Τσακλόγλου: «Καμία αναπροσαρμογή στα συντάξιμα στην επόμενη τριετία»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακλόγλου: «Καμία αναπροσαρμογή στα συντάξιμα στην επόμενη τριετία»
Ο κ. Τσακλόγλου μίλησε για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή στην επόμενη τριετία αλλά και για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή στην επόμενη τριετία αλλά και για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή.

Καμία αναπροσαρμογή στα συντάξιμα στην επόμενη τριετία

Σε συνέντευξή του στο MEGA, o Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου τόνισε σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει για τα όρια συνταξιοδότησης ότι δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή την επόμενη τριετία στα όρια συνταξιοδότησης.

«Την ερώτηση του τι θα συμβεί με τα ηλικιακά όρια από τότε που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο των κοινωνικών ασφαλίσεων θα πρέπει να μου την έχουν κάνει σε συνεντεύξεις τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές ή εφημερίδων πάνω από είκοσι, ίσως και τριάντα φορές. Η απάντηση που δίνω είναι πάντα η ίδια, με αναφορά στην υφιστάμενη νομοθεσία. Σε πάνελ που βρισκόμουν την προηγούμενη Κυριακή τέθηκε ανάλογη ερώτηση και, την επόμενη ημέρα, δημοσιογράφος που συμμετείχε σε άρθρο του σε εφημερίδα παρέθεσε πράγματι όσα απάντησα ωστόσο, στη συνέχεια έδωσε μια ερμηνεία δική του. Όλη η συζήτηση που έχει γίνει αυτήν την εβδομάδα δεν είναι πάνω σε αυτά που είπα εγώ αλλά στην ερμηνεία αυτή. Ας είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος, έχουμε νόμους. Ο νόμος που καθορίζει τα των ορίων συνταξιοδότησης είναι του 2010. Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις από εκεί και μετά, τον νόμο αυτόν τον έχουν σεβαστεί. Ο νόμος λέει ότι αναπροσαρμόζονται τα ηλικιακά όρια ανάλογα με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ανά τριετία. Το 2024 επρόκειτο να γίνει αναπροσαρμογή. Όμως, η πρόοδος που είχε συντελεστεί στο συγκεκριμένο τομέα εξανεμίστηκε στα χρόνια του κορωνοϊού. Σαν αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να γίνει καμία αναπροσαρμογή στα όρια συνταξιοδότησης την επόμενη τριετία. Προφανώς το τι θα γίνει το 2027 κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει από τώρα».0

Επίδομα προσωπικής διαφοράς – Πότε και ποιοι θα το πάρουν

Αναφορικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς που αφορά 750.000 συνταξιούχους, εξήγησε πως το πόσο ξεκινά από τα 200 ευρώ και φθίνει μέχρι να φτάσει τα 1.600 ευρώ στο σύνολο συντάξεων που λαμβάνει κάποιος. «Θα δοθεί τον επόμενο μήνα, μάλλον στις 21 Δεκεμβρίου. Εκτός αυτού, εντός του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και το έκτακτο βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Όλα αυτά η κυβέρνηση μπορεί να τα δίνει ως εφάπαξ πληρωμές διότι η οικονομία μας πάει καλά και έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέφουμε στους πολίτες και, ιδιαίτερα, τους πλέον ευάλωτους, μέρος του υπερ-πλεονάσματος του προϋπολογισμού, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς μας στόχους» υπογράμμισε.

Πού θα κλειδώσει η αύξηση των συντάξεων για το 2024;

Για το πού θα κλειδώσει η αύξηση των συντάξεων, ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι με την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων η αύξηση των συντάξεων θα είναι κοντά στο 3% αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που βγαίνουν τα οριστικά στοιχεία θα γίνεται και η αναπροσαρμογή σε σχέση με τα οριστικά στοιχεία της αύξησης της προηγούμενης χρονιάς. Αύριο κατατίθεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, οπότε θα δούμε και επίσημα τότε πού θα κλειδώσει τελικά η αύξηση.

Επίδομα μητρότητας

Τέλος, όσον αφορά το επίδομα μητρότητας, επεσήμανε ότι: «Μέχρι το 2019 είχαμε επιδόματα μητρότητας στο Δημόσιο Τομέα και στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, αλλά για μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με το δημόσιο τομέα. Στην διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας εξισώσαμε το χρονικό όριο για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα με αυτό του δημοσίου. Αυτές που δεν είχαν καλυφθεί μέχρι τώρα ήταν οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες. Με το νέο νομοσχέδιο θα λαμβάνουν και αυτές επίδομα μητρότητας για 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (780 ευρώ το μήνα). Πέραν της εισοδηματικής ενίσχυσης per se, το μέτρο είναι θετικό τόσο από την άποψη του δημογραφικού όσο και από την άποψη της ενθάρρυνσης της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Μόνιμο το μέτρο σε τουρισμό, μεταφορές – 6μηνη παράταση για καφέ και ταξί

ΤτΕ: Νέα διψήφια άνοδος τουριστικών εισπράξεων τον Σεπτέμβριο - Βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο

Πλαστικά Θράκης: Ισχυρή κερδοφορία και ανθεκτικότητα στο 9μηνο - Προσωρινό μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider