Μπαταρίες: Βγαίνει η προκήρυξη του 2ου διαγωνισμού – Έως 22 Δεκεμβρίου οι προσφορές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαταρίες: Βγαίνει η προκήρυξη του 2ου διαγωνισμού – Έως 22 Δεκεμβρίου οι προσφορές
Θέμα ημερών η δημοσίευση σε ΦΕΚ της προκήρυξης της Ρυθμιστικής Αρχής. Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου οι προσφορές των επενδυτών, στις 15 Φεβρουαρίου ο οριστικός κατάλογος των έργων που θα προκριθούν.

Θέμα λίγων ημερών είναι η «ενεργοποίηση» του δεύτερου διαγωνισμού για αυτόνομες μπαταρίες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ήδη η Ρυθμιστική Αρχή έχει στείλει την προκήρυξη της δημοπρασίας στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προκήρυξη θα προβλέπει ότι οι προσφορές των επενδυτών θα υποβληθούν έως την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προσφορών από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ώστε στις 7 Φεβρουαρίου 2024 να εκδοθεί η προσωρινή λίστα των μονάδων που προκρίθηκαν. Ο οριστικός κατάλογος των επιλεγέντων έργων θα δημοσιευθεί μία εβδομάδα αργότερα, στις 15 Φεβρουαρίου 2024, έπειτα από την εξέταση τυχόν ενστάσεων που θα υποβληθούν.

Η προκήρυξη της δημοπρασίας «ξεκλείδωσε» μετά την Υπουργική Απόφαση που μειώνει στο 50% την επενδυτική ενίσχυση των προκριθέντων έργων, στα 100.000 ευρώ ανά MW, από 200.000 ευρώ που ήταν στον αρχικό διαγωνισμό. Με την ίδια Υπουργική Απόφαση, διατηρήθηκε η ίδια τιμή αφετηρίας για τις προσφορές που θα υποβληθούν, στα 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Αύξηση του χαρτοφυλακίου

Όπως έχει γράψει το insider.gr, με αφετηρία τα αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού, που διεξήχθη το καλοκαίρι, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να περιορίσει στο 50% την επενδυτική ενίσχυση, με σκοπό να ενταχθούν ακόμη περισσότερα έργα στο σχήμα στήριξης. Έτσι, για να μπει στις ράγες η δεύτερη δημοπρασία, ήταν απαραίτητο να υπογραφεί και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση που θα μειώνει τη κρατική συμμετοχή στο CAPEX.

Η απόφαση του υπουργείου στηρίχθηκε στις προσφορές που κατατέθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό από τους συμμετέχοντες (για τη λειτουργική ενίσχυση των έργων) και οι οποίες έδειξαν πως η αγορά εκτιμά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα το ύψος των επιδιωκόμενων εγγυημένων εσόδων. Επομένως, με το «ψαλίδι» κατά 50% στην επενδυτική ενίσχυση, θα μπορέσουν μέσω του σχήματος να υλοποιηθούν σημαντικά περισσότερες μονάδες αποθήκευσης από τα 1.000 MW, που προβλέπονταν αρχικά.

Το επιπλέον χαρτοφυλάκιο, που θα προκύψει από τη μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης, θα προκριθεί μέσω της τρίτης δημοπρασίας, που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια. Κατά συνέπεια, ο τρίτος διαγωνισμός (με τον οποίο θα ολοκληρωθεί το σχήμα) θα είναι «μεικτός», καθώς σε αυτόν θα πάρουν μέρος επενδυτές για standalone μπαταρίες με εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα διάρκειας τουλάχιστον δύο ωρών (MWh/MW), διεκδικώντας επομένως μέρος από τη δυναμικότητα που «απελευθερώνεται» με τον περιορισμό της κρατικής στήριξης στο CAPEX.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Οι χρεώσεις των εταιρειών για Δεκέμβριο – Τίτλοι τέλους στις οριζόντιες επιδοτήσεις

Επίδομα θέρμανσης: Τα «μυστικά» για πολυκατοικίες, διαχειριστές και ενοίκους - Τι ισχύει σε περίπτωση αλλαγής διαχειριστή

Και στο βάθος Παγκρήτια, Attica Bank - Τέλος στην υποχρέωση για φυσικό αέριο στα νεόδμητα - Πόσο κοστίζει κάθε «πράσινο» λεωφορείο

gazzetta
gazzetta reader insider insider