Μπαταρίες: «Ξεκλειδώνει» ο δεύτερος διαγωνισμός – Έως μέσα Νοεμβρίου η προκήρυξη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαταρίες: «Ξεκλειδώνει» ο δεύτερος διαγωνισμός – Έως μέσα Νοεμβρίου η προκήρυξη
Ακόμη και σήμερα η δημοσίευση σε ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης για μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης στα 100.000 ευρώ ανά MW, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη της δημοπρασίας. Στα τέλη Δεκεμβρίου η υποβολή των προσφορών, ένα μήνα αργότερα θα οριστικοποιηθούν οι προκριθέντες. Ποιες εταιρείες αναμένεται να λάβουν μέρος.

Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το «σήμα εκκίνησης» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δεύτερου διαγωνισμού για αυτόνομες (standalone) μπαταρίες.

Το «σήμα» αυτό θα δοθεί με την Υπουργική Απόφαση με την οποία θα μειώνεται στο 50% η επενδυτική ενίσχυση για τα έργα που θα προκριθούν, και η οποία είναι απαραίτητη για την προκήρυξη του διαγωνισμού από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το insider.gr, η Απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ εντός της εβδομάδας -ακόμη και μέσα στη σημερινή ημέρα- γεγονός το οποίο θα επιτρέψει στη Ρυθμιστική Αρχή να «βγάλει στον αέρα» την προκήρυξη το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Από τη στιγμή της προκήρυξης, η υποβολή των προσφορών θα εκπνεύσει σε 6 εβδομάδες, επομένως το αργότερο αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ή την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Κατά συνέπεια, μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου θα έχει οριστικοποιηθεί η λίστα των έργων που προκρίθηκαν από τη διαδικασία – με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών και οικονομικών προσφορών των επενδυτών από τη Ρυθμιστική Αρχή και την εξέταση, στη συνέχεια, τυχόν ενστάσεων.

Στην 3η δημοπρασία τα επιπλέον έργα

Υπενθυμίζεται ότι με αφετηρία τα αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού, που διεξήχθη το καλοκαίρι, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να περιορίσει στο 50% την επενδυτική ενίσχυση, όπως έχει γράψει το Insider.gr, με σκοπό να ενταχθούν ακόμη περισσότερα έργα στο σχήμα στήριξης. Έτσι, για να μπει στις ράγες η δεύτερη δημοπρασία, ήταν απαραίτητο να υπογραφεί και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση που θα μειώνει τη κρατική συμμετοχή στο CAPEX στα 100.000 ευρώ ανά MW, από 200.000 ευρώ που ήταν στον αρχικό διαγωνισμό.

Η απόφαση του υπουργείου στηρίχθηκε στις προσφορές που κατατέθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό από τους συμμετέχοντες (για τη λειτουργική ενίσχυση των έργων) και οι οποίες έδειξαν πως η αγορά εκτιμά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα το ύψος των επιδιωκόμενων εγγυημένων εσόδων. Επομένως, με το «ψαλίδι» κατά 50% στην επενδυτική ενίσχυση, θα μπορέσουν μέσω του σχήματος να υλοποιηθούν σημαντικά περισσότερες μονάδες αποθήκευσης από τα 1.000 MW, που προβλέπονταν αρχικά.

Το επιπλέον χαρτοφυλάκιο, που θα προκύψει από τη μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης, θα προκριθεί μέσω της τρίτης δημοπρασίας, που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια. Έτσι, ο τρίτος διαγωνισμός (με τον οποίο θα ολοκληρωθεί το σχήμα) θα είναι «μεικτός», καθώς σε αυτόν θα πάρουν μέρος επενδυτές για standalone μπαταρίες με εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα διάρκειας τουλάχιστον δύο ωρών (MWh/MW), διεκδικώντας επομένως μέρος από τη δυναμικότητα που «απελευθερώνεται» με τον περιορισμό της κρατικής στήριξης στο CAPEX.

Επίσης, όπως προβλέπεται στο σχήμα στήριξης, στον τρίτο διαγωνισμό θα διεκδικήσουν παράλληλα ενίσχυση επενδυτές οι οποίοι σχεδιάζουν την ανάπτυξη μονάδων σε πρώην λιγνιτικές περιοχές. Για τις συγκεκριμένες μονάδες, προβλέπεται εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων ωρών (MWh/MW).

Στα ύψη το επενδυτικό ενδιαφέρον

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη δημοπρασία οι προσφορές για λειτουργική ενίσχυση διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 57% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης. Από τη διαδικασία προκρίθηκαν έργα των Helleniq Energy, Intrakat, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Mytilineos.

Υπενθυμίζεται ότι στους επιλαχόντες ή στους αποκλεισθέντες συμπεριλήφθηκαν μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι «παίκτες», όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Eunice, η Ρόκας (Iberdrola), η LightSource, και η Abo. Επίσης, εταιρείες όπως η ΔΕΗ και η Mytilineos δεν κάλυψαν το πλαφόν των 100 MW που προβλέπεται για το επιλέξιμο προς ενίσχυση χαρτοφυλάκιο κάθε επενδυτή από τις δύο πρώτες δημοπρασίες. Επομένως, οι παραπάνω «παίκτες» αναμένεται να δώσουν το «παρών» και στον δεύτερο διαγωνισμό.

Ακόμη περισσότερο από τη συμμετοχή στον πρώτο διαγωνισμό, «δείγμα» για το εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη έργων αποτελούν οι άδειες για standalone μπαταρίες που έχουν εκδοθεί έως τώρα – καθώς πίσω από κάθε μία άδεια βρίσκεται και ένα business plan για την αντίστοιχη επένδυση. Έως αυτή τη στιγμή, στο Μητρώο της ΡΑΑΕΥ έχουν θέση ούτε λίγο ούτε πολύ 617 έργα, συνολικής ισχύος 88.000 MW.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις και τις πληρωμές – Πάνω από 2 εκατ. νοικοκυριά θα το λάβουν

Ακίνητα: Εισροές μαμούθ από το εξωτερικό – Η σύγκριση ελληνικών και ευρωπαϊκών ΑΕΕΑΠ, τα οφέλη, οι κίνδυνοι, το free float

gazzetta
gazzetta reader insider insider