Ρεύμα: Μείωση 10% στα πράσινα τιμολόγια τον Φεβρουάριο – Οι τιμές ανά εταιρεία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Μείωση 10% στα πράσινα τιμολόγια τον Φεβρουάριο – Οι τιμές ανά εταιρεία
Σημαντική αποκλιμάκωση στα ειδικά προϊόντα σχεδόν όλων των εταιρειών, με τις χρεώσεις να κινούνται μεταξύ 11,8 και 14,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Βουτιά σε ειδικά τιμολόγια έως και -16%. Αναλυτικός πίνακας.

Καθοδικά κινήθηκαν οι τιμές Φεβρουαρίου στα πράσινα τιμολόγια όλων των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, με αρκετά μάλιστα ειδικά προϊόντα να σημειώνουν σημαντική αποκλιμάκωση, η οποία άγγιξε μέχρι και το -16%.

Η μέση τιμή για τον Φεβρουάριο διαμορφώνεται στα 13,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ελαττωμένη κατά -10% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 14,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η μικρότερη τιμή ξεκινά από τα 11,8 λεπτά ανά kWh, όταν η χαμηλότερη χρέωση σε πράσινο τιμολόγιο τον προηγούμενο μήνα ήταν 13,635 λεπτά ανά kWh.

Επίσης, οι υψηλότερες χρεώσεις διαμορφώνονται στα 14,5-14,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κι αυτές σημαντικά αποκλιμακωμένες από τα ακριβότερα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου, τα οποία ήταν στα 17,1 λεπτά ανά kWh. Ως συνέπεια, επιβεβαιώνεται η επεξεργασία του Insider.gr, βάσει της οποίας προέκυπτε πως οι χρεώσεις για τον μήνα που διανύουμε θα κινηθούν μεταξύ 12 και 14,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Η πτωτική τάση προήλθε από τη μείωση κατά -9% των χονδρεμπορικών τιμών Ιανουαρίου, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα. Την ίδια στιγμή, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι εταιρείες δεν τροποποίησαν τις εκπτώσεις που είχαν προσφέρει τον Ιανουάριο.

Αναλυτικά:

- Για τον Φεβρουάριο η ΔΕΗ ανακοίνωσε στο πράσινο τιμολόγιό της (Γ1) χρέωση ημέρας στα 12,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η τιμή αυτή είναι μειωμένη κατά -6% σε σχέση με τον Ιανουάριο (13,635 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν αυτό το όριο, η χρέωση είναι 13,76 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη τιμή τον Ιανουάριο ήταν 14,595 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επίσης, για τους πελάτες της ΔΕΗ που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο (Γ1Ν), η χρέωση νύχτας τον Φεβρουάριο είναι 10,32 λεπτά ανά kWh, από 11,155 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο. Το πάγιο είναι 5 ευρώ ανά μήνα.

Και για τον μήνα που διανύουμε, η επιχείρηση εφαρμόζει έκπτωση 20% στη βασική χρέωση προμήθειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός διακύμανσης δεν ενεργοποιήθηκε αυτό τον μήνα, καθώς η χονδρεμπορική τιμή Ιανουαρίου (93,02 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) είναι μικρότερη από το πάνω όριο που έχει ορίσει η εταιρεία (95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) στη σχετική μαθηματική φόρμουλα.

- Στο ειδικό τιμολόγιο «Protergia Οικιακό Value Special» της Protergia, η τιμή Φεβρουαρίου «κλείδωσε» στα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα (μείωση -2%), λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (8 λεπτά ανά kWh). Χωρίς την έκπτωση, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 22 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 4 ευρώ.

Τον Ιανουάριο η χρέωση ήταν 14,26 λεπτά ανά κιλοβατώρα με την έκπτωση και 22,26 λεπτά χωρίς. Και στο πράσινο τιμολόγιο της Protergia δεν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός διακύμανσης, αφού η χονδρεμπορική τιμή Ιανουαρίου ήταν μικρότερη από το πάνω όριο που έχει ορίσει η εταιρεία (100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

- Το πράσινο τιμολόγιο της ΗΡΩΝ (Basic Home) έχει τιμή 13,924 λεπτά ανά kWh συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας (1,84 λεπτά ανά kWh), από 14,052 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο. Χωρίς την έκπτωση, η τελική τιμή είναι 15,764 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Η τιμή της Elpedison στο Ειδικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 11 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, τις οποίες η εταιρεία καλύπτει με έκπτωση 3,65 λεπτά ανά kWh. Για την υπόλοιπη κατανάλωση, η τιμή είναι 14,65 λεπτά ανά kWh. Το μηνιαίο πάγιο της εταιρείας είναι 5 ευρώ.

- Για τον μήνα που διανύουμε και συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας είναι 12,688 λεπτά ανά kWh, ελαττωμένη κατά -11% από τον Ιανουάριο (14,265 λεπτά ανά kWh). Χωρίς την έκπτωση, η τιμή τον Φεβρουάριο είναι 15,89 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο έχει καθοριστεί στα 5 ευρώ.

- Το ειδικό τιμολόγιο της NRG έχει τιμή 12,453 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας. Η μείωση σε σχέση με τον Ιανουάριο ανέρχεται σε -12%, καθώς τον προηγούμενο μήνα ήταν 14,1 λεπτά ανά kWh. Χωρίς την έκπτωση, διαμορφώνεται σε 19,453 λεπτά ανά kWh, από 21,6 λεπτά ανά kWh τον προηγούμενο μήνα. Το πάγιο είναι 5 ευρώ, πέφτοντας στα 3,5 ευρώ με την επιλογή e-bill και πάγιας εντολής.

- Στο πράσινο τιμολόγιο της ZeniΘ Power Home Start»), η τιμή για τον Φεβρουάριο έχει κλειδώσει στα 14,468 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειωμένη κατά -15% από τον Ιανουάριο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 16,947 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Και σε αυτό το προϊόν το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Το ειδικό πρόγραμμα της Ελίν, «Power On! Home Green», τον δεύτερο μήνα εφαρμογής του θα «τρέξει» με τιμή 11,798 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ελαττωμένο κατά -16% σε σχέση με τον Ιανουάριο (14 λεπτά ανά kWh). Επίσης, το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Η τελική τιμή του πράσινου τιμολογίου της Volton είναι για τον Φεβρουάριο 12,48 λεπτά ανά kWh, συνυπολογίζοντας τόσο την αρχική έκπτωση (15%) της εταιρείας, όσο και την έκπτωση συνέπειας (20%). Η τιμή ήταν 14,42 λεπτά ανά kWh, επομένως η μείωση ανέρχεται σε -14%. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας, η χρέωση είναι τον Φεβρουάριο 15,11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

- Στο ειδικό προϊόν της Volterra, η τελική τιμή είναι 13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 14,3945 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο, με την εταιρεία να διατηρεί σταθερή την έκπτωσή της (1 λεπτό ανά kWh).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Ενεργοποιούνται» τα μικτά τιμολόγια - Συμβόλαια από 6μηνη διάρκεια

ΔΕΗ: Μείωση 6% στο πράσινο τιμολόγιο τον Φεβρουάριο – Στα 12,8 λεπτά ανά kWh

gazzetta
gazzetta reader insider insider