Προϋπολογισμός 2024 – Τι φέρνει σε μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, οικογένειες με παιδιά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός 2024 – Τι φέρνει σε μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, οικογένειες με παιδιά
Πακέτο παροχών και μόνιμων φοροελαφρύνσεων 2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το νέος προϋπολογισμός. Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Μόνιμες φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις φέρνει ο νέος κρατικός Προϋπολογισμός για το 2024 που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή.

Τα νοικοκυριά θα λάβουν νέες παροχές και ελαφρύνσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Άμεσα ωφελούνται κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ η αύξηση των εισοδημάτων τους αναμένεται να διαχυθεί στην αγορά ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση. Στους κερδισμένους του νέου προϋπολογισμού είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι οικογένειες με παιδιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις. Αντίθετα, οι ανατροπές στο φορολογικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών φέρνει επιπλέον φόρους 552 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των τομέων της Υγείας και της Παιδείας. Επιπλέον, θα εξοικονομηθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα που μέχρι σήμερα δίνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα τους. Ωστόσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα κερδίσουν από τη μείωση έως 50% στο τέλος επιτηδεύματος με το εκκαθαριστικό της εφορίας του επόμενου έτους.

Το πακέτο των 2 δισ. ευρώ μοιράζονται το 2024:

- Πάνω από 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα λάβουν από την 1-1-2024 αυξήσεις που κατά μέσον όρο κυμαίνονται από 6,5% στις συνολικές αποδοχές λόγω της αναπροσαρμογής των βασικών μισθών και των οικογενειακών και ειδικών επιδομάτων. Ειδικότερα θα υπάρξει οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως, αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% , αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αύξηση στο μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ και στα έξοδα διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού. Έτσι ο κάθε δημόσιος υπάλληλος θα λάβει επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά το χρόνο ενώ υψηλότερες αυξήσεις θα λάβουν όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης.

- Περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ που θα δουν αυξήσεις στη τσέπη τους από 25 έως 60 ευρώ το μήνα μικτά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

- Σχεδόν 1,34 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι με προστατευόμενα παιδιά που θα έχουν αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές από 90 ευρώ έως 240 ευρώ το χρόνο λόγω της αναπροσαρμογής του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ που οδηγεί αυτόματα σε μείωση του παρακρατούμενου φόρου. Αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025 μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2024.

- Αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που θα λάβουν επίδομα μητρότητας για 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.

- Πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για τους οποίους μονιμοποιείται η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

- Πάνω πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες) καθώς και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο θα έχουν μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλλουν το επόμενο έτος Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν ασφαλίσει το 100% της φορολογητέας αξίας της κατοικίας ή των κατοικιών τους για ολόκληρο το 2023. Σε διαφορετική περίπτωση η μείωση του φόρου θα είναι αναλογική τη διάρκειας ασφάλισης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις μήνες.

- Οι καταναλωτές με τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό γυμναστήρια και διατηρείται έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ στην εστίαση και τα ταξί με αποτέλεσμα την συγκράτηση των τιμών για τους καταναλωτές. Αντίθετα από 1-1-2024 επανέρχονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμοί κ.α.), πράγμα που θα προκαλέσει αυτόματα αύξηση τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider