Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο ECOFIN της Τετάρτης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο ECOFIN της Τετάρτης
Δεν είναι ιδανικό να δεσμεύσω την Ιταλία σε μια συμφωνία 30 ετών μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε ότι είναι πολύ απίθανο να υπάρξει συμφωνία για νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη σύνοδο του ECOFIN την επόμενη Τετάρτη, όταν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να πιέσουν για να καταλήξουν σε ένα deal πριν από την προθεσμία που είναι για το τέλος του έτους.

«Υπάρχει μικρή πιθανότητα» να επιτευχθεί συμφωνία και «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν», ανέφερε ο κ. Τζορτζέτι. «Έχουν γίνει κάποια βήματα προς τα εμπρός, αλλά όχι προς τις θέσεις της Ιταλίας», πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας στις Βρυξέλλες μετά από τη συνάντηση με ομολόγους της στην ΕΕ, ήταν λίγο πιο αισιόδοξη.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει (σ.σ. συμφωνία) τώρα, γιατί οι θέσεις είναι ακόμα πολύ μακρινές», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ βρίσκονται στα τελικά στάδια της ολοκλήρωσης μιας μεταρρύθμισης του πλαισίου σύμφωνα με το οποίο το μπλοκ των χωρών θα περιορίζουν το χρέος και τα ελλείμματα. Η σύνοδος του ECOFIN πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη. Οι παλιοί κανόνες ανεστάλησαν για να δώσουν στις κυβερνήσεις περιθώρια δαπανών, για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά πρόκειται να τεθούν ξανά σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των τηλεδιασκέψεων, αλλά το να κλείσω μια συμφωνία που θα δεσμεύσει την Ιταλία για 30 χρόνια μέσω μιας τηλεδιάσκεψης, δεν είναι ιδανικό», πρόσθεσε ο Τζορτζέτι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ECOFIN: Επισημοποιήθηκε η έκτακτη σύνοδος στις 20 Δεκεμβρίου - Θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης

Χατζηδάκης: Έκτακτο ECOFIN στις 20 Δεκεμβρίου - «Κλειδώνει» το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider