Τύπου προσεχώς μέσα στην ημέρα.

Η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να ξεπερνά την παραγωγική ικανότητα, επισημαίνει η τράπεζα, με τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό να εξακολουθούν να αποτελούν τον βασικό περιορισμό για την επέκταση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών.

Το ισοζύγιο των πληθωριστικών κινδύνων εξακολουθεί να κλίνει προς τα πάνω μεσοπρόθεσμα, αναφέρει η τράπεζα, επισημαίνοντας τις αυξημένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και υποδηλώνοντας ότι έχει ανησυχίες σχετικά με τις υψηλές δαπάνες του προϋπολογισμού και τις κυρώσεις που επηρεάζουν τους όρους εμπορίου της Ρωσίας.

Η απόφαση της Παρασκευής ήταν σύμφωνη με δημοσκόπηση του Reuters ανάμεσα σε αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται φέτος. Τα διψήφια επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το 2025.

Η επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου.

Η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για το μέσο εύρος των επιτοκίων στο 13,5-15,5% από 12,5-14,5%, υποδηλώνοντας ότι η χαλάρωση του κόστους δανεισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η τράπεζα βελτίωσε ελαφρά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2024 σε 1-2%, από 0,5-1,5%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί κατά 2,6% φέτος, αλλά προβλέπει δύσκολες στιγμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

FAZ: «Γάμος για όλους» και στην Ελλάδα - Πλήθος δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο

Ρωσία: Καλεί τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις για συνομιλίες στη Μόσχα

ΕΣΠΑ: Παρατείνονται οι αιτήσεις χρηματοδότησης για τις νέες ΜμΕ και τις νέες τουριστικές ΜμΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider