Ξεκινούν «περιβαλλοντικές» αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την Κρήτη

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινούν «περιβαλλοντικές» αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την Κρήτη
Ακριβότερα από 1η Φεβρουαρίου γίνονται τα εισιτήρια για τα δρομολόγια της Κρήτης, λόγω της ένταξης της ακτοπλοΐας στο σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ.

Σε εφαρμογή μπαίνουν από 1η Φεβρουαρίου τα νέα αυξημένα τιμολόγια για την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Κρήτη, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του συστήματος εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU ETS) στην ακτοπλοΐα.

Σε πρώτη φάση οι αυξήσεις στα δρομολόγια των πλοίων ΑΝΕΚ – Superfast της Attica Group θα φτάνουν έως το 2,78% ανάλογα με το εισιτήριο. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο όμιλος σε επιστολή του προς τους ναυτικούς πράκτορες, η επιβάρυνση αυτή θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με βάση τις μέσες τιμές της ευρωπαϊκής αγοράς για τις εκπομπές CO2. Σύντομα αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Minoan Lines του ομίλου Grimalid Lines για αντίστοιχες επιβαρύνσεις στα εισιτήρια.

Οι αυξήσεις έρχονται ως επίναυλος περιβαλλοντικής συμμόρφωσης και όπως διευκρινίζουν στελέχη των ακτοπλοϊκών το επιπλέον ποσό δεν αποτελεί έσοδο για τις εταιρείες, αλλά αποδίδεται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, με στόχο τη μείωση των εκπομπών και τη πράσινη μετάβαση. Αντίστοιχοι επίναυλοι που έχουν αυξήσει τα εισιτήρια περίπου κατά 5% έχουν μπει ήδη από την αρχή της χρονιάς στις γραμμές της Αδριατικής που επίσης δραστηριοποιούνται οι όμιλοι Grimaldi Lines και Attica Group.

Προς το παρόν η ένταξη στο σύστημα εμπορίας ρύπων δεν θα επηρεάσει άμεσα τις υπόλοιπες γραμμές της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ιόνιο. Και αυτό γιατί έχει εξασφαλιστεί εξαίρεση μέχρι το 2030 για τις γραμμές που εξυπηρετούν νησιά με πληθυσμό κάτω των 200.000 κατοίκων, στην πράξη όλους τους προορισμούς πλην της Κρήτης.

Αυτό όμως σημαίνει πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις γραμμές του Αιγαίου τα επόμενα θα πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις για την ανανέωση των στόλων τους, και την εφαρμογή συστημάτων μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συστημάτων πρόωσης για την εξοικονόμηση καυσίμων, εναλλακτικά καύσιμα κ.α.

Και αυτό γιατί το επιπλέον κόστος από το σύστημα εμπορίας ρύπων θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς η ένταξη της ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας στο σύστημα εμπορίας ρύπων γίνεται σταδιακά. Ξεκινώντας από φέτος οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν μόλις το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 70% το 2025 και να φτάνει το 100% το 2026.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρόκληση, αν ληφθεί υπόψη πως ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου είναι τα 31 έτη και σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα απαιτηθούν επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Και αυτό διότι οι πρώτες παραγγελίες θα πρέπει να γίνουν το αργότερο τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, για να έχουν παραδοθεί μέχρι το 2029.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλλαγή σελίδας για την Alpha Αστικά Ακίνητα - Οι διεθνείς οίκοι και οι «χρησμοί» - Πληρωμές στους κατασκευαστές

Ναυτιλία: Μπαράζ παραγγελιών 18 δισ. δολαρίων από τους Greeks – Στην κορυφή Γ. Προκοπίου και Γ. Οικονόμου

«SOS» για την εφαρμογή των νέων κανόνων στα ρυμουλκά – Πώς θα γίνουν πιο ασφαλή τα ελληνικά λιμάνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider