Η ελίτ του Νταβός βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο για την παγκόσμια οικονομία - «Πονοκέφαλος» ο Τραμπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ελίτ του Νταβός βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο για την παγκόσμια οικονομία - «Πονοκέφαλος» ο Τραμπ
Παρά τις αναταραχές σε ολόκληρο τον πλανήτη η ελίτ του Νταβός βλέπει θετικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Δύσκολη εξίσωση μια νέα νίκη Τραμπ.

Την εμπιστοσύνη τους στην ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζουν οι συμμετέχοντες στο Νταβός, παρά το εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει διαμορφώσει σε ένα εύθραυστο περιβάλλον διεθνώς: το θερμόμετρο έχει ανέβει κατακόρυφα σε Μέση Ανατολή, ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και διαφαίνονται πολιτικές αναταραχές το επόμενο έτος.

Λίγες ώρες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα, η οποία αύξησε τις πιθανότητες επιστροφής του πρώην πλανητάρχη στο Λευκό Οίκο, ταράζοντας τα νερά σε παγκόσμια κλίμακα, οι συμμετέχοντες στο παγκόσμιο φόρουμ επιμένουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. «Περνάμε μια περίοδο που δεν πιστεύαμε ότι θα περνούσαμε», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, Tζέιμς φον Μόλτκε, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η ανθεκτικότητα όχι μόνο των οικονομιών, αλλά και των χρηματοπιστωτικών αγορών - στις γεωπολιτικές κρίσεις, στην αύξηση των επιτοκίων και στη μάχη κατά του πληθωρισμού - ήταν αξιοσημείωτα ισχυρή» σχολίασε ο ίδιος. Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψαν και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ακόμη και εάν ο Τραμπ δεν γίνει εκ νέου ένοικος στον Οβάλ Γραφείο, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και ρευστή, καθώς: σε τουλάχιστον 70 χώρες του πλανήτη θα διεξαχθούν εκλογές με τα 2/5 του παγκόσμιου πληθυσμού να προσέρχονται στις κάλπες, ενώ εάν προστεθούν στην εξίσωση ο πληθωρισμός, οι πόλεμοι που μαίνονται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με τις εντάσεις που εξαπλώνονται στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι αρκετά γεγονότα που μπορούν να σκορπίσουν την ανησυχία στην ελίτ του Νταβός.

Η παραπληροφόρηση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα, όταν δημοσιεύτηκε μια ψεύτικη ανάρτηση (fake news) στον λογαριασμό X (πρώην twitter) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και πυροδότησε μια σύντομη άνοδο του Bitcoin, στο φόρουμ δημοσιοποιήθηκε μια έρευνα με εκτιμήσεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους, η παραπληροφόρηση είναι ενδεχομένως ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τον κόσμο. Οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες τους επικεντρώνονται στον τομέα της Υγείας.

Η οπτική πως η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να περάσει σχετικά αλώβητη μια περίοδο πρωτοφανών αναταράξεων προσφέρει στους «βετεράνους» του Νταβός την ελπίδα ότι κάποια πιθανά περαιτέρω σοκ στο σύστημα θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπιστούν εν ευθέτω χρόνω. «Νιώθουμε ότι βιώνουμε ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης», δήλωσε η αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκόπιναθ μιλώντας σε πάνελ. «Οι πιθανότητες έχουν ανέβει αρκετά για κάτι τέτοιο, καθώς είχαμε υποχώρηση του πληθωρισμού χωρίς να χρειαστεί να σημειωθεί μεγάλη απώλεια όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα» συμπλήρωσε η ίδια. Ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό συμμερίστηκε την ίδια άποψη. «Πριν από ένα χρόνο, ο φόβος εδώ στο Νταβός ήταν ότι θα είχαμε πληθωρισμό και ύφεση», δήλωσε στο Bloomberg TV. «Πιθανώς θα ξεφύγουμε και από τα δύο» πρόσθεσε.

Η προοπτική νίκης Τραμπ ανησυχεί

Την παραμονή της έναρξης των συναντήσεων στις Άλπεις, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τραμπ ήρθε πιο κοντά στο να λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, οι ψηφοφόροι της Αϊόβα έδωσαν στον πρώην πρόεδρο το 51% των ψήφων, ενώ την ίδια στιγμή στο συνεδριακό κέντρο του Νταβός, σε ένα πάνελ χρηματιστών εκφράστηκε η ανησυχία για τις προοπτικές μιας ακόμη θητείας του Ρεπουμπλικανού.

Όμως ακόμα κι αν συμβεί αυτό οι συμμετέχοντες βρήκαν και κάποια θετικά στοιχεία στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό. «Νομίζω ότι οι κεντρικές τράπεζες - όσον αφορά την αντίδρασή τους στον πληθωρισμό - έχουν κάνει στην πραγματικότητα πολύ καλή δουλειά, αν και η αβεβαιότητα ήταν μεγάλη», δήλωσε ο CEO της State Street, Ρον Ο'Χάνλεϊ.

Δεδομένων όλων όσων είχαν συμβεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ στο «τιμόνι» της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, με τις διαταραχές στο παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον, υπήρχαν και φωνές που θεωρούσαν ότι η διακίνηση αγαθών μπορεί να συνεχίσει κανονικά, όπως «φώναζε» ο διευθύνων σύμβουλος της DP World, Σουλτάν Αχμέντ μπιν Σουλαγέμ, που διατράνωνε πως «ο κλάδος είναι ανθεκτικός» και αυτό «θα συνεχιστεί ό,τι κι αν συμβεί».

Το ποτήρι μισοάδειο

Ωστόσο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ, που συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στο Νταβός, δεν συμμερίστηκε το θετικό κλίμα, προειδοποιώντας πως η άποψη περί υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων είναι είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. «Η γεωπολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν μοιάζει με τίποτα που έχω δει όλα αυτά τα χρόνια. Εννοώ ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια καλή χρονιά, αλλά το τι θα προκαλέσει η γεωπολιτική αναστάτωση επικρέμαται πραγματικά πάνω από τα κεφάλια μας σαν δαμόκλειος σπάθη» αντέτεινε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σεντένο (ΕΚΤ) στο Νταβός: Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στον πληθωρισμό

ΔΝΤ: Η οικονομία των ΗΠΑ έχει δει το 75% του αντίκτυπου από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed

Μπλίνκεν από Νταβός: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider