Βρετανία: Τέλος στους κακοπληρωμένους υπαλλήλους που δουλεύουν ατελείωτες ώρες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Τέλος στους κακοπληρωμένους υπαλλήλους που δουλεύουν ατελείωτες ώρες
Η πανδημία και το Brexit κατάφεραν ισχυρό «χτύπημα» στη βρετανική οικονομία που αδυνατώντας να βρει εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις, αναγκάστηκε να βελτιώσει σημαντικά τόσο τους μισθούς όσο και τις παροχές που τους συνοδεύουν.

Η πανδημία και το Brexit κατάφεραν ισχυρό «χτύπημα» στη βρετανική οικονομία που αδυνατώντας να βρει εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις, αναγκάστηκε να βελτιώσει σημαντικά τόσο τους μισθούς όσο και τις παροχές που τους συνοδεύουν.

Το Brexit και η πανδημία άλλαξαν τα δεδομένα

Η έλλειψη προσωπικού δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για τη Βρετανία. Εδώ και χρόνια συνδικάτα εργαζομένων προειδοποιούσαν για την εξέλιξη αυτή καθώς χιλιάδες χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι δούλευαν ασταμάτητες ώρες χωρίς επιδόματα και άλλες παροχές. Όλα αυτά όμως άλλαξαν μετά το Brexit και την πανδημία. «Οι προσδοκίες των εργαζομένων έχουν πλέον αυξηθεί. Ο συνδυασμός Brexit και COVID έχουν μεταμορφώσει την αγορά», τόνισε στο Reuters, ο Νίκ Κόλλινς, Διευθύνων Σύμβουλος της Loungers (LGRS.L) που απασχολεί 8.000 υπαλλήλους σε εστιατόρια και μπαρ σε όλη τη Βρετανία.

Προσφέρουν παροχές οι εταιρίες για να βρουν εργαζόμενους

Η πανδημία και η τηλεργασία που επιβλήθηκε σε όλο τον πλανήτη για την προστασία των εργαζομένων, δημιούργησαν νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν πως όχι μόνο αμείβονται υπερβολικά χαμηλά αλλά και πως σπαταλούν εκατοντάδες ώρες σε μεταφορές από και προς την εργασία τους, τις οποίες ποτέ δεν πληρώνονταν. Για να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, κολοσσοί όπως η Amazon, η Tesco και η Marks & Spencer, προσέφεραν ευέλικτες συμβάσεις εργασίας στους υπαλλήλους τους. Η παγκόσμια εταιρεία προσλήψεων Indeed ανέφερε στο Reuters ότι υπάρχει μια σταθερή αύξηση στο ποσοστό των αναρτήσεων αγγελιών που προσφέρουν αναρρωτική άδεια μετ' αποδοχών ενώ η Tesco, ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα της Βρετανίας παρέχει τώρα στους 310.000 υπαλλήλους της έναν διαδικτυακό ιδιωτικό οικογενειακό γιατρό.

Με λιγότερο από 1 εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας ακόμα ανοιχτές στη Βρετανία και με τους εργαζόμενους είδος υπό εξαφάνιση, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 11,1% τον Οκτώβριο πριν πέσει στο 6,7% τον Αύγουστο. Η αύξηση του πληθωρισμού ώθησε εκατοντάδες εταιρείες να αυξήσουν αρκετές φορές τον μισθό τους τελευταίους μήνες προκειμένου να βρουν προσωπικό.

Το «ουδείς αναντικατάστατος» δεν ισχύει πια

Αλλά οι παροχές δεν σταματούν εδώ. Δωρεάν γεύματα ανά βάρδια, ευέλικτο ωράριο, μπόνους και υπερωρίες για τους μισθωτούς είναι μερικές από τις παροχές που εφαρμόζονται πλέον σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις της Βρετανίας. Τις εξελίξεις ακολουθούν και οι παραδοσιακά «σκληροί» κλάδοι, όπως αυτός της φιλοξενίας, όπου πάντα οι εργασιακές συνθήκες ήταν δυσμενέστερες. «Υπήρχε μια τάση στον κλάδο της φιλοξενίας να εργάζεται σκληρά το προσωπικό και η εργοδοσία να μην του φέρεται πολύ καλά, γιατί πάντα έρχονταν άλλο άτομο να τους αντικαταστήσει», ανέφερε ο επικεφαλής σεφ, Κρις Λόιντ Ρότζερς. «Αυτό όμως πλέον αλλάζει καθώς μετά το Brexit πολλοί μετανάστες έφυγαν αφήνοντας κενές θέσεις που δεν μπορούσαν πια να αναπληρωθούν», τόνισε χαρακτηριστικά δείχνοντας το δρόμο για τη νέα εργασιακή πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Η «πράσινη» ενέργεια αυξάνει τη ζήτηση για χαλκό και πετρέλαιο στην Κίνα

Γερμανική «νάρκη» στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σαουδική Αραβία: Προβλέπει... έλλειμμα 21 δισ. δολαρίων για το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider