S&P Global: Δέκατος συνεχής μήνας αύξησης της παραγωγής στην ελληνική μεταποίηση ο Νοέμβριος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
S&P Global: Δέκατος συνεχής μήνας αύξησης της παραγωγής στην ελληνική μεταποίηση ο Νοέμβριος
Το αποτέλεσμα οφείλεται στην αύξηση του όγκου παραγωγής και στη μέτρια ανάκαμψη του αριθμού των εργαζομένων. 

Τον δέκατο συνεχή μήνα αύξησης της παραγωγής στην ελληνική μεταποίηση καταγράφει η S&P Global στα τελευταία στοιχεία για τον PMI Νοεμβρίου, υποδεικνύοντας την περαιτέρω βελτίωση των συνολικών επιχειρησιακών συνθηκών σε όλο το εύρος του τομέα.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην αύξηση του όγκου παραγωγής και στη μέτρια ανάκαμψη του αριθμού των εργαζομένων.

Ωστόσο, προσθέτει πως οι συνθήκες ζήτησης ήταν σχετικά υποτονικές, καθώς το σύνολο των νέων παραγγελιών παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο από τον Οκτώβριο, λόγω της συνεχιζόμενης επιβάρυνσης από τη μείωση των εξαγωγικών πωλήσεων.

Επιπλέον, αναφέρεται πως οι πιέσεις επί του κόστους υποχώρησαν καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών τον Νοέμβριο, γεγονός το οποίο οι ερωτηθέντες στην έρευνα συνέδεσαν με τις χαμηλότερες τιμές πρώτων υλών και τα μειωμένα μεταφορικά έξοδα.

Έτσι τον Νοέμβριο, ο εποχικά προσαρμοσμένος PMI Μεταποίησης της S&P Global για την Ελλάδα κατέγραψε τιμή οριακά πάνω από τις 50,8 μονάδες του Οκτωβρίου και την υψηλότερη των τελευταίων τριών μηνών, στις 50,9 μονάδες.

Επισημαίνεται πως η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών καταγράφεται κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, η τελευταία αύξηση ήταν μέτρια.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ακόμα μία σταθερή αύξηση του όγκου παραγωγής, η οποία επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης σε δέκα μήνες. Η S&P Global σημειώνει πως τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής οφείλονταν εν μέρει στις προσπάθειες μείωσης των ανεκτέλεστων εργασιών που σημείωσαν μείωση για τέταρτο συνεχή μήνα.

Οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα υπέδειξαν στασιμότητα στην εισροή νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Ο αντίστοιχος εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι ερωτηθέντες στην έρευνα αναφέρθηκαν στη μεγαλύτερη διστακτικότητα μεταξύ των πελατών και στις ανεπαρκείς υποκείμενες οικονομικές συνθήκες, κυρίως στις μεγάλες υπερπόντιες αγορές.

Οι νέες πωλήσεις εξαγωγών μειώθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο. Παρά τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια του μήνα για την εξασφάλιση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ότι οι προσδοκίες σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο.

Ποσοστό περίπου 40% των κατασκευαστών προβλέπει αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ενώ μόνο το 15% προβλέπει μείωση.

Το θετικό κλίμα συνδέθηκε πολλές φορές με τις προγραμματισμένες επενδύσεις κεφαλαίων και τα μακροπρόθεσμα σχέδια επιχειρηματικής ανάπτυξης. Η σθεναρή αισιοδοξία των επιχειρήσεων συνέβαλε στη στήριξη του αριθμού των εργαζομένων τον Νοέμβριο. Τα συνολικά επίπεδα του εργατικού δυναμικού επανήλθαν σε τροχιά ανάπτυξης, μετά την οριακή μείωση κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου της έρευνας. Οι αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής ενίσχυσαν τις αγορές εισροών τον Νοέμβριο. Υψηλότερα επίπεδα αγοραστικής δραστηριότητας καταγράφονται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών. Ωστόσο, οι κατασκευαστές εξακολούθησαν να περιορίζουν τη στρατηγική τους ως προς τα αποθέματα, όπως υποδηλώνουν οι συνεχείς μειώσεις των αποθεμάτων αγορών και ετοίμων προϊόντων. Η απόδοση των προμηθευτών παρέμεινε σχετικά σταθερή τον Νοέμβριο.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ότι η βελτιωμένη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών και οι λιγότερες δυσκολίες στις μεταφορές συνέβαλαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, στη μείωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών. Τέλος, το υψηλότερο κόστος ενέργειας και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου αναφέρθηκαν ως οι παράγοντες που έδωσαν ώθηση στην αύξηση των λειτουργικών δαπανών σε όλο το εύρος του μεταποιητικού τομέα.

Ωστόσο, σημείνεται πως το γεγονός αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις χαμηλότερες τιμές προμηθειών που καταβλήθηκαν για ορισμένες πρώτες ύλες. Ως εκ τούτου, η συνολική αύξηση του κόστους εισροών εξασθένησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών τον Νοέμβριο. Οι προσπάθειες μείωσης των πιέσεων που ασκούνταν στα περιθώρια κέρδους οδήγησαν σε ακόμα μία μέτρια αύξηση των τιμών εργοστασίου, ενώ ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο.

Ο Tim Moore, Διευθυντής Οικονομικών της S&P Global Market Intelligence, σχολίασε:

«Τα στοιχεία του Νοεμβρίου υπέδειξαν θετικό μήνα για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα και οι επιχειρησιακές συνθήκες παρέμειναν περισσότερο ανθεκτικές σε σύγκριση με πολλές άλλες περιοχές της Ευρωζώνης. Οι όγκοι παραγωγής αυξήθηκαν για δέκατο συνεχή μήνα με σταθερό ρυθμό, υποστηριζόμενοι από την έντονη εισροή των παραγγελιών σε εξέλιξη. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων επανήλθε σε επίπεδα αύξησης τον Νοέμβριο, καθώς οι κατασκευαστές ανασυγκρότησαν τις προσπάθειές τους ώστε να ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα των επιχειρήσεων. Η αισιοδοξία σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης ήταν επίσης εμφανής από τις αυξημένες προσδοκίες ως προς την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι οποίες καταγράφηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες σταμάτησαν τον Νοέμβριο, καθώς οι υποτονικές συνθήκες ζήτησης και η αποθεματοποίηση από την πλευρά των πελατών επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις. Οι παραγωγοί αγαθών επισήμαναν συχνά τις μειωμένες δαπάνες των πελατών σε βασικές αγορές εξαγωγών, γεγονός το οποίο οδήγησε στην ταχύτερη μείωση των νέων εργασιών από το εξωτερικό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Θεοχάρης: Παράταση και αναστολή στις φορολογικές οφειλές πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Ξεκινά το «φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» – Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider