Ουίλιαμς (Fed): Αυτή την στιγμή δεν συζητάμε για μειώσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουίλιαμς (Fed): Αυτή την στιγμή δεν συζητάμε για μειώσεις επιτοκίων
Ο Ουίλιαμς εξήγησε ότι η Fed θα παραμείνει εξαρτημένη από τα δεδομένα και εάν η τάση χαλάρωσης του πληθωρισμού αντιστραφεί, είναι έτοιμη να σφίξει ξανά την πολιτική.

Να ρίξει τους τόνους επιχείρησε ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, δηλώνοντας στο CNBC πως οι μειώσεις των επιτοκίων δεν αποτελούν θέμα συζήτησης αυτή τη στιγμή για την κεντρική τράπεζα.

«Δεν μιλάμε πραγματικά για μειώσεις επιτοκίων αυτή τη στιγμή», σχολίασε. «Είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας, το οποίο όπως είπε ο πρόεδρος Πάουελ... είναι, έχουμε φτάσει τη νομισματική πολιτική σε αρκετά περιοριστική στάση ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2%; Αυτό είναι το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας».

Η εξαγγελία για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 την Τετάρτη προκάλεσε «φρενίτιδα» στις αγορές, με τον Dow Jones να «εκτοξεύεται» σε ρεκόρ και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πέφτει κάτω από το 4,3% αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές καλοδέχτηκαν την ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα αλλάζει την σκληρή της στάση στη νομισματική πολιτική, νωρίτερα απ’ ότι αρχικά αναμενόταν.

Οι traders στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από τρεις φορές ενώ στις αγορές των futures δείχνουν επίσης ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο.

Ωστόσο, ο Ουίλιαμς με τις δηλώσεις του επιχειρεί να περιορίσει λίγο από αυτόν τον ενθουσιασμό.

«Απλώς πιστεύω ότι είναι πρόωρο να το σκεφτόμαστε», είπε ο τραπεζίτης, όταν ρωτήθηκε για τα πονταρίσματα για μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο.

Ο Ουίλιαμς εξήγησε ότι η Fed θα παραμείνει εξαρτημένη από τα δεδομένα και εάν η τάση χαλάρωσης του πληθωρισμού αντιστραφεί, είναι έτοιμη να σφίξει ξανά την πολιτική.

«Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε αυτό ή κοντά σε αυτό από την άποψη των περιορισμών περιοριστικών, αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν», δήλωσε ο Τζον Ουίλιαμς. «Ένα πράγμα που μάθαμε ακόμη και τον περασμένο χρόνο είναι ότι τα δεδομένα μπορούν να κινηθούν και με εκπληκτικούς τρόπους, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε για να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική, εάν η πρόοδος του πληθωρισμού σταματήσει ή αντιστραφεί».

«Βλέπουμε σίγουρα επιβράδυνση του πληθωρισμού. Η νομισματική πολιτική λειτουργεί όπως προβλέπεται», είπε ο Ουίλιαμς. «Πρέπει απλώς να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% σε σταθερή βάση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Τα δεδομένα θα συμβουλευτούμε για τις μειώσεις των επιτοκίων, όχι τις αγορές

Πρόωρη αποπληρωμή 2πλής δόσης «ακριβών» δανείων 5,29 δισ. ευρώ - Ηχηρό σήμα στις αγορές

Χρηματιστήριο: Σταθεροποίηση στις 1.290 μονάδες με «έκρηξη» τζίρου λόγω rebalancing

gazzetta
gazzetta reader insider insider