Επιχειρηματική αποστολή υψηλών προσδοκιών στη Σερβία ενόψει της EXPO 2027

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχειρηματική αποστολή υψηλών προσδοκιών στη Σερβία ενόψει της EXPO 2027
Ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή περίπου 50 επιχειρηματιών και στελεχών μεγάλων ελληνικών ομίλων, ενόψει των μεγάλων έργων που προγραμματίζονται στη Σερβία τα επόμενα χρόνια.

Τις ευκαιρίες για νέες εμπορικές σχέσεις και την ανάληψη έργων ενόψει της διεθνούς εμπορικής έκθεσης EXPO 2027 στο Βελιγράδι θα διερευνήσει η ελληνική επιχειρηματική αποστολή με την συμμετοχή 35 ελληνικών επιχειρήσεων που καταφθάνει σήμερα στη Σερβία. Στην αποστολή η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται σε κορυφαίο επίπεδο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, καθώς και τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη.

Στο επίκεντρο πρόκειται να βρεθεί ο ευρύτερος κλάδος των κατασκευών, των υποδομών και του real estate ενόψει των αυξημένων αναγκών της χώρας για τη φιλοξενία της EXPO2027. Μάλιστα στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνουν από κοινού η Enterprise Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σερβίας και το οποίο θα χαιρετίσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα παρουσιαστούν από έξι Σέρβους υπουργούς τα σχέδια της σερβικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των απαραίτητων για την φιλοξενία της έκθεσης υποδομών.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης της διεθνούς έκθεσης η Σερβία έχει προγραμματίσει ένα εκτεταμένο πλάνο ανάπτυξης υποδομών και real estate. Κατά τη διάρκεια επίσημης παρουσίασης της EXPO 2027 τον προηγούμενο μήνα o υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Σίνισα Μάλι ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες (επέκταση δικτύου αποχέτευσης και ύδρευσης) του εκθεσιακού συγκροτήματος καθώς το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2026.

Το συγκρότημα EXPO 2027 θα εκτείνεται σε περίπου 250 στρέμματα γης θα έχει σιδηροδρομική και οδική σύνδεση, καθώς θα αποτελέσει κόμβο των δέκα νέων λεωφόρων που θα κατασκευαστούν έως το 2026. Πέραν του εκθεσιακού συγκροτήματος, θα χτιστεί ένα συγκρότημα κατοικιών, ένα κέντρο θαλάσσιων σπορ και το εθνικό στάδιο. Ακόμη, σύμφωνα με τον υπουργό θα κατασκευαστούν περίπου 1.500 νέα διαμερίσματα.

Οι επιχειρήσεις που πάνε στο Βελιγράδι

Συνολικά στο επιχειρηματικό φόρουμ θα συμμετάσχουν 50 επιχειρηματίες και στελέχη που εκπροσωπούν 35 ελληνικές επιχειρήσεις και ομίλους που θα έχουν συναντήσεις με Σέρβους επιχειρηματίες (B2B) και με μέλη της σερβικής κυβέρνησης (B2G). Μεταξύ αυτών οι όμιλοι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μytilineos, Intrakat-Aktor, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Copelouzos, AVAX, ΑΤΕΡΜΟΝ, ΔΕΣΦΑ, ΡOKAS RENEWABLES, ΑΔΜHΕ, ARCHIRODON, ΠΡΟΤΑΣΙΣ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, DP PUMPS, και WHITESTONE. Σημαντική παρουσία έχει και ο κλάδος real estate με τις Lamda Development, Dimand, Grivalia και REDS αλλά και οι τράπεζες καθώς το παρών δίνουν και οι τέσσερις συστημικές (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) αλλά και η Optima Bank.

Στην αποστολή συμμετάσχουν και άλλες επιχειρήσεις που ήδη έχουν παρουσία στη Σερβία όπως Hellenic Energy, ALUMIL, ISOMAT, KLEEMANN, ALUMINCO, ELVIAL, EKAN-POLYGREEN, INTRACOM-TELECOM, LAMPSA HELLENIC HOTELS, HYATT REGENCY BELGRADE, METROPOL PALACE HOTEL- Όμιλος Δασκαλαντωνάκη.

H ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Σερβία

Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Σερβία έχει μεγάλη παράδοση, καθώς ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του δεκαετίας του 90 με έμφαση σε τομείς, όπως ο ξενοδοχειακός κλάδος, οι κατασκευές, πο βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων ή πρώτων υλών, η βιομηχανία πετρελαίου, η παραγωγή οικοδομικών υλικών και προφίλ αλουμινίου κ.α. Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, περιλαμβάνονται οι: ΤΕΡΝΑ, ΕΛ.ΠΕ.-ΕΚΟ, Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, Coca Cola HBC, Eurobank EFG, Alumil, Isomat, Kleeman, Intracom, πρ. Chipita, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Καζίνο Λουτρακίου, Όμιλοι Δασκαλαντωνάκη και Λάμψα Α.Ε., Βερόπουλος (Vero), Autostop Interiors κλπ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέχει περίπου το 10% των μετοχών του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου (BELEX).

Περί τις 250 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έχουν επενδύσει μέχρι τώρα περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Κατά τη «χρυσή εποχή» της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Σερβία, δηλαδή αμέσως μετά τον πόλεμο στην τότε Γιουγκοσλαβία, οι ελληνικές επενδύσεις υπερέβησαν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας

Η αποστολή στο Βελιγράδι είναι η δεύτερη επιχειρηματική αποστολή που διοργανώνεται φέτος, καθώς είχε προηγηθεί αυτή στην Κωνσταντινούπολη. Ακολουθεί την ερχόμενη εβδομάδα η επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία, με σταθμούς το νέο Δελχί, τη Βομβάη και την Μπανγκαλόρ. Και δρομολογούνται μέσα στο έτος επισκέψεις σε Ευρώπη (Γερμανία, Βαλτικές, Δυτικά Βαλκάνια), Αφρική (Αίγυπτο, Νιγηρία, Γκάνα), Ασία (Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Κορέα, Ιαπωνία), Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Λιβύη) και Καναδά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Medusoil: Πάνω από 5 εκατ. ευρώ στη startup που δημιουργεί μια βιώσιμη εναλλακτική για το τσιμέντο

Άνω του στόχου τα έσοδα Ιανουαρίου: «Παράθυρο» για επιπλέον στήριξη σε αγρότες και ευάλωτους

Πολιτική Προστασία: Οι αλλαγές στο 112 – Πότε και πώς καλούν οι πολίτες και πότε λαμβάνουν ειδοποίηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider