ΗΠΑ: Στάσιμη η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Νοέμβριο - Σε κάμψη η μεταποίηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Στάσιμη η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Νοέμβριο - Σε κάμψη η μεταποίηση
Ο PMI μεταποίησης μειώθηκε στο 49,4 αυτόν τον μήνα από 50 τον Οκτώβριο ενώ ο PMI υπηρεσιών ανέβηκε στο 50,8 από 50,6 τον προηγούμενο μήνα.

Σταθερή παρέμεινε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αλλά η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε για πρώτη φορά σε σχεδόν τρεισήμισι χρόνια, σύμφωνη και με τις προσδοκίες για οικονομική επιβράδυνση το τέταρτο τρίμηνο.

Η S&P Global ανακοίνωσε την Παρασκευή τα αρχικά στοιχεία για τον δείκτη PMI για τους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ο οποίος παρέμεινε αμετάβλητος στο 50,7 αυτόν τον μήνα, καθώς η ήπια άνοδος της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών αντιστάθμισε τη συρρίκνωση της μεταποίησης. Μια ένδειξη πάνω από 50 δείχνει επέκταση στον ιδιωτικό τομέα.

Ο PMI μεταποίησης μειώθηκε στο 49,4 αυτόν τον μήνα από 50 τον Οκτώβριο ενώ ο PMI υπηρεσιών ανέβηκε στο 50,8 από 50,6 τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η συνολική οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί σημαντικά αυτό το τρίμηνο καθώς οι καθυστερημένες επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων από την Fed αρχίζουν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Από τον Μάρτιο του 2022, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο της κατά 525 μονάδες βάσης στο τρέχον εύρος τιμών 5,25%-5,50%.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% το τρίτο τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου είναι ως επί το πλείστον κάτω του 2%.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε στο 50,4 τον Νοέμβριο, τερματίζοντας τρεις συνεχόμενες μηνιαίες μειώσεις. Η μέτρια άνοδος από το 49 τον Οκτώβριο οφείλεται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, με τις εργοστασιακές παραγγελίες να παραμένουν στάσιμες.

Η έλλειψη ισχυρής αύξησης των παραγγελιών είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να απολύουν εργαζόμενους, με τον δείκτη απασχόλησης να πέφτει στο 49,7. Αυτή ήταν η πρώτη συρρίκνωση από τον Ιούνιο του 2020 ακολουθώνταςμια ένδειξη 51,3 τον Οκτώβριο.

Η μείωση του δείκτη απασχόλησης θα μπορούσε να προαναγγέλει απότομη επιβράδυνση στην αγορά εργασίας τους επόμενους μήνες. Η αγορά εργασίας υποχωρεί σταδιακά, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 3,9% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Έκτος συνεχόμενος μήνας συρρίκνωσης του PMI - Όλο και πιο ορατή η ύφεση

Ανεβάζει ταχύτητες το ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις – Όλες οι δράσεις 1,5 δισ. ευρώ που έρχονται μέχρι τον Απρίλιο

«Καμπανάκι» ECDC για το μικρόβιο Κλεμπσιέλλα – Εντοπίστηκε σε 15 ελληνικά νοσοκομεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider