Νέο κύμα ακριβείας στα καύσιμα – Πιέσεις στις τιμές από το Brent και την άνοδο της ζήτησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο κύμα ακριβείας στα καύσιμα – Πιέσεις στις τιμές από το Brent και την άνοδο της ζήτησης
Νέο κύμα ανατιμήσεων καταγράφει η ελληνική αγορά καυσίμων απορροφώντας τους κραδασμούς του Brent ενώ η σύσφιξη της παγκόσμιας αγοράς ασκεί ανοδικές πιέσεις. Η ζήτηση δείχνει να αντέχει παρά τις υψηλότερες τιμές. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε ο Αύγουστος, καλύτερο το 2023 από το 2022 σε επίπεδο επταμήνου.

Νέο κύμα ανατιμήσεων καταγράφει η ελληνική αγορά καυσίμων απορροφώντας τους κραδασμούς του Brent και των Platts ενώ η σύσφιξη της παγκόσμιας αγοράς ασκεί περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές και κατ’ επέκταση στις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα.

Η τιμή του Brent κινείται πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι προϊδεάζοντας για νέες αυξήσεις στις επόμενες ημέρες στις τιμές των καυσίμων στις χώρες εισαγωγής αλλά παρά το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος θεωρείται από παράγοντες της ελληνικής αγοράς ως ένας «περίεργος» μήνας, το προηγούμενο διάστημα, η ζήτηση κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Παρά την άνοδο των τιμών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της αγοράς, τον Αύγουστο, η ζήτηση για την απλή αμόλυβδη κατέγραψε άνοδο κατά 2% ενώ για το πετρέλαιο κίνησης κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε επίπεδο επταμήνου, η βενζίνη κατέγραψε άνοδο κατά 6% το 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περσυνό διάστημα και το πετρέλαιο κίνησης κατά 3% ενώ συνολικά τα καύσιμα κίνησης κατέγραψαν άνοδο 4,6%.

Η ζήτηση δείχνει να αντέχει παρά τις υψηλότερες τιμές οι οποίες όπως φαίνεται δεν αναμένεται να εγκαταλείψουν άμεσα την ελληνική αγορά.

Η ΠΟΠΕΚ αναμένει αυξήσεις στις τιμές χονδρικής τόσο για τη βενζίνη όσο και για το πετρέλαιο κίνησης, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες οι τιμές θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Ήδη, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης έχει φθάσει στα 1,998 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,782 από 1,994 και 1,796 αντίστοιχα την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι όσον αφορά τουλάχιστον στην βενζίνη, οι τιμές σε ορισμένα πρατήρια της χώρας και ειδικά στα νησιά είναι αρκετά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Ο κόσμος αντιμέτωπος με υψηλότερες τιμές καυσίμων

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022 και αυξήθηκε κατά 25% από τον Ιούνιο, καθώς οι περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ δημιουργούν στενότητα στην αγορά την αγορά ενώ διεθνείς παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτειναν τις περικοπές παραγωγής κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Μια ενδεχόμενη νέα αύξηση στις τιμές στον ορίζοντα τείνει να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου αντιμετωπίζει ήδη υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

Παγκοσμίως, η ζήτηση πετρελαίου επιστρέφει σε ανοδική τροχιά.

Σε πρόσφατη έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει σε υψηλό ρεκόρ 102,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023, περίπου 2 εκατ. βαρέλια περισσότερα από το 2019.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ πλησιάζει στο αποκορύφωμά της, καθώς η αστάθεια των τιμών οδηγεί αναπόφευκτα σε λιγότερες γεωτρήσεις και πιθανώς, αργότερα, σε μείωση της παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ (IEF) και η S&P Global Commodity Insights εκτιμούν ότι απαιτούνται σωρευτικές επενδύσεις 4,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο upstream μέχρι το 2030 για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς και να αποφευχθεί έλλειμμα εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Ήπια επιτάχυνση στο 2,7% τον Αύγουστο - Τρόφιμα και στερεά καύσιμα οδηγούν την άνοδο των τιμών

Καύσιμα: Στα 2 ευρώ η βενζίνη – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Πετρέλαιο: Η Σ. Αραβία παρατείνει τις περικοπές - Στα 90 δολάρια το Brent για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider