Reuters: Η Ιταλία ετοιμάζει βέτο στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Η Ιταλία ετοιμάζει βέτο στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας
Η Ιταλία είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν οι εταίροι επιμείνουν σε μια συμφωνία που τιμωρεί την υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Η Ιταλία είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν οι εταίροι επιμείνουν σε μια συμφωνία που τιμωρεί την υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Reuters ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ βρίσκεται σε αναστολή από το 2020 λόγω της πανδημίας του Covid 19, και αναμένεται να ξανατεθεί – αναθεωρημένο - σε ισχύ από το επόμενο έτος, με την Ιταλία να ασκεί πιέσεις για πιο χαλαρούς δημοσιονομικούς κανόνες, σε αντίθεση με άλλες χώρες μέλη που απαιτούν επιστροφή στην αυστηρή πειθαρχεία.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν οι πηγές υπό το καθεστώς ανωνυμίας , η Ρώμη δεν προτίθεται να επικυρώσει τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, χωρίς μια ικανοποιητική συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Μάλιστα, όπως εξήγησαν, η κυβέρνηση της Μελόνι θα προτιμούσε την διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου για να αποφύγει την στήριξη ενός πακέτου που θεωρείται «παράλογο» και ακόμα πιο αυστηρό για την Ιταλία.

Σημειώνεται ότι οι κανόνες της ΕΕ θέτουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και για το χρέος στο 60%, προβλέποντας πειθαρχικά μέτρα για όσες κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά ώστε να μειώσουν τα υπερβάλλοντα ελλείμματα και χρέη, ωστόσο πολλά ευρωπαϊκά κράτη υπερβαίνουν κατά πολύ τα παραπάνω όρια.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, η Κομισιόν έχει προτείνει μια μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής, επεκτείνοντας την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής από 4 έως 7 έτη για τις κυβερνήσεις που υπερβαίνουν τα δημοσιονομικά όρια.

Αλλά η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ζητά από τις υπερχρεωμένες χώρες της Ένωσης, όπως η Ιταλία, να μειώνουν το χρέος κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider