Καύσιμα: Στα 2 ευρώ η βενζίνη – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Στα 2 ευρώ η βενζίνη – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση
Στα 2 ευρώ η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης. Πάνω από τα 2 ευρώ σε πολλούς νομούς της Ελλάδας. Που θα φθάσουν οι τιμές του πετρελαίου στους επόμενους μήνες.

Ποδαρικό με υψηλές τιμές στα καύσιμα έκανε το φθινόπωρο με την απλή αμόλυβδη να έχει προσεγγίσει τα 2 ευρώ και το diesel κίνησης τα 1,8 ευρώ ενώ η αγορά προσδοκά ότι μια πτώση στη διεθνή τιμή του Brent (το οποίο κινήθηκε κοντά στα 89 δολάρια το βαρέλι) σε συνδυασμό με μια «διόρθωση» στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρή αποκλιμάκωση, η οποία ωστόσο δεν θα γίνει άμεσα ορατή τις επόμενες ημέρες.

Και αυτό επειδή εδώ και εβδομάδες οι τιμές κινούνται σε υψηλά επίπεδα και ακόμη και εάν παρατηρηθεί μικρή πτώση στις τιμές της χονδρικής (όπως αναμένει η ΠΟΠΕΚ για την Δευτέρα), αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή θα γίνει άμεσα αισθητή στην αντλία καθώς οι πρατηριούχοι αγοράζουν και στοκάρουν σε διαφορετικούς χρόνους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης φθάνει τα 1,994 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης τα 1,768. Αν και στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη η μέση τιμή κινείται ελάχιστα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ (στα 1,956 και 1,957 αντίστοιχα), αυτό δεν ισχύει για 31 νομούς της χώρας όπου η μέση τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ ενώ σε πολλά νησιά υπάρχουν πρατήρια που πωλούν και κοντά στα 2,3.

Η ελληνική αγορά ακολουθεί τη διεθνή τάση όπου η αυξημένη ζήτηση του καλοκαιριού οδήγησε σε μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και άνοδο της τιμής του πετρελαίου και παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις αναδιπλώνονται σε πιο συντηρητικά σχήματα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο 12μηνο, μια νέα αύξηση στις διεθνείς τιμές εξακολουθεί να θεωρείται πιθανή λόγω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Που θα φθάσουν οι τιμές του πετρελαίου στους επόμενους μήνες

Οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές αναμένουν ισχυρότερες τιμές για το αργό το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά ως επί το πλείστον έχουν απομακρυνθεί από την ιδέα ότι το αργό θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Η Barclays εκτιμά ότι θα μπορούσε να φθάσει τα 97 δολάρια το βαρέλι το 2024 ενώ η Goldman Sachs αναμένει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φθάσουν τα 93 δολάρια στους επόμενους 12 μήνες.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σημείωσε άνοδο, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι και ξεπέρασε την παραγωγή προκαλώντας σύσφιξη των παγκόσμιων αποθεμάτων, γεγονός που στις αρχές Αυγούστου άσκησε ανοδικές πιέσεις στον «μαύρο χρυσό».

Ωστόσο, το ράλι περιορίστηκε από τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της Κίνας αλλά και την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία έφθασε στο 3,2% τον Ιούλιο καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σε ομιλία του ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και η τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει ξανά τα επιτόκια και να τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει σταθερά προς τον στόχο της τράπεζας, δηλαδή στο 2%. Όμως, εάν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί, αυτό θα μειώσει επίσης τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Και φυσικά υπάρχει και η Κίνα. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι προβλέψεις ότι ο ασιατικός γίγαντας θα καταγράψει γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος μετά το τέλος των δρακόντειων περιορισμών για τον COVID τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου θα ωθούσε τις τιμές στα 100 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά η ανάπτυξη της Κίνας έχει διαψεύσει όσους είχαν μεγάλες προσδοκίες με τον τομέα των ακινήτων της φαίνεται ιδιαίτερα προβληματικός.

Πάντως, ακόμη και με αυτές τις καθυστερήσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη, η ζήτηση αργού έφτανε σε υψηλό ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, περίπου στα 103 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτι περισσότερο από τρία εκατομμύρια σε σχέση με το μέσο επίπεδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η ζήτηση αυτό το καλοκαίρι είναι λίγο υψηλότερη από την παγκόσμια παραγωγή, επειδή ο ΟΠΕΚ+ περιορίζει τις προμήθειες με αποτέλεσμα αυτή να διαμορφώνεται στα 50,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά περισσότερο από δύο εκατομμύρια από την αρχή του έτους, ανέφερε ο IEA στην έκθεσή του τον Αύγουστο,

Αυτή η μείωση αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ+, σε 50,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με την δραστηριότητα στις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος αυτής της αύξησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιδού τι προβλέπουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες για χρέος και πληθωρισμό σε καύσιμα - τρόφιμα

Καύσιμα: Τσουχτερές οι τιμές της επιστροφής – Η εξήγηση που δίνει η αγορά

Καύσιμα: Το νέο μέτωπο ακρίβειας, η έκρηξη τιμών και οι παρενέργειες στην αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider