Γιατί η έκρηξη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων απειλεί την Ευρωζώνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η έκρηξη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων απειλεί την Ευρωζώνη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να υποτιμά τις συνέπειες της έκρηξης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. «Προετοιμάστε τους πελάτες των τραπεζών για άγχη».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να υποτιμά τις συνέπειες της έκρηξης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.

Όταν η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ερωτήθηκε κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα, αν η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ επηρεάζει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, απάντησε ως εξής: «Θα λάβουμε υπόψη μας τις εξωτερικές επιδράσεις». Η λέξη «εξωτερικές επιδράσεις», ακούγεται σαν να πρόκειται για ένα δευτερεύον ζήτημα και αυτό μπορεί να ήταν η «υποτίμηση της εβδομάδας», τονίζει η Handelsblatt.

Αυτό που αποτελεί πρόβλημα για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα έχει αργά ή γρήγορα αρνητικές συνέπειες και για την παγκόσμια οικονομία - κυρίως για τους Ευρωπαίους, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Οι πρώτες επιπτώσεις μετάδοσης είναι ήδη ορατές: Στον απόηχο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις στην Ευρώπη έχουν επίσης αυξηθεί απότομα. Στην Ιταλία, το επιτόκιο των δεκαετών κρατικών ομολόγων βρίσκεται πλέον σε παρόμοια υψηλά επίπεδα με αυτά των ΗΠΑ. Η διαφορά επιτοκίου από το γερμανικό κρατικό ομόλογο έχει επίσης επανέλθει σε περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ μπορούσε να διατηρήσει υπό έλεγχο την πίεση των επιτοκίων στην Ιταλία αγοράζοντας ιταλικά κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ σταμάτησε το πρόγραμμα αγοράς PEPP λόγω των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αντικαθιστά τα ομόλογα που λήγουν - πιο πρόσφατα κυρίως με την αγορά ιταλικών τίτλων.

Θα είναι όμως αυτό αρκετό για να αποτρέψει την εκ νέου ανάφλεξη της κρίσης του ευρώ; Οι διαστάσεις που διακυβεύονται εδώ είναι τεράστιες.

Η Ιταλία έχει χρέος που ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ. Σε απόλυτους αριθμούς, ανέρχεται στα 2,8 τρισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερο από το 1/4 του συνολικού χρέους της ευρωζώνης.

Και μέχρι το τέλος του 2029, 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ από αυτά θα καταστούν ληξιπρόθεσμα, οπότε θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με τα τρέχοντα επιτόκια. Δεν χρειάζεται να είστε προφήτης των ομολόγων για να μαντέψετε ότι αυτό δεν θα γίνει χωρίς τριβές, παρά τη στήριξη της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο τέλος, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το αμφιλεγόμενο μέσο προστασίας της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI), το οποίο επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα σε οποιαδήποτε ποσότητα από οποιοδήποτε κράτος, προκειμένου να μειώσει την επιβάρυνση από τα επιτόκια. Η κατακραυγή των πιο συμπαγών κρατών του Βορρά είναι ήδη προγραμματισμένη. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος ο «σεισμός» των αμερικανικών ομολόγων θα γίνει αισθητός σε πολλά μέρη του κόσμου και σε πολλές περιοχές.

Υπήρχαν πάντα εκείνοι που υποψιάζονταν και προειδοποιούσαν ότι αυτός ο υποτιθέμενα «τέλειος» κόσμος της απεριόριστης δημιουργίας χρήματος, των απεριόριστων διασώσεων με ελάχιστα μετρήσιμο πληθωρισμό και του χρήματος με μηδενικό κόστος θα ήταν προσωρινός. Το πραγματικό θαύμα είναι ότι αυτή η εξισορρόπηση στον γκρεμό φάνηκε να πηγαίνει καλά από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Ο ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ θρηνεί για μια «εκπληκτική αφέλεια», ιδίως όσον αφορά το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για μια καθαρή ψευδαίσθηση ότι το χρέος είναι πάντα δωρεάν «εφόσον χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο». Οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων το καθιστούν τώρα οδυνηρά σαφές.

Τι αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη

Η πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων επηρεάζεται από την πορεία των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται πως μετά από μια σειρά δέκα συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει για πρώτη φορά ένα διάλειμμα και αφήνει το βασικό επιτόκιο στο 4,5%.

Τα οικονομικά μηνύματα από την Ευρωζώνη είναι αδύναμα - από τη μία πλευρά.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι ακόμη πολύ νωρίς για μείωση των επιτοκίων, καθώς η πίεση των τιμών είναι πολύ υψηλή. Αυτό είναι το μήνυμα από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Η κατάσταση για τους κεντρικούς τραπεζίτες δεν θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη και περίπλοκη, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Είναι αλήθεια ότι οι καθυστερημένες αλλά ισχυρές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων - στις ΗΠΑ το επιτόκιο κυμαίνεται μεταξύ 5,25 και 5,5% - έχουν περιορίσει τα ποσοστά του πληθωρισμού. Ωστόσο, το άλμα των επιτοκίων της κεφαλαιαγοράς είναι ένα αδιαμφισβήτητο σημάδι ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα μακροοικονομική εποχή. Και αυτό γιατί:

1. Υπάρχουν οι γεωπολιτικές στρεβλώσεις

Η διαφαινόμενη πυρκαγιά στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, οι οποίες επιδεινώνουν το περιβάλλον της εμπορικής πολιτικής. Η απομόνωση, ο προστατευτισμός, ο βιομηχανικός εγωισμός είναι οι σταθερές μιας νέας οικονομικής πολιτικής - τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή.

Και αν η Κίνα πάρει στα σοβαρά το ζήτημα της Ταϊβάν - και οι τελευταίες στρατιωτικές προκλήσεις στα Στενά της Ταϊβάν μιλούν γι' αυτό - δεν υπάρχει μόνο η απειλή ενός οριστικού κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της δυτικής ηγετικής δύναμης και του διεκδικητή της. Όλα αυτά επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία, αναστέλλουν τις επενδύσεις και αναστατώνουν τις αγορές.

2. Υπάρχει επίσης το γιγαντιαίο εθνικό χρέος

Από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη έχει διπλασιαστεί από 6,2 σε 12,9 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο εκατό τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής.

Στις ΗΠΑ, το χρέος σε απόλυτους όρους έχει υπερτριπλασιαστεί από το 2008 - σε σχεδόν 34 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι πάνω από το 120% της οικονομικής παραγωγής. Στις επτά μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες, η αύξηση φτάνει ακόμη και 130%.

Τέλος, υπάρχουν και οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης: Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βιώνουν ύφεση, η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γεγονός που την τοποθετεί στην τελευταία θέση μεταξύ των βιομηχανικών χωρών. Και η Κίνα στέλνει επίσης όλο και πιο ανησυχητικά οικονομικά μηνύματα.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, γιγαντιαία βουνά χρέους, έντονη αδυναμία στην ανάπτυξη - αυτό είναι το μείγμα που θέτει τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε κατάσταση συναγερμού. Αυτή τη φορά είναι οι αγορές ομολόγων που βίωσαν ένα πραγματικό ρίγος στις ΗΠΑ στις αρχές της εβδομάδας: η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων ξεπέρασε το ψυχολογικά σημαντικό όριο του 5%.

Τις επόμενες ημέρες υπήρξε μια μικρή διόρθωση και την Πέμπτη η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,9%. Τον Μάιο βρισκόταν ακόμη στο 3,4%. Οι κατά τα άλλα υποτονικές αγορές ομολόγων απέχουν μεταξύ τους κόσμους.

Η νευρικότητα συνεχίζεται αμείωτη. «Στο 6% αρχίζει η διαδικασία καταστροφής, μετά κάτι σπάει», προειδοποιεί ο ειδικός της κεφαλαιαγοράς Μοχάμεντ Ελ - Εριάν σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Στην πρώτη σειρά βλέπει παίκτες από τον κόσμο της σκιώδους τραπεζικής, όπως «πιστωτικά ή hedge funds που έχουν αναλάβει υπερβολικό ρίσκο». Ο Ελ-Εριάν θεωρεί επίσης ότι ο τομέας των εμπορικών ακινήτων «κινδυνεύει ιδιαίτερα».

Ο Τζέμι Ντάιμον, επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας JP Morgan Chase, προειδοποίησε πρόσφατα ενόψει των γεωπολιτικών κινδύνων και των εξελίξεων στις αγορές: «Αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες».

Το ότι η άνοδος των αποδόσεων είναι τόσο επικίνδυνη δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι η αγορά κρατικών ομολόγων των 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ είναι κάτι σαν το καρδιαγγειακό σύστημα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών. Πολλές άλλες αγορές παίρνουν τις ενδείξεις τους από τις αποδόσεις, και η σημαντικότερη λειτουργία σηματοδότησης προέρχεται από τις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων - το πιο διαδεδομένο αξιόγραφο στον κόσμο.

Θεωρείται επίσης ότι σηματοδοτούν μια σειρά άλλων σημαντικών επιτοκίων, όπως τα στεγαστικά δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια αυτοκινήτων.

Οι κεφαλαιαγορές προαναγγέλλουν νέα εποχή

Η έντονη άνοδος των επιτοκίων της κεφαλαιαγοράς αποτελεί επίσης αδιαμφισβήτητο σημάδι μιας νέας εποχής. Το χρήμα έχει και πάλι τιμή: Αυτό σημαίνει αλλαγή παραδείγματος για πολλούς παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς, για τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τις τράπεζες, καθώς και για τα διάφορα τμήματα της αγοράς.

Διότι, είτε πρόκειται για τη χρηματοπιστωτική κρίση, είτε για την κρίση του ευρώ, είτε για την πανδημία, είτε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε για το ενεργειακό σοκ - για περισσότερα από 15 χρόνια, η παγκόσμια οικονομία ταλαντεύεται από κρίση σε κρίση, πάντα ανυψωμένη από γιγαντιαία, χρηματοδοτούμενα από το χρέος πακέτα διάσωσης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Κατά τη διαδικασία αυτή, οι παίκτες μπόρεσαν να βασιστούν σε μια σταθερά: τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Αυτό αλλάζει τώρα ριζικά, επισημαίνει η Handelsblatt. Τα αυξανόμενα επιτόκια της κεφαλαιαγοράς σέρνονται σαν δηλητήριο στους πιο διαφορετικούς τομείς. Τα κράτη δύσκολα θα μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά τα πακέτα διάσωσής τους, ενώ τα υπερχρεωμένα, όπως η Ιταλία, θα έχουν προβλήματα αναχρηματοδότησης των ομολόγων τους μακροπρόθεσμα.

Το ίδιο ισχύει και για τους επενδυτές ακινήτων - τόσο τους ιδιώτες όσο και τους εμπορικούς: Το κόστος δανεισμού μπορεί γρήγορα να τετραπλασιαστεί για ενυπόθηκα δάνεια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να επιβαρύνει τις τράπεζες, επειδή μπορεί να χρειαστεί να προβούν σε τεράστιες απομειώσεις των χαρτοφυλακίων δανείων ή των πακέτων ομολόγων τους. Τα αυστηρά υπολογισμένα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών δεν θα λειτουργούν πλέον, επενδύσεις μπορούν να αντέξουν μόνο όσοι είναι φερέγγυοι και έχουν ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο.

Και για τους επενδυτές, επίσης, αναδύεται ένας εντελώς νέος κόσμος: οι τίτλοι σταθερού επιτοκίου, οι οποίοι για χρόνια απέδιδαν μείον ή ακόμη και μείον τόκους, ξαφνικά ανταγωνίζονται και πάλι τις μετοχές. Ο νέος κόσμος των επιτοκίων σαρώνει τους παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς και θα προκαλέσει μεγάλες τριβές.

Η σημερινή εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη, λέει ο Κένεθ Ρόγκοφ. «Είχα από καιρό την άποψη ότι η κατάρρευση των πραγματικών επιτοκίων, δηλαδή των επιτοκίων μείον τον πληθωρισμό, θα υποχωρούσε σε μεγάλο βαθμό με την πάροδο του χρόνου μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Χωρίς την πανδημία, αυτό θα είχε συμβεί πολύ νωρίτερα.

Ποτέ δεν πίστεψε στη θεωρία της «κοσμικής στασιμότητας», δηλαδή των μόνιμα χαμηλών επιτοκίων που οφείλονται σε ένα παγκόσμιο πλεόνασμα αποταμιεύσεων. «Έτσι, η γενική αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων που βλέπουμε είναι σε μεγάλο βαθμό μια ομαλοποίηση», είπε. «Προκαλείται από τη συνειδητοποίηση των αγορών ότι το κόστος των υψηλότερων αμυντικών δαπανών, η πράσινη μετάβαση και οι λαϊκιστικές πιέσεις για αναδιανομή του εισοδήματος θα ενισχύσουν τη ζήτηση, και μάλιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», υποστηρίζει ο Ρόγκοφ.

«Προετοιμάστε τους πελάτες των τραπεζών για άγχη»

Την περασμένη Τρίτη στο Ριάντ (Σαουδική Αραβία), στο συνέδριο του Future Investment Initiative, είχαν συγκεντρωθεί στη Σαουδική Αραβία οι μεγάλοι του χρηματοπιστωτικού κόσμου. Το μήνυμα που έφερε μαζί του το αφεντικό της JP Morgan, ο Ντάιμον, ταιριάζει σε αυτό το ζοφερό σκηνικό.

«Δεν έχει καμία σημασία αν τα βασικά επιτόκια αυξηθούν άλλες 25 μονάδες βάσης», τονίζει ο τραπεζίτης. Οι επενδυτές θα πρέπει μάλλον να ανησυχούν για το αν ολόκληρη η δομή των επιτοκίων δεν θα μετατοπιστεί προς τα πάνω κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα. Δεν γνωρίζει αν αυτό θα συμβεί, αλλά θα πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για αυτό.

Ο Ντάιμον ανησυχεί για το πρόβλημα. Ήδη στις αρχές Οκτωβρίου, ο γηραιότερος πολιτικός άνδρας του δυτικού τραπεζικού κόσμου τρόμαξε τους συναδέλφους του σε συνέντευξή του λέγοντας ότι είναι αρκετά βέβαιος ότι η Fed θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά άλλες 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο υψηλότερο τότε επίπεδο από τα τέλη του 1990. Αυτό θα σήμαινε άγχος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποιεί ο Ντάιμον. «Ρωτάμε τους πελάτες μας αν είναι προετοιμασμένοι για αυτό το στρες».

Μια αναδρομή δείχνει γιατί οι τραπεζίτες, οι εταιρείες και οι επενδυτές είναι τόσο νευρικοί. Τα τελευταία τρία χρόνια, η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά τέσσερις ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για την πιο απότομη άνοδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τον Μάρτιο του 1980, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο σημείο του πάνω από το 14%. Ο Πολ Βόλκερ, ο τότε πρόεδρος της Fed, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να το αντιμετωπίσει.

Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο από 10,5% τον Ιούλιο του 1979 σε 19% τον Ιούνιο του 1981. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ διολίσθησαν δύο φορές σε βαθιά ύφεση. Μόλις στα τέλη του 1982, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός είχε πέσει κάτω από το 4%, η Fed άρχισε να μειώνει και πάλι τα επιτόκια.

Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του τότε και του σήμερα:

1. Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ πιο ισχυρή σήμερα

2. Οι πραγματικές αποδόσεις - δηλαδή μείον τον πληθωρισμό - ήταν πολύ υψηλότερες τότε.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της υπηρεσίας πληροφοριών Bloomberg, η πραγματική απόδοση των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων ήταν 4% στα μέσα του 1981- σήμερα είναι μόλις 1%.

Τώρα, η αύξηση των επιτοκίων επιδεινώνει την κατάσταση. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το ετήσιο κόστος των τόκων στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 909 δισεκατομμύρια δολάρια, διπλάσιο από ό,τι πριν από επτά χρόνια.

Έτσι οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του αμερικανικού δημοσίου χρέους αυξάνονται.

«Το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ οδηγεί σε πληθώρα ομολόγων. Οι επενδυτές ζήτησαν πρόσφατα υψηλότερες αποδόσεις για να πάρουν τα χαρτιά», επισημαίνει ο Μπέντζαμιν Ντίτριχ, επικεφαλής του τμήματος ομολόγων της Lazard Asset Management. Εάν οι ανησυχίες για τα οικονομικά των ΗΠΑ βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο, οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να ξεπεράσουν και πάλι το 5% και, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, «να προκαλέσουν πιστωτική κρίση και ύφεση», προειδοποιεί ο σύμβουλος κεφαλαιαγορών Εντ Γιαρντένι.

«Αυτός μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να αναγκαστεί η Ουάσινγκτον να μειώσει τη μη βιώσιμη μακροπρόθεσμη πορεία του ομοσπονδιακού ελλείμματος». Η αύξηση των αποδόσεων θα επιτάχυνε το πρόβλημα. Οι δαπάνες για τόκους, για παράδειγμα, ανήλθαν σε 659 δισ. δολάρια το προηγούμενο οικονομικό έτος «διπλασιάζοντας τις δαπάνες από τον Μάιο του 2021», επισημαίνει ο Γιαρντένι.

Υπάρχουν όμως και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. «Έχουμε χάσει σημαντικούς αγοραστές», λέει ο ειδικός στις κεφαλαιαγορές Ελ-Εριάν. Δεν είναι μόνο η Fed που έχει αποσυρθεί ως αγοραστής, αφού ήταν ένας αξιόπιστος αγοραστής στην αγορά για πολλά χρόνια - «ανεξαρτήτως των τιμών». Η Κίνα έχει επίσης ρίξει μεγάλες ποσότητες αμερικανικών ομολόγων στην αγορά.

Αυτό δίνει στο σοκ των αποδόσεων μια άλλη γεωπολιτική τροπή. Διότι στην πραγματικότητα, η Λαϊκή Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ με συνολικό απόθεμα αμερικανικών κρατικών ομολόγων αξίας 805 δισ. δολαρίων, μετά την Ιαπωνία με 1.116 δισ. δολάρια.

Τον Αύγουστο, η Κίνα μείωσε τα κρατικά της ομόλογα κατά 21 δισεκατομμύρια δολάρια όχι μόνο για γεωπολιτικούς λόγους, αλλά και για λόγους διατήρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα - τα περισσότερα εδώ και τέσσερα χρόνια. Η Ιαπωνία επίσης παρενέβη ως πωλητής - όπως και οι αμερικανικές τράπεζες.

Με τα επιτόκια τόσο υψηλά, αρκετοί τραπεζικοί πελάτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους και τις παρκάρουν σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς ή σε ομόλογα που αποδίδουν πολύ περισσότερα επιτόκια. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν αρκετά κεφάλαια στο ενεργητικό τους και έτσι ρευστοποιούν μέρος των ομολόγων που κατέχουν.

Ακόμα χειρότερα, οι πολλές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν προκαλέσει εκτόξευση των επιτοκίων για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια, σε ποσοστό άνω του 8%. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 23 ετών. Αυτό καθιστά την αγορά κατοικίας «λιγότερο προσιτή από ποτέ», λέει ο Τσάρλι Μπιέλο του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Creative Planning.

Ένας αγοραστής κατοικίας πρέπει τώρα να κερδίζει 115.000 δολάρια για να αποκτήσει ένα σπίτι στη μέση τιμή - αύξηση 53% τα τελευταία τρία χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι μηνιαίες πληρωμές στεγαστικών δανείων έχουν διπλασιαστεί από το 2001, σε μέσο όρο άνω των 3.000 δολαρίων, όπως εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Torsten Slok.

Το ερώτημα για το πόσο ψηλά θα αυξηθούν οι αποδόσεις είναι πανταχού παρόν στις ΗΠΑ. Στη Wall Street έχει φουντώσει μια συζήτηση γύρω από το ερώτημα αν το 5% θα μπορούσε ήδη να είναι το μέγιστο.

Η συζήτηση πυροδοτήθηκε από τον διαχειριστή hedge fund, Μπιλ Άκμαν. Μόλις τον Αύγουστο, ο επικεφαλής του hedge fund Pershing Square επεσήμανε μια ολόκληρη σειρά από λόγους για τους οποίους οι αποδόσεις των 30ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλές. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η ενεργειακή μετάβαση, και μια πλημμύρα νέων ομολόγων που θα εξέδιδε η αμερικανική κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθεί.

Στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο, ο ιδιαίτερα σεβαστός επενδυτής της Wall Street έκανε στροφή. Υπάρχουν «πάρα πολλοί κίνδυνοι στον κόσμο» για να συνεχίσουμε να ποντάρουμε στην αύξηση των αποδόσεων, έγραψε ο Άκμαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X τη Δευτέρα. Τα αμερικανικά ομόλογα θεωρούνται παραδοσιακά μια ασφαλής επιλογή για την επένδυση χρημάτων σε περιόδους κρίσης, λόγω του χαμηλού κινδύνου αθέτησης πληρωμών τους. Αυτό εξηγεί και τη διόρθωση που ξεκίνησε την Τρίτη, αλλά ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

Ο Άκμαν έχει χτυπήσει ένα «νεύρο» με αυτό. Την άποψη του Άκμαν απηχούν και άλλοι επενδυτές. «Η κατάσταση είναι αδιαφανής, αλλά φαίνεται ότι οι αποδόσεις μπορεί να έχουν κορυφωθεί, τουλάχιστον προς το παρόν», λέει ο Ντίτριχ της Lazard.

«Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι επίκειται σημαντική κατάρρευση. Το κλειδί θα είναι το πού θα κατασταλάξει ο βασικός πληθωρισμός. Αν πέσει μόνο στο 3% με 3,5% στη νέα ισορροπία, αυτό θα υποδηλώνει διαρθρωτικά υψηλότερες αποδόσεις. Ακόμη και αν η Fed καταφέρει μια ήπια προσγείωση, αυτό θα συνηγορούσε υπέρ υψηλότερων αποδόσεων μεσοπρόθεσμα».

Επομένως, η κατάσταση είναι τόσο πολύπλοκη όσο και πολυεπίπεδη όσον αφορά τον αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει στείλει αδύναμα οικονομικά μηνύματα, τα οποία θα συνηγορούσαν υπέρ της πτώσης των επιτοκίων της κεφαλαιαγοράς. Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, οι οποίες είναι οπωσδήποτε καλύτερες από αυτές της Ευρώπης, αλλά και της Κίνας, δείχνουν την αντίθετη τάση, δηλαδή την άνοδο των αποδόσεων.

Από τη μία πλευρά, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, επειδή οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές - αυτό συνηγορεί υπέρ της πτώσης των αποδόσεων.

Από την άλλη πλευρά, η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ως χώρα με ηγετικό νόμισμα θα μπορούσε να μειωθεί, ιδίως σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης με την Κίνα, η οποία δεν αφήνει περιθώρια για να σπάσει την κυριαρχία του δολαρίου.

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το νόμισμά τους ως μέσο επιβολής κυρώσεων σε γεωπολιτικές συγκρούσεις, το Πεκίνο και οι σύμμαχοί του προσπαθούν με αυξανόμενη επιτυχία να οικοδομήσουν έναν παγκόσμιο παράλληλο κόσμο στο δολάριο. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα και να οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων.

Το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται από την απώλεια εμπιστοσύνης που συνοδεύεται από το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και την πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ. Το ριζοσπαστικοποιημένο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, η συνεχής διαμάχη για τον προϋπολογισμό στο Κογκρέσο και το αν οι ΗΠΑ θα καταλήξουν τελικά να αντιμετωπίσουν ένα shutdown, σίγουρα δεν ενισχύουν την εμπιστοσύνη.

«Το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από όσους οι επενδυτές θέλουν να ανεχθούν», λέει ο Γιαρντένι, σύμβουλος κεφαλαιαγοράς. Αναμένει ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα κλιμακωθεί. Αυτό καθιστά επίσης πιο πιθανό να υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2024, λέει. Ο ίδιος αύξησε την πιθανότητα από 30% σε 35%.

Την Πέμπτη, υπήρξε τουλάχιστον άλλο ένα θετικό μήνυμα: το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν - αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των κρατικών δαπανών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντάιμον (JP Morgan): Οι Κεντρικές Τράπεζες έκαναν «100% εσφαλμένες» προβλέψεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider