Καύσιμα: Τσουχτερή η βενζίνη – Φόβοι για υψηλές τιμές και στο πετρέλαιο θέρμανσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Τσουχτερή η βενζίνη – Φόβοι για υψηλές τιμές και στο πετρέλαιο θέρμανσης
Οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά διατηρώντας το κλίμα αβεβαιότητας και φόβων νέων ανατιμήσεων στην αγορά ειδικά όσο πλησιάζουμε και προς την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά διατηρώντας το κλίμα αβεβαιότητας και φόβων νέων ανατιμήσεων στην αγορά ειδικά όσο πλησιάζουμε και προς την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης έχει φθάσει στα 2,019 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,817 ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων στο Brent και στα Platts. H ΠΟΠΕΚ εκτιμά ότι στην αρχή της εβδομάδας έρχονται νέες μικρές αυξήσεις ενώ φορείς της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία των τιμών τόσο στα καύσιμα κίνησης όσο και στο πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι φέτος τα 1,50 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 1,37 ευρώ το λίτρο. Τα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ) και τις εταιρείες εμπορίας είχαν κινητοποιηθεί και είχαν προσφέρει εκπτώσεις και προσφορές, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και φέτος εάν οι τιμές εξακολουθήσουν να αυξάνονται.

Για φέτος, ήδη, υπάρχει μια πρώτη δέσμευση της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναφέρει ότι φέτος, το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί πιο γρήγορα. Για το ίδιο θέμα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές σχετικά με το επίδομα θέρμανσης. «Θα είναι όπως έχω ξαναπεί ένα επίδομα βασικά με τα χαρακτηριστικά που είχε και πέρσι, και με τον ίδιο περίπου προϋπολογισμό. Δεν θα υπάρξουν αλλαγές», σημείωσε σχετικά ενώ αναφορικά με την επιδότηση στην αντλία που ίσχυε πέρυσι τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. «Η αντλία είναι κάτι διαφορετικό. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κατεύθυνση από τις Βρυξέλλες για έναν σταδιακό περιορισμό επιδομάτων.Το αν οι εταιρείες θα δώσουν βοήθεια προς τον πολίτη, είναι δική τους δουλειά και όχι του υπουργείου», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ανησυχία και για τα καύσιμα κίνησης

Φορείς της αγοράς εξακολουθούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο των τιμών στα καύσιμα κίνησης, η οποία αποτελεί πλήγμα τόσο για τις μεταφορές, όσο και για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά.

«Από Δευτέρα με την πληροφόρηση που έχω και την πρόβλεψη της κεντρικής τιμής των καυσίμων θα πρέπει το 2,019 να το κάνω 2,029 ή ίσως 2,039. Η άνοδος δεν σταματάει. Έχει ξεκινήσει μια βδομάδα πριν τις τελευταίες εκλογές και δυστυχώς δεν βλέπουμε σταματημό και το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει αυτή την κατάσταση είναι η επέμβαση του κράτους στη φορολογία», επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Βενζινοπωλών Αττικής, Απόστολος Καλατζόπουλος.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Brent

Το μεσημέρι της Δευτέρας το Brent ήταν λίγο πάνω από τα 94 δολάρια και βρίσκεται σε τροχιά να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά το 2023 έχοντας καταγράψει άνοδο σχεδόν 30% από τον Ιούνιο, μετά από τις περικοπές της παραγωγής στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία και την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα.

Το Brent έφθασε σε υψηλό 10 μηνών την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 94 δολάρια το βαρέλι, από 72 δολάρια το βαρέλι στο χαμηλότερο σημείο του τον Ιούνιο οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις για στενότερη προσφορά φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με τις αμφιβολίες για την πορεία της ζήτησης, κάτι που δεν αποκλείεται να ωθήσει όντως το Brent στα 100 δολάρια μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως επιμένουν κάποιοι διεθνείς αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο κύμα ακριβείας στα καύσιμα – Πιέσεις στις τιμές από το Brent και την άνοδο της ζήτησης

Καύσιμα: Στα 2 ευρώ η βενζίνη – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Θα κορυφωθεί η ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα τα επόμενα χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider