Ίδρυμα Τεχνολογίας/Έρευνας: Κτηριακά projects 50 εκατ. ευρώ σε 5 πόλεις της Ελλάδας μέσω RRF – Ποιος είναι ο στόχος

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ίδρυμα Τεχνολογίας/Έρευνας: Κτηριακά projects 50 εκατ. ευρώ σε 5 πόλεις της Ελλάδας μέσω RRF – Ποιος είναι ο στόχος
Στη δημοπράτηση 9 μεγάλων κτηριακών έργα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ιωάννινα, Πάτρα, συνολικού εμβαδού 18,4 χιλ. τ.μ., προχώρησε το ΙΤΕ, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 56 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι κόμβοι καινοτομίας και εκπαίδευσης, τα τεχνολογικά πάρκα.

Στη δημοπράτηση 9 μεγάλων κτηριακών έργα σε 5 Πόλεις της Ελλάδας, όπου λειτουργούν Ινστιτούτα του (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ιωάννινα, Πάτρα), προχώρησε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), έχοντας μάλιστα, όπως αναφέρει, εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση ύψους 56 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Σύμφωνα με σχετικές προκηρύξεις (υπήρχαν στοιχεία για τις 4 πόλεις πλην της Πάτρας), το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η διάρκεια της κάθε σύμβασης (για όλα τα υποέργα) είναι 21 μήνες από την ημέρα υπογραφής της. Προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής στον ανάδοχο ποσού ίσο με 15%, της συμβατικής αξίας του έργου (χωρίς αναθεώρηση και χωρίς ΦΠΑ) υπό την προϋπόθεση της καταβολής από τον ανάδοχο ισόποσης εγγύησης προκαταβολής.

Το έργο που θα υλοποιηθεί αφορά τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης, περιλαμβάνοντας Συνεδριακό Κέντρο, κτηριακές εγκαταστάσεις για τα Ινστιτούτα, επέκταση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, καθώς και τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών του ΙΤΕ, συνολικού εμβαδού 18.406,96 τ.μ.. Το έργο, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, αποτελεί στρατηγική στόχευση του Ιδρύματος και θα επιτρέψει ένα κβαντικό αναπτυξιακό άλμα για το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Χώρας.

Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης σηματοδοτεί την επέκταση και αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος του Ιδρύματος σε όλες τις πόλεις όπου εδρεύουν τα Ινστιτούτα του. Η σημαντική αυτή επιτυχία θα αποτελέσει καταλύτη για την προσέλκυση νέων επιστημόνων και τη διεύρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας του ΙΤΕ σε νέα επιστημονικά πεδία. Επίσης, θα διευκολύνει τη δημιουργία, φιλοξενία και υποστήριξη νέων εταιρειών start-up, και την προσέλκυση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων. Θα αποφέρει επομένως πολλαπλά οφέλη για το εθνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της χώρας, στη βάση της οικονομίας έντασης γνώσης.

Οι 5 πόλεις και τα κτηριακά έργα

Το μεγάλο έργο του Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης του ΙΤΕ θα περιλαμβάνει:

Στο Ηράκλειο, προβλέπεται η κατασκευή Κτηρίου Κόμβου Εκπαίδευσης, Κόμβου Καινοτομίας, Συνεδριακού Κέντρου, και Κτηρίου για τη φιλοξενία και δημιουργική απασχόληση παιδιών του προσωπικού και της κοινότητας του ΙΤΕ, με συνολικό εμβαδόν 8.504,28 τ.μ.

