Λίντνερ: «Καταστροφικό» σενάριο η έξοδος της Γερμανίας από την ΕΕ - Η οικονομία μας «πλουτίζει» από τις εξαγωγές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίντνερ: «Καταστροφικό» σενάριο η έξοδος της Γερμανίας από την ΕΕ - Η οικονομία μας «πλουτίζει» από τις εξαγωγές
Η ενιαία αγορά της ΕΕ είναι «υψίστης σημασίας» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ένα λεγόμενο «Dexit» θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη Γερμανία που εξαρτάται από τις εξαγωγές.

Kαταστροφική για την οικονομία της θα ήταν μια έξοδος της Γερμανίας από την ΕΕ, όπως προτείνει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Η ενιαία αγορά της ΕΕ είναι «υψίστης σημασίας» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ένα λεγόμενο «Dexit» θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη Γερμανία που εξαρτάται από τις εξαγωγές, δήλωσε ο Λίντνερ τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Θα κατέστρεφε την οικονομία μας», πρόσθεσε. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να πούμε στον κόσμο, εντάξει, ίσως δεν είστε σύμφωνοι με τις κυβερνητικές πολιτικές, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να αλλάξουμε πλήρως το σύστημα και να αλλάξουμε αυτό στο οποίο βασίζεται ο πλούτος μας».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, κορυφαίοι πολιτικοί και στελέχη επιχειρήσεων έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το όραμα του AfD για μια γερμανική εκδοχή του Brexit ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική δραστηριότητα.

Η συναρχηγός του AfD, Άλις Βάιντελ, χαρακτήρισε το Brexit «μοντέλο για τη Γερμανία» σε συνέντευξή της στους Finance Times τον περασμένο μήνα και πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να «αφεθεί ο λαός να αποφασίσει, όπως έκανε η Βρετανία».

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την οργή των ψηφοφόρων και να φτάσει στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, πίσω από τους συντηρητικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η τρικομματική συμμαχία του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών έχει δει την δημοτικότητα της να βυθίζεται.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Λίντνερ δέχονται ιδιαίτερη πίεση καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν το όριο του 5% για να μπουν στο κοινοβούλιο στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2025.

Ο Λίντνερ παραδέχτηκε ότι η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας «δεν είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε» και είπε ότι ετοιμάζει προτάσεις τους επόμενους δύο μήνες με τον καλύτερο τρόπο για να την ενισχύσει, «ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ο υπουργός δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» για τις οικονομικές προοπτικές όπως και το ότι αναμένει μια ανάκαμψη «πολύ σύντομα» - εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να βελτιώσει το πλαίσιο για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία των G7 που συρρικνώθηκε πέρυσι και ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας Deutsche Bank και Commerzbank, προβλέπουν νέα συρρίκνωση για το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊνμάιερ: Πρώτος Γερμανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κύπρο

Κρίση εμπορικών ακινήτων στη Γερμανία: Οι short sellers στοιχηματίζουν μαζικά κατά της Pfandbriefbank

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Μειώσεις επιτοκίων στα μέσα της χρονιάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider