Κρούγκμαν: Η μάχη κατά του πληθωρισμού τελείωσε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρούγκμαν: Η μάχη κατά του πληθωρισμού τελείωσε
Την «νίκη» ενάντια του πληθωρισμού κήρυξε ο βραβευμένος με Όσκαρ οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν - «Καμπανάκι» για ύφεση από τις αυξήσεις επιτοκίων

Την «νίκη» ενάντια του πληθωρισμού κήρυξε ο βραβευμένος με Όσκαρ οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, προειδοποιώντας πως «τώρα πρέπει να ανησυχούμε εάν οι ετεροχρονισμένες επιπτώσεις των αυξήσεων επιτοκίων θα μας οδηγήσουν σε μια αχρείαστη ύφεση».

Ειδικότερα, ο νομπελίστας οικονομολόγος, η μεταβολή του δομικού δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) σε εξαμηνιαία βάση δίνει μια πιο ακριβή και θετική εικόνα για την πορεία των τιμών.

«Δημιουργείται μια κίβδηλη εντύπωση ενός επίμονου πληθωρισμoύ και η ανάγκη για ένα δύσκολο τελευταίο μίλι που πρέπει να καλυφθεί. Ο PCE μας λέει ότι έχουμε ήδη διανύσει το τελευταίο μίλι» εξήγησε.

Υπενθυμίζεται πως ήπια αύξηση κατά 0,2% παρουσίασε τον Δεκέμβριο ο ρυθμός του πληθωρισμού στις ΗΠΑ με βάση το προτιμώμενο δείκτη PCE της Fed, ενώ έδειξε μικρότερες αυξήσεις τιμών το 2024. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε λίγο στο τέλος του έτους μετά την πτώση τον Νοέμβριο, με την αύξηση των τιμών στο 12μηνο που έληξε τον Δεκέμβριο να παραμένει αμετάβλητη στο 2,6%.

Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο η Fed δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αυξήθηκε επίσης 0,2% τον περασμένο μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 0,2%. Ο ετήσιος ρυθμός του δομικού πληθωρισμού επιβραδύνθηκε στο 2,9% από 3,2% για να σημειώσει το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν και πάλι τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας κατά 0,7% και κλείνοντας μια ισχυρή περίοδο αγορών στις γιορτές. Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης, ωστόσο, θα μπορούσε να αποθαρρύνει τη Fed από τη μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο. Η ισχυρή ανάπτυξη θα μπορούσε να διατηρήσει ανοδική πίεση στις τιμές και να καθυστερήσει την επιστροφή στο 2% του ετήσιου πληθωρισμού, προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΠΑ: Ανατροπή στις επιδοτήσεις για νέους επιχειρηματίες – Βγαίνουν εκτός οι επιχειρήσεις Airbnb και leasing

Tesla: Ανακαλεί 200.000 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ

Levi’s: Aπολύει τουλάχιστον το 10% του προσωπικού της

gazzetta
gazzetta reader insider insider