Βούτσιτς (ΕΚΤ): Βασικό σενάριο η «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας της Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βούτσιτς (ΕΚΤ): Βασικό σενάριο η «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας της Ευρωζώνης
Εφικτή την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη, χωρίς να πληγεί η οικονομία, θεωρεί ο Μπόρις Βούτσιτς, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, αν και όπως επισημαίνει, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα. 

Εφικτή την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη, χωρίς να πληγεί η οικονομία, θεωρεί ο Μπόρις Βούτσιτς, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, αν και όπως επισημαίνει, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα.

«Εάν πραγματοποιηθούν οι τρέχουσες προβλέψεις μας, τότε θα έχουμε μια ήπια προσγείωση με χαμηλό ποσοστό θυσιών, δηλαδή χωρίς ύφεση και χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας σε συνέντευξή τιυ. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνει έτσι μέχρι να φτάσουμε στον στόχο μας, αλλά κατά την άποψή μου η ομαλή προσγείωση εξακολουθεί να είναι ένα κεντρικό σενάριο» προσέθεσε.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αποτελεί βασική πηγή αβεβαιότητας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να αυξήσει το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, η έκταση οποιασδήποτε επίπτωσης στην οικονομία της Ευρωζώνης είναι «δύσκολο να ειπωθεί» αυτή τη στιγμή, όπως είπε.

«Πρώτον, πρέπει να δούμε αν θα συμβεί ένα τέτοιο σοκ ή όχι» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Εάν ναι, ποια είναι η φύση αυτού του σοκ και ποια είναι η έκταση του σοκ; Και στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε τον πιθανό αντίκτυπο στις εξελίξεις των τιμών και να ενεργήσουμε ανάλογα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε περικοπές επιτοκίων». «Εντούτοις, πρέπει να είμαστε έτοιμοι είτε για ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, είτε για μειώσεις επιτοκίων, ανάλογα με τα εισερχόμενα δεδομένα το 2024» ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τα δύσκολα πέρασαν - Τέλος στο «Cash is King» - Μείωση επιτοκίων από το δεύτερο μισό του 2024

«Καμπανάκι» από αξιωματούχους της Fed: «Δεν έχουμε δει ακόμη τα πλήρη αποτελέσματα από τις αυξήσεις επιτοκίων»

Ecofin: Έκτακτη σύνοδος στο τέλος Νοεμβρίου - «Αναγκαίες 2 συναντήσεις για νέους δημοσιονομικούς κανόνες πριν το 2024»

gazzetta
gazzetta reader insider insider