Σύμφωνο Σταθερότητας: Η Γαλλία απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του ελλείμματος σε όφελος των επενδύσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύμφωνο Σταθερότητας: Η Γαλλία απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του ελλείμματος σε όφελος των επενδύσεων
Ο Μπρουνό Λεμέρ θεωρεί ότι η εισαγωγή ευελιξίας της τάξεως της 0,2 ποσοστιαίας μονάδας στον κανόνα αυτόν θα είναι «εύλογη».

Η Γαλλία θα απαιτήσει την εισαγωγή ενός βαθμού ευελιξίας στον ρυθμό μείωσης των υπερβαλλόντων δημοσίων ελλειμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες που επενδύουν στην οικολογική μετάβαση, στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην Άμυνα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ πριν από την συνεδρίαση ενός κρίσιμου Ecofin στις Βρυξέλλες.

Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης «πρέπει να είναι στραμμένο προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν» και να προβλέπει την δυνατότητα για τις χώρες με υπερβάλλον έλλειμμα να έχουν άμβλυνση της υποχρέωσης περιορισμού του, αν επενδύουν στους τομείς αυτούς, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Είναι μία κόκκινη γραμμή που η Γαλλία δεν θα υπερβεί», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την ώρα που η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά την υποχρέωση μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως στις χώρες με υπερβάλλον έλλειμμα, ο Μπρουνό Λεμέρ θεωρεί ότι η εισαγωγή ευελιξίας της τάξεως της 0,2 ποσοστιαίας μονάδας στον κανόνα αυτόν θα είναι «εύλογη».

Το θέμα αυτό αντιστοιχεί «στο 10%» των σημείων ως προς τα οποία δεν συμφωνεί με τον Γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Λίντνερ πριν από την συζήτηση που θα αρχίσει το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε αυτό το κίνητρο για επενδύσεις και για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όποια και αν είναι η χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας», είπε. «Αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου».

«Εχω μία ισχυρή προσωπική πεποίθηση: τώρα διακυβεύονται οι τρεις επόμενες δεκαετίες της Γαλλίας και της Ευρώπης», προειδοποίησε προσθέτοντας ότι αυτός και οι ομόλογοί του πρέπει «να είναι πολιτικοί και όχι τεχνοκράτες».

«Διαφορετικά η Ευρώπη θα βγει από την κούρσα του 21ου αιώνα, δεν θα μπορεί να ανταγωνισθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία και πολλές αναδυόμενες οικονομίες», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες για δημοσιονομικούς κανόνες – Το σενάριο αναβολής για μετά τις Ευρωεκλογές

ΕΕ: Έντονες διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του Μεταναστευτικού

Σύνοδος ΕΕ-Κίνας: Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ με Σι Τζινπίνγκ - Εμπορικές συναλλαγές στο επίκεντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider