Moody's: Υποβάθμισε το outlook της Αιγύπτου - «Καμπανάκι» για τη λίρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Υποβάθμισε το outlook της Αιγύπτου - «Καμπανάκι» για τη λίρα
Σε αρνητική από σταθερή υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου η Moody's.

Σε αρνητική από σταθερή υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου η Moody's, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για την επιταχυνόμενη αποδυνάμωση της λίρας ως ένδειξη της οικονομικής επιδείνωσης της χώρας.

Παράλληλα, ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Caa1 της Αιγύπτου, εν μέσω των συνομιλιών του Καΐρου με το ΔΝΤ για την αύξηση του προγράμματος διάσωσης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ελάχιστα από τα οποία έχουν εκταμιευθεί. «Οι κίνδυνοι για την αιγυπτιακή οικονομία έχουν αυξηθεί καθώς δεν βλέπουμε άμεσα την αναδιάρθρωση του χρέους» ανέφεραν οι αναλυτές της Moody's.

H δυσμενής κατάσταση συνεχίζεται «παρά την ενίσχυση της οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ» και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που έχει η κυβέρνηση του Καΐρου. Η Αίγυπτος βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, σε μια περίοδο που ο πόλεμος της διπλανής πόρτας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επιτείνει τις πιέσεις. Τώρα, τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ πέφτουν καθώς πολλά πλοία αποφεύγουν το δρομολόγιο για να προστατευτούν από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η Moody's εκτιμά ότι οι πληρωμές τόκων θα απορροφήσουν τα 2/3 των εσόδων της Αιγύπτου στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, το οποίο λήγει τον Ιούνιο. Η αιγυπτιακή λίρα, εν τω μεταξύ, έπεσε στις 60 ανά δολάριο από 50 στις αρχές Δεκεμβρίου. «Οι άνθρωποι μαζεύουν ξένο συνάλλαγμα επειδή θέλουν να προστατευτούν από μια αποδυνάμωση της λίρας ή επειδή θέλουν να κερδοσκοπήσουν» εκτιμά ο Φαρούκ Σούσα, οικονομολόγος στην Goldman Sachs. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ένα μήνυμα ότι έχουν μικρή εμπιστοσύνη στο μέλλον της λίρας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα 1,8 δισ. έφτασε η συνολική ζήτηση για το ομόλογο της Eurobank - Ετήσιο τοκομερίδιο 6,25%

Macy's: «Λουκέτο» σε 5 καταστήματα και 2.350 απολύσεις εργαζομένων

Intralot: Επέκταση συμβολαίου στο Μαρόκο με την La Marocaine Des Jeux et des Sports

gazzetta
gazzetta reader insider insider