Μιούλερ (ΕΚΤ): Πρόωρα τα στοιχήματα των αγορών για περικοπή των επιτοκίων στο Ά εξάμηνο του 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μιούλερ (ΕΚΤ): Πρόωρα τα στοιχήματα των αγορών για περικοπή των επιτοκίων στο Ά εξάμηνο του 2024
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξετάσουμε ούτε μια πρόσθετη αύξηση, ούτε μια μείωση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης.

Οι αγορές σπεύδουν να στοιχηματίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της από το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μάντις Μιούλερ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξετάσουμε ούτε μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων, ούτε μια μείωση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης σύμφωνα με το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμα: ΕΚΤ: 2ο «pause» στις αυξήσεις επιτοκίων - Συναγερμός για πληθωρισμό και ανάπτυξη

«Τώρα, πάνω απ' όλα, είναι απαραίτητο να περιμένουμε υπομονετικά πριν από τις επόμενες αποφάσεις για σαφέστερες ενδείξεις, ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ θα πέσει πράγματι οριστικά στο 2% μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα», είπε. Και πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτύχει μια τέτοια αίσθηση εμπιστοσύνης, τόσο γρήγορα όσο αναμένουν επί του παρόντος οι επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Διαβάστε ακόμα: «Γεράκι» η Λαγκάρντ: «Ξεκόβει» τις μειώσεις επιτοκίων - To PEPP εξυπηρέτησε τον σκοπό του

Η ΕΚΤ κράτησε την Πέμπτη σταθερό το επιτόκιο της για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να εφησυχάζουν μετά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού στο 2%, μια τοποθέτηση που σηματοδοτεί ότι τα στοιχήματα των επενδυτών για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να είναι πρόωρα.

Με δηλώσεις του σε εσθονικό ΜΜΕ, ο Μιούλερ ενίσχυσε αυτή την άποψη, λέγοντας ότι είναι «λίγο νωρίς για να γιορτάσουμε μια νίκη επί του πληθωρισμού» και ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο είναι «λίγο αισιόδοξες» και «λίγο πρόωρες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Πώς οι τιμές ενέργειας και ρεύματος θα επιταχύνουν τον πληθωρισμό  - Το κακό σενάριο για τη Μ. Ανατολή

«Έκοψαν» ταχύτητα οι ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ - Σε υψηλά 23 μηνών ο Stoxx 600

gazzetta
gazzetta reader insider insider