Kazaks (ΕΚΤ): Το πιο σοβαρό λάθος θα ήταν μια γρήγορη μείωση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kazaks (ΕΚΤ): Το πιο σοβαρό λάθος θα ήταν μια γρήγορη μείωση των επιτοκίων
Υπομονή ως προς τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί προτείνει ο Martin Kazaks, μελος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι το πιο σοβαρό λάθος θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση που θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να ανακάμψει.

Υπομονή, ως προς τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί, προτείνει ο Martin Kazaks, μελος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι το πιο σοβαρό λάθος θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση που θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να επιστρέψει δριμύτερος.

Ενώ τα επιτόκια «πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται», αποτρέποντας τυχόν μεγάλα σοκ, η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιαστεί να ξεκινήσει τη διαδικασία, δήλωσε ο Λετονός αξιωματούχος στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Αυτό θα ήταν σίγουρα χειρότερο από το να περιμένουμε λίγο», εκτίμησε. «Έχουμε δει από τις δεκαετίες του '70 και του '80 πως εάν κάποιος αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική του νωρίς, εγείρει κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού δημιουργώντας την ανάγκη για εκ νέου αυξήσεις των επιτοκίων».

Τα σχόλια του Kazaks έρχονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων στο επίπεδο-ρεκόρ του 4% για τρίτη διαδοχική συνάντηση. Η Πρόεδρος Λαγκάρντ «απέκρουσε», μάλιστα, πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν την πεποίθηση των αγορών πως μια μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει ακόμη και την άνοιξη.

Οι traders, πάντως, δείχνουν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις του Kazaks, με τις τιμές των ομολόγων να κινούνται και σήμερα ανοδικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων - «Δείχνει» προς καλοκαίρι, SOS για μισθούς και πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider