Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η Ελλάδα θα είναι από τους νικητές της πράσινης μετάβασης – Θέλουμε να τρέξουμε την οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η Ελλάδα θα είναι από τους νικητές της πράσινης μετάβασης – Θέλουμε να τρέξουμε την οικονομία
Κύριος σκοπός μας παραμένει η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στην Ανοιχτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Κύριος σκοπός μας παραμένει η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στην Ανοιχτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ανάπτυξη που θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από άλλες εποχές που είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Η ανάπτυξη δεν έχει μόνο δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, πρέπει να είναι μια ανάπτυξη που να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, που οδηγεί στη σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς. Μια ανάπτυξη που δεν μπορεί να αγνοεί τις κολοσιαίες αλλαγές που βιώνουμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη και μια ανάπτυξη που να έχει έμπρακτα συστατικά κοινωνικής δικαιοσύνης, για να μικραίνουν οι κοινωνικές ανισότητες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχουμε βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε στη δικαιοσύνη που είναι και κεντρικός στόχος της κυβέρνησης. Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τον επανασχεδιασμό του χάρτη στη δικαιοσύνη. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη πρόκληση που είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα εργαλεία που μπορεί να προσφέρει και στο Κράτος για τις δημόσιες πολιτικές. Σύντομα θα ανακοινώσουμε μια Επιτροπή που θα συμβουλεύσει το πρωθυπουργικό γραφείο με άτομα παγκοσμίου προβολής σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Πράσινη μετάβαση

Συμφωνώντας με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η Ελλάδα θα είναι από τους νικητές της πράσινης μετάβασης». Όπως είπε η χώρα μας είναι ήδη από τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές στην παραγωγή από ΑΠΕ, καθώς με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά σε «συνδυασμό με τα υδροηλεκτρικά μας οδήγησαν να παράγουμε το 57% της ενέργειας το οκτάμηνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

«Χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά αλλά αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν, θα πρέπει να λύσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση. Οι μπαταρίες δεν φτάνουν, στηρίζουμε μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης αλλά και διασυνδέσεις που μας επιτρέπουν να λειτουργούμε σωστά. Οι διασυνδέσεις και τα δίκτυα είναι κρίσιμα. Με μεγάλη καθυστέρηση καταλάβαμε στην ΕΕ ότι τα δίκτυα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τον ανταγωνισμό Ευρώπης – ΗΠΑ και Κίνας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως έχουμε ένα δομικό πρόβλημα στην Ευρώπη, δεν υπάρχει η διάθεση να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτά που γίνονται ήδη όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ. «Ποιος είναι ο κίνδυνος; Τον έχω επισημάνει πολλές φορές, να υπάρξει ξεχείλωμα του κανόνα ευρωπαϊκών επιδοτήσεων να δημιουργηθούν στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά από χώρες με μεγάλο δημοσιονομικό χώρο και συγκεκριμένα τη Γερμανία», είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε τη συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας ΓΣ του ΣΕΒ

Το ανθρώπινο δυναμικό και οι μισθοί

Για το θέμα της αγοράς εργασίας και των ελλείψεων που παρατηρούνται ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση ήδη μείωσε τις εισφορές και κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης και σημείωσε πως «οι μισθοί αυξάνονται στη χώρα και πρέπει να αυξηθούν όσο η ανεργία πέφτει και η αγορά εργασίας γίνεται πιο δύσκολη για τον εργοδότη. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη. Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι στο ραντάρ μας. Είναι δεδομένο όμως πως όσο η οικονομία γίνεται καλύτερα οι ονομαστικοί μισθοί πρέπει να αυξάνονται. Ο στόχος για μέσο μισθό 1.500 στο τέλος της τετραετίας είναι εφικτός», είπε.

«Προτιμώ να έχω το πρόβλημα έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού παρά να έχουμε ανεργία 25%. Είναι το τίμημα της προόδου της χώρας. Δεν υπάρχει μαγική λύση στην αναντιστοιχία της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας», ανέφερε λίγο αργότερα ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως χρειάζονται συγκεκριμένες μικρές και μεγάλες κινήσεις που η καθεμία θα βοηθά στην επίλυση του προβλήματος για ζητήματα όπως η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και η διευκόλυνση των συνταξιούχων να εργάζονται όπως έγινε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμη για μια σειρά δουλειών όπως οι γεωργικές εργασίες, οι κατασκευές και η ανειδίκευτη βιομηχανική εργασίας, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε συμφωνίες με άλλες χώρες για εργαζόμενους. «Το ζήτημα της εργασίας είναι ένα από τα πέντε μεγάλα θέματα που ιεραρχώ, βρίσκεται πολύ ψηλά στη δική μου ατζέντα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης στον ΣΕΒ: Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σύγχρονη Αριστερά που δεν δαιμονοποιεί τη λέξη «κεφάλαιο»

ΣΕΒ: Οι προτάσεις, οι τρεις λόγοι αισιοδοξίας και η ανάγκη για υπουργείο Βιομηχανίας και Καινοτομίας

«Sector deals» για τη βιομηχανία προτείνει ο ΣΕΒ – Πώς θα έρθουν περισσότερες επενδύσεις 

gazzetta
gazzetta reader insider insider