Πάουελ (Fed): Δεν είμαστε σίγουροι ότι κάναμε αρκετά για να μειώσουμε τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ (Fed): Δεν είμαστε σίγουροι ότι κάναμε αρκετά για να μειώσουμε τον πληθωρισμό
Πηγή: Associated Press
Το μήνυμα ότι η δουλειά της Fed για τη μείωση του πληθωρισμού πιθανόν δεν έχει τελειώσει, εξέπεμψε ο επικεφαλής της Fed, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για νέα αύξηση των επιτοκίων.

Το μήνυμα ότι η δουλειά της Fed, όσον αφορά στο «μέτωπο» του πληθωρισμού, πιθανόν δεν έχει τελειώσει, εξέπεμψε ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ σε πάνελ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το «παράθυρο» για νέα αύξηση των επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη η Fed να ακολουθήσει προσεκτική προσέγγιση, ούτως ώστε ούτε να «παραπλανηθεί» από κάποια καλά δεδομένα, αλλά ούτε και να οδηγηθεί σε «υπερβολική σύσφιξη».

Ειδικότερα, ο Πάουελ επεσήμανε ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve είναι «ικανοποιημένοι» με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής όσον αφορά στη μείωση του πληθωρισμού, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ακόμη βέβαιοι ότι τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά, προκειμένου να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο στόχο 2% με την πάροδο του χρόνου.

«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιxτής Αγοράς έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι αρκετά περιοριστική, ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Δεν είμαστε σίγουροι ότι πετύχαμε μια τέτοια στάση» σημείωσε.

«Γνωρίζουμε ότι η συνεχιζόμενη πρόοδος προς τον στόχο του 2% δεν είναι εξασφαλισμένη: Ο πληθωρισμός μάς έχει δώσει κάποιες παραπλανητικά στοιχεία» ανέφερε ακόμα.

Μάλιστα, ο Πάουελ διεμήνυσε ότι η Fed «δεν θα διστάσει» να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, εάν χρειαστεί. Παράλληλα, τόνισε ότι η Fed θα είναι προσεκτική στις μελλοντικές της αποφάσεις.

«Εάν καταστεί σκόπιμο να συσφίξουμε περαιτέρω την πολιτική, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε» τόνισε.

«Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προσεκτικά, ωστόσο, επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε τόσο τον κίνδυνο παραπλάνησης από μερικούς καλούς μήνες δεδομένων, όσο και τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης» επεσήμανε.

Όπως είπε, λόγω της ισχυρής αύξησης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, η Fed είναι προσεκτική απέναντι στον κίνδυνο η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη να υπονομεύσει την πρόοδο στον πληθωρισμό.

Οι νέες δηλώσεις του Πάουελ έρχονται λίγες ημέρες μετά την τελευταία απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, προχωρώντας στη δεύτερη συνεχόμενη παύση στον κύκλο των αυξήσεων.

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στην τελευταία συνεδρίασή της, κράτησε σταθερά τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, στο εύρος του 5,25% - 5,5%.

Ο Τζερόμ Πάουελ έχει σπεύσει επανειλημμένα να ξεκαθαρίσει ότι η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει. Εντούτοις, τα «στοιχήματα» στην αγορά φαίνεται να θέλουν μείωση των επιτοκίων τον Μάιο του 2024, με τους αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας να δηλώνουν ότι είναι νωρίς για οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» από αξιωματούχους της Fed: «Δεν έχουμε δει ακόμη τα πλήρη αποτελέσματα από τις αυξήσεις επιτοκίων»

Goldman Sachs: Τα δύσκολα πέρασαν - Τέλος στο «Cash is King» - Μείωση επιτοκίων από το δεύτερο μισό του 2024

Βούτσιτς (ΕΚΤ): Βασικό σενάριο η «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας της Ευρωζώνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider