Πώς θα είναι τα νέα χαρτονομίσματα του Ευρώ – Οι Ευρωπαίοι ψήφισαν Πολιτισμό και Φύση για το μοτίβο 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα είναι τα νέα χαρτονομίσματα του Ευρώ – Οι Ευρωπαίοι ψήφισαν Πολιτισμό και Φύση για το μοτίβο 
Προχωρούν οι διαδικασίες για τα νέα χαρτονομίσματα του Ευρώ που θα κυκλοφορήσουν το 2026, με την φάση της επιλογής των επικρατέστερων θεμάτων που θα απεικονίζουν.

Προχωρούν οι διαδικασίες για τα νέα χαρτονομίσματα του Ευρώ που θα κυκλοφορήσουν το 2026, με την φάση της επιλογής των επικρατέστερων θεμάτων που θα απεικονίζουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επέλεξε τα θέματα «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» και «Ποταμοί και πτηνά» ως τα πιθανά θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ. Η απόφαση λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν το καλοκαίρι του 2023 στο πλαίσιο των οποίων οι Ευρωπαίοι πολίτες εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους σχετικά με τα επτά επικρατέστερα θέματα.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε κατ’ εντολή της ΕΚΤ, το θέμα «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» ήταν το πλέον δημοφιλές (21%) μεταξύ των πολιτών της ζώνης του ευρώ και ακολουθούν τα θέματα «Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη» (18%) και «Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης» (17%). Στην έρευνα συμμετείχε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 23.377 Ευρωπαίων.

Η ΕΚΤ επίσης διενήργησε την ίδια έρευνα διαδικτυακά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023, λαμβάνοντας πολύ μεγάλο αριθμό απαντήσεων (πάνω από 365.000) από Ευρωπαίους. Τα αποτελέσματα συμπληρώνουν τα ευρήματα της έρευνας με το αντιπροσωπευτικό δείγμα. Προτιμήθηκαν τα ίδια τρία θέματα, αν και με διαφορετική σειρά. Και στις δύο έρευνες, τα υπόλοιπα τέσσερα από τα επικρατέστερα θέματα κατατάχθηκαν πολύ χαμηλότερα.

Προκειμένου να αποτυπώσει όσο το δυνατόν ευρύτερα τις προτιμήσεις του κοινού, το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του να συνδυαστούν τα θέματα «Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη» και «Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης» σε ένα ενιαίο θέμα που συνδέεται με τη φύση.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, «και τα δύο θέματα που επιλέχθηκαν έχουν έναν κοινό άξονα, τη σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των Ευρωπαίων, και αυτό συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τον στόχο μας να φέρουμε τα τραπεζογραμμάτια πιο κοντά σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και υποβάθρου.»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να συγκροτήσει μια συμβουλευτική ομάδα η οποία θα προτείνει μοτίβα για τα επιλεγμένα θέματα μέχρι το τέλος του 2024. Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί διαγωνισμός για τον σχεδιασμό των νέων τραπεζογραμματίων και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους για τις επιλογές σχεδίων.

«Τα τραπεζογραμμάτια αποτελούν σύμβολο της ευρωπαϊκής μας ενότητας, σήμερα και στο μέλλον. Έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις πληρωμές τους, είτε με μετρητά είτε με ψηφιακό τρόπο,» δήλωσε ο Piero Cipollone, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει την απόφαση για τα τελικά σχέδια καθώς και για το πότε θα εκτυπωθούν και θα εκδοθούν τα νέα τραπεζογραμμάτια το 2026. Μόλις ληφθεί η απόφαση για την παραγωγή τους, θα χρειαστούν ακόμη κάποια χρόνια πριν από την έκδοση των πρώτων τραπεζογραμματίων.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη νέων σειρών τραπεζογραμματίων τακτικά αποτελεί πάγια πρακτική όλων των κεντρικών τραπεζών. Σε έναν κόσμο όπου η εξέλιξη των τεχνολογιών αναπαραγωγής τραπεζογραμματίων είναι ραγδαία και όπου οι παραχαράκτες μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υλικό, καθίσταται απαραίτητη η έκδοση νέων τραπεζογραμματίων σε τακτή βάση. Πέραν των θεμάτων ασφαλείας, η ΕΚΤ δεσμεύεται να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των τραπεζογραμματίων ευρώ σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, ενώ επιδιώκει να γίνουν πιο οικεία στους Ευρωπαίους πολίτες κάθε ηλικίας και υποβάθρου και να τους ενσωματώνουν όλους, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης

Το θέμα των τραπεζογραμματίων ευρώ που βρίσκονται σήμερα σε κυκλοφορία είναι «εποχές και ρυθμοί» και τα βασικά μοτίβα κάθε τραπεζογραμματίου είναι τα παράθυρα, οι πύλες και οι γέφυρες που βασίζονται σε αρχιτεκτονικούς ρυθμούς διαφόρων περιόδων της ευρωπαϊκής ιστορίας

Τα δύο επιλεγμένα θέματα για τα νέα τραπεζογραμμάτια του Ευρώ ορίζονται ως εξής:

• Ευρωπαϊκός πολιτισμός: Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και ο δυναμισμός των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων της ενισχύουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα, σφυρηλατώντας ένα κοινό αίσθημα του ανήκειν. Ο πολιτισμός προάγει τις κοινές αξίες, τη συμπερίληψη και τον διάλογο στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

• Ποταμοί και πτηνά: Οι ποταμοί και τα πτηνά δεν γνωρίζουν σύνορα, συμβολίζοντας την ελευθερία και την ενότητα μεταξύ των Ευρωπαίων καθώς και τη σύνδεσή μας με τη φύση. Η Ευρώπη διαθέτει μεγάλη ποικιλία ποταμών και πουλιών που μας εμπνέουν και μας υπενθυμίζουν την ευθύνη μας να προστατεύουμε το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυναμικά συνεχίζει η Google την πορεία της στην Ελλάδα

Ξεκινά το «φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» – Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider