Στάσιμη η οικονομία της Ευρωζώνης στο τέλος του 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στάσιμη η οικονομία της Ευρωζώνης στο τέλος του 2023
Σταθερή παρέμεινε η οικονομία της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αποφεύγοντας οριακά την αναμενόμενη ύφεση, όπως και το μεγαλύτερο κράτος - μέλος της, η Γερμανία.

Σταθερή παρέμεινε η οικονομία της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αποφεύγοντας οριακά την αναμενόμενη ύφεση, όπως και το μεγαλύτερο κράτος - μέλος της, η Γερμανία. Η οικονομία της Ευρώπης δεν κατάφερε να αναπτυχθεί, με τη στασιμότητα να διαρκεί πλέον για πάνω από ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, διατηρήθηκε αμετάβλητο το τρίμηνο από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Το μέγεθος ήταν καλύτερο από τη συρρίκνωση κατά 0,1% που ανέμεναν οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί 0,1%.

Στη Γερμανία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αποφεύγοντας επίσης για λίγο τον όρο της τεχνικής ύφεσης.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, ενώ το τρίτο τρίμηνο είχε καταγραφεί τελικά μηδενική ανάπτυξη, με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις να έχουν κάνει λόγο για μείωση κατά 0,1%, που σημαίνει ότι η οικονομία απέφυγε οριακά μια τεχνική ύφεση, που συνήθως ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ.

Στη Γαλλία, το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο, παρά τις προσδοκίες των οικονομολόγων για αύξηση 0,1%. Το τρίτο τρίμηνο είχε καταγραφεί μηδενική ανάπτυξη. Στο σύνολο του 2023, η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,9%.

Καλύτερη εικόνα καταγράφηκε στην Ιταλία, όπου το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,2%, από άνοδο 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για σταθερή ανάπτυξη.

Η οριακή ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 τοποθετεί την Ιταλία μπροστά από τους μεγαλύτερους γείτονές της Γαλλία και Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία αναπτύχθηκε με μεγαλύτερο των εκτιμήσεων ρυθμό το τέταρτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,6%, από άνοδο 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο και από 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Για το σύνολο του έτους, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2,5%, κατατάσσοντάς την μεταξύ των κορυφαίων στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η Πορτογαλία (+0,8%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Λετονία (και οι δύο +0,4%). Μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (-0,7%), τη Γερμανία και τη Λιθουανία (και οι δύο -0,3%). Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για έξι χώρες και αρνητικοί για πέντε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρή άνοδος οικονομικού κλίματος Ιανουαρίου στην Ελλάδα - Ώθηση από κατασκευές

Ρεκόρ για το νέο 10ετές με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ - Αντλεί 4 δισ. ευρώ το Δημόσιο με 3,4%

Μείωση 6,6% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο -Πτώση 7,1% στο 12μηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider