Στουρνάρας στους FT: Κίνδυνος να «σπάσει κάτι», αν συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων - Είμαστε στο σκοτάδι λόγω Μ. Ανατολής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας στους FT: Κίνδυνος να «σπάσει κάτι», αν συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων - Είμαστε στο σκοτάδι λόγω Μ. Ανατολής
Στο πώς η κρίση στη Μέση Ανατολή αλλάζει τις ισορροπίες, ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, μιλά στους FT ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Στο πώς η κρίση στη Μέση Ανατολή αλλάζει τις ισορροπίες, ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, μιλά στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.

«Είναι θέμα κοινής λογικής» σημειώνει, λίγες ημέρες προτού η Αθήνα φιλοξενήσει τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου τίθεται στο «τραπέζι» η ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, μετά από 15 μήνες αυξήσεων.

«Εάν έχεις μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί - είμαστε στο σκοτάδι - είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκή οικονομία» ανέφερε, προειδοποιώντας για τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν για την ευρωπαϊκή οικονομία - από διαταραχές στην αγορά ενέργειας μέχρι προσφυγικό κύμα.

Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε «ένα κρίσιμο σημείο, όπου αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια, διατρέχουμε τον κίνδυνο να σπάσει κάτι» επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το πότε πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Αν ο πληθωρισμός, στα μέσα του επόμενου έτους... πέσει κοντά στο 3%, αυτή είναι ίσως η στιγμή να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια μείωση των επιτοκίων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αναταράξεις στην οικονομία από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή – Τα ισραηλινά κεφάλαια στην Ελλάδα & οι εξαγωγές στο Ισραήλ

Ψηφιακό ευρώ: Συνεδριάζουν σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες – Τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη του digital euro

Έκθεση της ΕΕ: Τα σενάρια κρίσης για το αέριο – Τι θα σήμαινε ένα πλήρες «στοπ» της Ρωσίας τον χειμώνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider