Πράσινα τιμολόγια: «Βουτιά» τον Φεβρουάριο – Μεταξύ 12-14,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα οι χρεώσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα τιμολόγια: «Βουτιά» τον Φεβρουάριο – Μεταξύ 12-14,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα οι χρεώσεις
Συγκριτικά, οι τιμές τον Ιανουάριο κυμάνθηκαν από 13,6 έως 17,1 λεπτά ανά kWh. Αιτία της «βουτιάς» η αισθητή μείωση της χονδρεμπορικής τον μήνα που διανύουμε, η οποία «έτρεξε» με -9%. «Παγώνει» ο μηχανισμός διακύμανσης για ΔΕΗ, Protergia, Volterra, το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου η δημοσίευση από τις εταιρείες των τελικών τους χρεώσεων. Άμεσα η νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΝ για σταθερά τιμολόγια διάρκειας μικρότερης του 1 έτους.

Σε αισθητή ελάττωση των χρεώσεων των πράσινων τιμολογίων για τον Φεβρουάριο πρόκειται να οδηγήσει η επίσης ραγδαία αποκλιμάκωση που καταγράφεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον μήνα που διανύουμε. Είναι ενδεικτικό ότι η εγχώρια χονδρεμπορική «έκλεισε» τον Ιανουάριο μειωμένη κατά 9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, με συνέπεια να συμπαρασύρει προς τα κάτω τις τιμές που θα ισχύσουν για τα ειδικά προϊόντα τον επόμενο μήνα.

Από την επεξεργασία των παραμέτρων των πράσινων τιμολογίων όλων των προμηθευτών για τον Φεβρουάριο, στην οποία προχώρησε το Insider.gr, προκύπτει ότι οι μικρότερες χρεώσεις τον επόμενο μήνα θα κινούνται στα επίπεδα των 12 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα και οι ακριβότερες το ανώτερο στα 14,5-14,7 λεπτά. Μάλιστα, οι τιμές αυτές αφορούν προϊόντα προμηθευτών οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις. Επομένως, δεν υπάρχει δυνατότητα να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω, με αλλαγή των discount.

Συγκριτικά, τον Ιανουάριο δεν υπήρξε πράσινο τιμολόγιο το οποίο να ήταν κάτω από τα 13,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Κατά συνέπεια, συγκρίνοντας τα φθηνότερα ειδικά τιμολόγια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, προκύπτει μία μείωση της τάξης του 11%. Σημαντικά αποκλιμακωμένα θα είναι όμως και τα ακριβότερα ειδικά προϊόντα, τουλάχιστον κατά 2,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ανακοινώσεις την 1η Φεβρουαρίου

Όπως συμβαίνει κάθε μήνα, οι εταιρείες πρόκειται να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τις τελικές τιμές Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, στις 23:59. Επομένως, από το πρωί της επόμενης ημέρας, θα υπάρχει πλήρης «ορατότητα» στους καταναλωτές, για τις χρεώσεις όλων των ειδικών προϊόντων τον δεύτερο μήνα εφαρμογής τους.

Υπενθυμίζεται ότι η τελική τιμή των πράσινων τιμολογίων προκύπτει από τρεις συνιστώσες: τη βασική χρέωση, τον μηχανισμό διακύμανσης και τις τυχόν εκπτώσεις. Η βασική χρέωση μπορεί να αλλάζει μία φορά κάθε εξάμηνο, με αποτέλεσμα οι όποιες προσαρμογές από τις εταιρείες να επιτρέπεται να γίνουν από τον Ιούνιο του 2024.

Ως συνέπεια, ο μηχανισμός διακύμανσης είναι αυτός που επηρεάζει σε μηνιαία βάση τα σκαμπανεβάσματα της τελικής τιμής. Για τον μηχανισμό, με τη σειρά του, βασική παράμετρος είναι το ύψος στο οποίο διαμορφώθηκε η χονδρεμπορική τον προηγούμενο μήνα – δηλαδή η μέση χονδρεμπορική του Ιανουαρίου, για τις χρεώσεις Φεβρουαρίου. Έτσι, η καθοδική πορεία των χρεώσεων θα προκληθεί από την καθοδική πορεία των χονδρεμπορικών τιμών τον μήνα που διανύουμε.

«Παγωμένος» ο μηχανισμός διακύμανσης σε 3 τιμολόγια

Ο λόγος είναι πως η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «έτρεξε» τον Ιανουάριο με μέση μηνιαία τιμή 93,02 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή αισθητά μειωμένη έναντι του Δεκεμβρίου, όταν είχε «κλείσει» στα 102,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Μάλιστα, ο μηχανισμός διακύμανσης «παγώνει» τον Φεβρουάριο για τρεις εταιρείες – τη ΔΕΗ, την Volterra και την Protergia. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω εταιρείες έχουν ορίσει το όριο ενεργοποίησης της ρήτρας διακύμανσης στα 95 €/MWh οι πρώτες δύο και στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα η τρίτη.

Για την ακρίβεια, από τον Φεβρουάριο ενεργοποιείται και ένας δεύτερος αλγόριθμος διόρθωσης, που επίσης περιλαμβάνει ο μηχανισμός διακύμανσης. Ο αλγόριθμος αυτός εξαρτάται από τη χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα (Ιανουάριος), σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο (Δεκέμβριος). Επειδή ο Ιανουάριος κινήθηκε καθοδικά σε σχέση με τον Δεκέμβριο και αυτός ο αλγόριθμος θα ωθήσει προς τα κάτω τις τιμές.

«Άγνωστος x» οι εκπτώσεις

Όσον αφορά την τρίτη συνιστώσα της τελικής τιμής, δηλαδή τις εκπτώσεις, αυτή μπορεί να ληφθεί υπόψη μόνο με παραδοχές, κατά την επεξεργασία των στοιχείων των πράσινων τιμολογίων κάθε εταιρείας για την εκτίμηση των χρεώσεων του επόμενου μήνα. Κι αυτό γιατί οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα discount σε μηναία βάση, ανακοινώνοντάς τα μάλιστα την 1η του μήνα, μαζί με τις τελικές τιμές.

Aρκετές εταιρείες προχώρησαν σε επιθετικές εμπορικές πολιτικές τον Ιανουάριο, προσφέροντας εκπτώσεις έως και 40% περίπου στη βασική χρέωση. Επομένως, παραμένει ερωτηματικό το αν θα διατηρήσουν την ίδια στάση και τον Φεβρουάριο, «κουρεύοντας» στον ίδιο βαθμό τα πράσινα τιμολόγιά τους. Είναι ενδεικτικό ότι, αν συγκεκριμένη εταιρεία διατηρήσει το ίδιο discount, τότε τον επόμενο μήνα η τελική της τιμή θα διαμορφωθεί στα 11,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με την παραδοχή πάντως ότι οι προμηθευτές δεν θα περιορίσουν το ύψος των εκπτώσεων, προκύπτει ότι 6 πράσινα τιμολόγια θα κινούνται κάτω από τα 13 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο.

Άμεσα η παρέμβαση για τα πιο σύντομα σταθερά

Την ίδια στιγμή, ακόμη και σήμερα μπορεί να υλοποιηθεί η παρέμβαση του υπουργείου, η οποία θα επιτρέψει τη διάθεση σταθερών τιμολογίων μικρότερης διάρκειας του 1 έτους. Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι να επιτραπεί η κυκλοφορία στην αγορά προϊόντων σταθερής χρέωσης για τουλάχιστον 6 μήνες, τα οποία λόγω της μικρότερης διάρκειας μπορούν να προσφέρονται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τη «χρωματική σήμανση» των τιμολογίων, ώστε να διευκρινίζεται ότι στα σταθερά (μπλε) προϊόντα εντάσσονται τιμολόγια με σταθερή χρέωση για τουλάχιστον 6μηνο. Ως συνέπεια, ένα τιμολόγιο με π.χ. 6μηνη ή 8μηνη σταθερή χρέωση θα παίρνει μπλε «χρώμα» και θα μπορεί να διατεθεί κανονικά, με την πρόβλεψη για «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχέδιο ΥΠΕΝ για οφειλέτες: Ο προμηθευτής θα πρέπει να προτείνει ρύθμιση πριν κοπεί το ρεύμα

ΡΑΑΕΥ: Ξεκινά ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής – Ενδυνάμωση των καταναλωτών

ΔΕΗ: ΑΠΕ, λιανική και δίκτυα το τρίπτυχο γιγάντωσης – Επιταχυντής οι νέες αγορές και δραστηριότητες

gazzetta
gazzetta reader insider insider