  • Κτήριο 1: «Κατασκευή Κόμβου Εκπαίδευσης (Training Hub)»: Κατασκευή ενός διώροφου κτιρίου συνολικής δόμησης 3.154,20 τ.μ. το οποίο θα περιλαμβάνει αίθουσα αμφιθεάτρου 520 θέσεων κατ΄ ελάχιστον, χώρους αιθουσών σεμιναρίων, εργασίας πολλαπλού χαρακτήρα για ανάπτυξη νέων ιδεών και συνεργειών, χώρους υγιεινής και βοηθητικούς χώρους, χώρους υποστήριξης διαδικτυακών υποδομών. Προϋπολογισμός: 6.698.251,03 € (με ΦΠΑ).
  • Κτήριο 2: «Κατασκευή Κόμβου Καινοτομίας (Innovation Hub)»: Κατασκευή ενός τριώροφου κτιρίου συνολικής δόμησης 3.419,53 τ.μ. το οποίο θα περιλαμβάνει χώρους εργασίας και συσκέψεων, γραφεία, μηχανολογικούς χώρους, βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής. Προϋπολογισμός: 10.683.217,02 € (με ΦΠΑ).
  • Κτήριο 3: «Κατασκευή κτηρίου για τη φιλοξενία χώρου αλληλεπίδρασης και ζύμωσης νέων ιδεών»: Κατασκευή ενός διώροφου κτιρίου συνολικής δόμησης 1.408,82 τ.μ. με υποδομές που θα επιτρέψουν την αλληλεπίδραση των ανθρώπων του ΙΤΕ μεταξύ τους, με την τοπική κοινωνία, με την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα και θα καταστήσουν δυνατή τη συζήτηση και τη ζύμωση νέων ιδεών. Προϋπολογισμός: 5.958.264,19€ (με ΦΠΑ).
  • Κτήριο 4: «Κατασκευή κτηρίου για την στέγαση υποδομής φιλοξενίας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών του προσωπικού και της κοινότητας του ΙΤΕ»: Κατασκευή ενός ισογείου κτιρίου συνολικής δόμησης 521,73 τ.μ. το οποίο θα περιλαμβάνει υποδομές αποκλειστικής εξυπηρέτησης ερευνητών, συνεργατών και προσωπικού του ΙΤΕ με τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, γραφεία, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βοηθητικούς χώρους, παρασκευαστήριο, χώρους υγιεινής, κλπ. Προϋπολογισμός: 1.638.933,75€ (με ΦΠΑ).

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 20 Δεκεμβρίου 2023, ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνίας συμβασιοποίησης είναι η 14η Μαρτίου 2024. Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, το εν λόγω τμήμα είναι αξίας 25 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Στο Ρέθυμνο, το έργο θα περιλαμβάνει την επέκταση των κτιριακών υποδομών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, με την ανακαίνιση ενός διατηρητέου κτηρίου 280 τ.μ., στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με αίθουσες σεμιναρίων, συνεδριάσεων, και εργασιακούς χώρους. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή υποδομών εγκατάστασης οπτικού και μηχανολογικού εξοπλισμού στο κτήριο 360 τ.μ. του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στο Ρέθυμνο. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε για τις 20 Δεκεμβρίου 2023, ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνία συμβασιοποίησης είναι η 14η Μαρτίου 2024. Βάσει της προκήρυξης, η αξίας του έργου είναι 827,7 χιλ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Ειδικότερα, προβλέπεται η ανακατασκευή ενός υφιστάμενου κτηρίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα την πλήρη ανακατασκευή των εσωτερικών διαμορφώσεων του κτιρίου με τη δημιουργία χώρων γραφείων, χώρων αιθουσών σεμιναρίων και συσκέψεων και βοηθητικών χώρων.

Στα Χανιά, όπου εδρεύει το Ινστιτούτο Γεωενέργειας του ΙΤΕ, προβλέπεται η κατασκευή Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Αειφόρου Ενεργειακής Μετάβασης, που θα περιλαμβάνει δύο τριώροφα κτήρια με υπόγεια, συνολικού εμβαδού 3.501,56 τ.μ.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην κατασκευή δύο νέων τριώροφων κτιρίων με υπόγειο εντός της Πολυτεχνειούπολης Χανίων και συγκεκριμένα:

- Κατασκευή Κόμβου Καινοτομίας (Innovation Hub) / Κτήριο 1 Αφορά στην κατασκευή ενός τριώροφου κτηρίου με υπόγειο στην Πολυτεχνειούπολη Χανίων, συνολικής δόμησης 1.545,50 τ.μ. το οποίο θα περιλαμβάνει ερευνητικά εργαστήρια, γραφειακούς χώρους υποστήριξης, υποστηρικτικές αίθουσες σεμιναρίων εκπαίδευσης και ερευνητικών διαδικασιών, ειδικούς μηχανολογικούς χώρους, βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης, παρασκευαστήριο, χώρους υγιεινής.

- Κατασκευή κτηρίου Έρευνας και Ανάπτυξης (Research and Development) / Κτήριο 2 Αφορά στην κατασκευή ενός τριώροφου κτηρίου με υπόγειο, συνολικής δόμησης 1.750,78τ.μ. το οποίο θα περιλαμβάνει ερευνητικά εργαστήρια, γραφειακούς χώρους υποστήριξης, υποστηρικτικές αίθουσες σεμιναρίων εκπαίδευσης και ερευνητικών διαδικασιών, ειδικούς μηχανολογικούς χώρους, βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης, παρασκευαστήριο, χώρους υγιεινής.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε για τις 8 Δεκεμβρίου 2023, ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνία συμβασιοποίησης είναι η 14η Μαρτίου 2024. Η αξία της σύμβασης εκτιμάται σε σχεδόν 11,14 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Στα Ιωάννινα, στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, όπου εδρεύει το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών, θα κατασκευαστεί Υποδομή Έρευνας και Καινοτομίας, εμβαδού 4.921,65 τ.μ., που θα περιλαμβάνει διώροφο κτίριο με υπόγειο, και θα στεγάσει ερευνητικά εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων, και εργασιακούς χώρους. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 11 Δεκεμβρίου 2023, και η εκτιμώμενη ημερομηνία συμβασιοποίησης είναι η 14η Μαρτίου 2024. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η αξία της σύμβασης εκτιμάται σε 12,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην:

- Κατασκευή ενός διώροφου κτιρίου με υπόγειο στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, συνολικής δόμησης 4.921,65τ.μ., το οποίο θα περιλαμβάνει ερευνητικά εργαστήρια, γραφειακούς χώρους υποστήριξης, υποστηρικτικές αίθουσες σεμιναρίων εκπαίδευσης και ερευνητικών διαδικασιών, ειδικούς μηχανολογικούς χώρους, εργαστηριακό εξοπλισμό, ειδικό εργαστηριακό εξοπλισμό, Η/Μ εξοπλισμό, Φ/Β, οπτικοακουστικό εξοπλισμό, σύστημα ελέγχου πρόσβασης, βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης, χώρους υγιεινής.

- Στο αντικείμενο περιλαμβάνονται η πλήρης κατασκευή του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων, η πλήρης κατασκευή του συνόλου των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένων ειδικού Η/Μ εξοπλισμού όπως ειδικά συστήματα εφεδρικής ισχύος, αδιάλειπτης ισχύος, κλπ., το σύνολο των απαραίτητων περιβαλλοντικών προσαρμογών με την προμήθεια εξοπλισμού επεξεργασίας νερού και εργαστηριακών εκροών, το σύνολο των εργαστηριακών πάγκων ερευνητικών εργαστηρίων και ειδικού εξοπλισμού όπως απαγωγοί, εστίες με φίλτρα προστασίας, κλπ., οι ειδικοί χώροι εργαστηριακών εφαρμογών όπως στείροι χώροι πολλαπλών εφαρμογών, οι χώροι βιοασφάλειας (ενδεικτικά κυτταροκαλλιέργειες), το σύνολο του απαραίτητου διαδικτυακού εξοπλισμού ενεργών και παθητικών συστημάτων, ο απαραίτητος εξοπλισμός για την δημιουργία των θέσεων εργασίας, οι διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου και πρόσβασης στο κτίριο, το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών και ενεργειακών παρεμβάσεων για τη δημιουργία κτιρίου ενεργειακά αυτόνομου (nearly zero energy building) με την προμήθεια και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών panel καθώς και των απαραίτητων στεγάστρων τοποθέτησής τους όπου απαιτηθεί, τα απαραίτητα έργα διασύνδεσης με την Πανεπιστημιούπολη, έργα προστασίας και ασφάλειας του campus, ειδικές μελέτες και υπηρεσίες που θα απαιτηθούν.

Τέλος, στην Πάτρα προβλέπεται η δημιουργία Καινοτόμου Εγκατάστασης Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης, εμβαδού 1.434,75 τ.μ., στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos – ΜΕΤΚΑ: Πώς προχωρούν 3+1 μεγάλα έργα αξίας άνω των 670 εκατ. ευρώ

Έρχονται υπογραφές με Black Summit – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την υπο-παραχώρηση του λιμένα Καβάλας «Φίλιππος Β’»

Ποια μεγάλα και εμβληματικά projects «περνάνε» στην Intrakat μέσω ΑΚΤΩΡ – Από το Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι τον ΒΟΑΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider