Γερμανία: Αυξάνονται οι ανησυχίες στην οικονομική ελίτ από την άνοδο της ακροδεξιάς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Αυξάνονται οι ανησυχίες στην οικονομική ελίτ από την άνοδο της ακροδεξιάς
Aυξάνεται η αναταραχή στους οικονομικούς κύκλους της Γερμανίας από τη διαφαινόμενη αύξηση της πολιτικής επιρροής του ακροδεξιού κόμματος AfD, η οποία το έχει ανεβάζει στις εθνικές δημοσκοπήσεις σταθερά στη 2η θέση πίσω από το κεντροδεξιό κόμμα CDU.

Aυξάνεται η αναταραχή στους οικονομικούς κύκλους της Γερμανίας από τη διαφαινόμενη αύξηση της πολιτικής επιρροής του ακροδεξιού κόμματος AfD, η οποία το έχει ανεβάσει στις εθνικές δημοσκοπήσεις σταθερά στη 2η θέση πίσω από το κεντροδεξιό κόμμα CDU.

Μάλιστα, αναλύσεις στο γερμανικό τύπο δεν ασχολούνται μόνο με την δημοσκοπική άνοδο του AfD, αλλά το θέλουν να βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα, ενώ κατακτά την πρωτιά σε τρία ανατολικο-γερμανικά κρατίδια τα οποία έχουν τοπικές εκλογές τον Ιούνιο – Σεπτέμβριο, παράλληλα με τις ευρωεκλογές.

Την ίδια, ώρα, το τελευταίο σαββατοκύριακο, εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας ενάντια στην ακροδεξιά, ενώ το SPD και οι Πράσινοι, οι οποίοι συμμετέχουν μαζί με τους Φιλελεύθερους (FDP) στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν αποκλείουν να θέσουν θέμα απαγόρευσης του AfD, το οποίο ήδη παρακολουθείται από την κρατική υπηρεσία τήρησης του συντάγματος.

Εξάλλου, σαν «σφήνα» έχει μπει στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό, το νεοσύστατο κόμμα του πρώην ηγετικού στελέχους του κόμματος της “Αριστεράς” (die Linke) υπό τη Σάρα Βάγκενκνεχτ, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μπορεί να πάρει μέρος των ψηφοφόρων του ακροδεξιού ΑfD, γεγονός -μεταξύ άλλων- που αποδεικνύει το ότι εντελώς λανθασμένα χαρακτηρίζεται το κόμμα Βάγκενκνετ από μερίδα του διεθνούς τύπου ως «ακροαριστερό».

Στην πραγματικότητα, το κόμμα της Βάγκενκνεχτ πρόκειται για μία ξεκάθαρα δεξιά διάσπαση του κόμματος της “Αριστεράς”, όπως φαίνεται π.χ. από τις θέσεις για το μεταναστευτικό, αν και η ίδια έλκει την καταγωγή της από το Ιράν (ο πατέρας είναι Ιρανός!) αλλά και από το προσωποκεντρικό χαρακτήρα του ίδιου του ονόματος πολιτικού σχηματισμού της: «Σύνδεσμος Σάρα Βάγκενκνεχτ» («Βuendnis Sarah Wagenknecht»).

Παράλληλα, κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις οικονομικές συνέπειες της αύξησης του AfD. «Το AfD δεν είναι μόνο μια πραγματική απειλή για τη δημοκρατία και τη συνοχή, αλλά και για την οικονομία», γράφει ο Μίκαελ Χούτερ (Michael Hüther), διευθυντής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW), σε ανάρτησή του στο LinkedIn. Το κόμμα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο» για το οικονομικό μέλλον της Γερμανίας, δηλώνει.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Clemens Fuest (Κλέμενς Φούεστ), αναφέρεται στην προγραμματική ιδέα του AfD για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρεί «εξαιρετικά προβληματική». «Ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός πλήττουν την καρδιά του γερμανικού επιχειρηματικού μοντέλου- τέτοιου είδους αιτήματα είναι ανοησίες οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Fuest στην Süddeutsche Zeitung.

Οι προειδοποιήσεις προκλήθηκαν από αναφορές για μια συνάντηση στο Πότσνταμ, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, δύο υψηλόβαθμα στελέχη του AfD, μέλη της δεξιάς συντηρητικής Werteunion και ένα μέλος του CDU. Η συνάντηση φέρεται να αφορούσε σχέδια για μαζικές απελάσεις πολιτών αλλοδαπής καταγωγής, αν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες το αρνούνται.

Ο επικεφαλής του IW Hüther δήλωσε για τις διαδηλώσεις ενάντια στην ακροδεξιά: «Οι εικόνες είναι καλές, δείχνουν πόσο ισχυρή είναι η κοινωνία των πολιτών μας». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν «πειστικές λύσεις» από το κόμμα, ενόψει της σημερινής υψηλής δημοτικότητας του AfD σε εθνικό επίπεδο και σε μεμονωμένα ομόσπονδα κρατίδια.

Ο επικεφαλής του IW θεωρεί επίσης επικίνδυνες τις αντιευρωπαϊκές θέσεις του AfD, τις οποίες χαρακτήρισε «φαντασιώσεις». «Χωρίς την ΕΕ, το γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης», προειδοποίησε. Ο Hüther κατηγόρησε επίσης το κόμμα ότι διαδίδει έναν «φόβο για οτιδήποτε ξένο». «Χρειαζόμαστε άνοιγμα αντί για διαμερισματοποίηση - και σε οικονομικό επίπεδο». Μόνο όταν οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα σε αυτή τη χώρα, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, θα αναδυθούν νέες ιδέες.

Ο επικεφαλής του Ifo Fuest έχει παρόμοια άποψη. «Αν ο στόχος μας είναι να προσελκύσουμε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τότε θα ήταν αντιπαραγωγικό αν βοηθούσαμε τα ξενοφοβικά κόμματα να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη», δήλωσε. Οι ξένοι επενδυτές θα «εξέταζαν επίσης αν θα μπορούσαν να πείσουν τους δικούς τους υπαλλήλους να μετακομίσουν στη Γερμανία».

Ο Hüther πρόσθεσε ότι δεν βοηθάει όταν το κόμμα ισχυρίζεται επανειλημμένα ότι έχει στο πλευρό του εταιρείες με επιρροή. «Γνωρίζουμε από τις έρευνες των ενώσεών μας: Η επιχειρηματική κοινότητα δεν εμπιστεύεται το AfD και το απορρίπτει», δήλωσε το αφεντικό του IW. «Ακόμη και το 90% όσων βλέπουν σημεία αλληλοεπικάλυψης ως προς το περιεχόμενο δήλωσαν στην τελευταία έρευνα ότι θα απέφευγαν οποιαδήποτε συνεργασία».

Κανονικά, οι επικεφαλής των εταιρειών διστάζουν να κάνουν πολιτικές δηλώσεις. Οι αναφορές σχετικά με τη συνάντηση ακροδεξιών στο Πότσνταμ το έχουν πλέον αλλάξει αυτό. Όλο και περισσότερες εταιρείες παίρνουν σαφή θέση κατά των ακροδεξιών τάσεων στη Γερμανία.

Αρκετά αφεντικά γερμανικών εταιρειών, για παράδειγμα από τον όμιλο λογισμικού SAP, τον κατασκευαστή τσιπ Infineon, τον όμιλο Bosch και τον χημικό όμιλο Evonik, χαρακτηρίζουν την άνοδο του AfD απειλή για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Christian Bruch, δήλωσε το Σάββατο: «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε άπραγοι την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού και της πόλωσης». Αυτό επιτίθεται στη δημοκρατία και την ευημερία, τις οποίες «πρέπει να προστατεύσουμε με κάθε κόστος». Η γερμανική οικονομία ζει από τις εξαγωγές.

Οι εταιρείες εξαρτώνται επίσης από μια ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Δεν υπάρχει τίποτα να κερδηθεί από τον απομονωτισμό και την ξενοφοβία. «Πρέπει να πούμε δυνατά και ξεκάθαρα: το μίσος και η περιθωριοποίηση δεν έχουν θέση στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Siemens, Τζόε Κέσερ (Joe Kaeser), δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως «όποιος ψηφίζει το AfD επιλέγει να χάσει την ευημερία της χώρας μας και των πολιτών της». Η ανώτατη διοίκηση των εταιρειών πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση. «Όλοι μας πρέπει να διαδραματίσουμε έναν ρόλο εδώ - ειδικά οι διευθυντές που γνωρίζουν αυτά τα οικονομικά πλαίσια».

Ο διευθύνων σύμβουλος της SAP Κρίστιαν Κλάιν μίλησε επίσης για μια επικίνδυνη εξέλιξη στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Όταν ρωτήθηκε αν ένα ισχυρό AfD αποτελεί πρόβλημα για τη Γερμανία ως τόπο επενδύσεων, ο Klein είπε: «Είναι πρόβλημα». Η SAP απασχολεί πολλούς αλλοδαπούς υπαλλήλους στις τοποθεσίες της. Αυτά τα κορυφαία ταλέντα από την Ασία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες είναι σημαντικά για την εταιρεία του. Εάν οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν αισθάνονται πλέον ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία, αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία.

Ο Γιόχεν Χάνεμπεκ (Jochen Hanebeck), Διευθύνων Σύμβουλος της Infineon Technologies, έγραψε στο LinkedIn πως «το μίσος και η περιθωριοποίηση δεν πρέπει να έχουν θέση στην κοινωνία μας. Η ιδέα της λεγόμενης παλιννόστησης είναι απάνθρωπη». Οι επικεφαλής της Deutsche Bank, της Daimler Truck, της Bundesbank και πολλοί άλλοι επανέλαβαν αυτό το συναίσθημα.

Ο επικεφαλής του εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper, Μάικλ Λοούις (Michael Lewis), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος επιχειρηματικής δημοσιογραφίας Wirtschaftspublizistische Vereinigung (WPV) απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του απέναντι στο AfD: «Προσωπικά, είμαι φυσικά εντελώς κατά του AfD». Η Uniper επιθυμεί να έχει διεθνές εργατικό δυναμικό και τάσσεται κατά κάθε μορφής προκατάληψης.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ (SPD) είχε ήδη καλέσει την επιχειρηματική κοινότητα να λάβει ισχυρότερη στάση έναντι του AfD στις αρχές Δεκεμβρίου. Η πολιτικός του SPD δήλωσε στη Handelsblatt ότι χωρίς αντιπολίτευση θα υπάρξει περαιτέρω υφέρπουσα εξομάλυνση των δεξιόστροφων λαϊκιστικών και ακροδεξιών θέσεων. Εναπόκειται επίσης στην επιχειρηματική κοινότητα να λάβει σαφή θέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανοί κι Αμερικάνοι εκτόξευσαν τον τουρισμό το 2023

Δημοψήφισμα για την έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει το AfD

Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία ζητούν αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα

gazzetta
gazzetta reader insider insider