Γαλλίδα υπουργός: Κοντά σε συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας η ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλίδα υπουργός: Κοντά σε συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας η ΕΕ
«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι αρκετά εντυπωσιακή», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κοντά στο να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα ενόψει της λήξης του deadline που έχει τεθεί για το τέλος του έτους, δήλωσε την Τρίτη η Laurence Boone, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.

«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι αρκετά εντυπωσιακή», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, διευκρινίζοντας ότι «απομένουν βέβαια κάποιες μικρές λεπτομέρειες, αλλά είμαι αρκετά βέβαιη ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο και ευελπιστώ αύριο το απόγευμα να έχουμε νέους δημοσιονομικούς κανόνες».

Υπενθυμίζεται πως σε διαφορετικό «τόνο» κινήθηκαν την Παρασκευή οι δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΟΙΚ που έδωσε λίγες πιθανότητες για συμφωνία. Το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων επείγει καθώς επιχειρείται να τεθούν σε ισχύ το 2024.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ βρίσκονται στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου του μπλοκ για τον περιορισμό του χρέους και των ελλειμμάτων των μελών – κρατών και αναμένεται να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη. Οι παλιοί δημοσιονομικοί κανόνες ανεστάλησαν για να δώσουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιθώρια αύξησης των δαπανών τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο πρόκειται να τεθούν ξανά σε ισχύ τον Ιανουάριο.

«Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος», ανέφερε η Boone. «Πιστεύω ότι καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που διασφαλίζει τόσο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, χώρο για πράσινες, τεχνολογικές και αμυντικές επενδύσεις, όσο και δημοσιονομικά μονοπάτια που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε χώρας», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία αξιωματούχο το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα «σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε χώρα να μπορεί να κατέχει αυτούς τους κανόνες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά (ΕΚΤ): Πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια κάποια στιγμή το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider