Αναζητείται λύση για τη 13η σύνταξη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητείται λύση για τη 13η σύνταξη

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, με αντικείμενο την εξεύρεση του τρόπου καταβολής της «13ης σύνταξης», στις 22 Δεκεμβρίου, σε 1,59 εκατ. συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη συζητήθηκε ο τρόπος χρηματοδότησης της συγκεκριμένης παροχής, προυπολογισμού 617 εκατ. ευρώ, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα είναι λογιστικό και τα Ταμεία είναι ελλειμματικά άρα δεν μπορούν να «σηκώσουν το βάρος» της χρηματοδότησης της «13ης σύνταξης».

Αποκλειστικοί δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, κύριων και επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Για παράδειγμα, κάποιος με συντάξιμες αποδοχές 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ.

Οι δικαιούχοι, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, υποχώρησαν από το αρχικό νούμερο που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός (1,6 εκατ. συνταξιούχοι) και πλέον ανέρχονται σε 1.591.332 δικαιούχοι.

Το θέμα είναι πως αν η παροχή χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, τότε ενδέχεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των δανειστών, που δεν είδαν με καλό μάτι την παροχολογία της ελληνικής κυβέρνησης, μεσούσης της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, οι διοικητές των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider