Τέσσερα mega σχήματα «χτυπούν» αρδευτικά ΣΔΙΤ μισού δισ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέσσερα mega σχήματα «χτυπούν» αρδευτικά ΣΔΙΤ μισού δισ. ευρώ
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, THALIS – ΑΒΑΞ – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ προχωρούν στο βασικό στάδιο 3 διαγωνισμών για την υλοποίηση αρδευτικών συστημάτων σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, συνολικής αξίας σχεδόν 465 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ.

Το σύνολο των ισχυρών εγχώριων επιχειρηματικών σχημάτων, αυτόνομα ή μέσω κοινοπραξιών, προχωρούν στην επόμενη (Β’) φάση 3 μεγάλων διαγωνισμών για την κατασκευή αρδευτικών συστημάτων σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, μέσω ΣΔΙΤ, συνολικής εκτιμώμενης αξίας που προσεγγίζει το μισό δισ. ευρώ με ΦΠΑ (ειδικότερα, σχεδόν 465- 470 εκατ. ευρώ συνολικά). Πρόκειται για έργα που προωθούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι 4 διεκδικητές

Ειδικότερα, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «THALIS E.S. S.A. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.», «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.», «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ» έλαβαν προ ημερών το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες επιτροπές διαγωνισμού για να προχωρήσουν στην κυρίως φάση τριών διαγωνισμών. Πρόκειται για τη «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», το έργο που σχετίζεται με το «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ», αλλά και «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας». Τα 4 σχήματα είχαν δώσει το «παρών» στην α’ φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος), έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι των φακέλων και «πέρασαν» από τη διαδικασία της προεπιλογής στο επόμενο στάδιο.

«Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς»

Όσον αφορά στον πρώτο διαγωνισμό, πρόκειται για την κατασκευή αρδευτικού έργου στην πεδιάδα της Ξάνθης, μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού άνω των 210 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Αφορά στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Επιπρόσθετα, αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής που εμπεριέχει τις αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου – Αβδηρών – Βελόνης – Μάνδρας - Πεζούλας. η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

Στο έργο προβλέπεται να εφαρμοστούν και έξυπνα αρδευτικά συστήματα (συστήματα τηλεμετρίας – τηλε-ελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λπ.). Για το κατασκευαστικό κόστος του έργου έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή του κατά 30% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης ανέρχεται σε 25 χρόνια.

Αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου μέσω ΣΔΙΤ

Όσον αφορά στην Ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του έργου «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ», η εκτιμώμενη αξία σύμβασης υπολογίζεται σε 98.500.000 ευρώ, μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (24%), άρα έχουμε να κάνουμε με σύμβαση περίπου 125 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκειά της θα είναι 25ετής (τα 2 έτη η κατασκευή). Η ακαθάριστη προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 150.000 περίπου στρεμμάτων, εκ των οποίων η καθαρή γεωργική γη εκτιμήθηκε αρχικώς σε 120.500 στρέμματα. Η προς αξιοποίηση έκταση υπάγεται στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Π. Ε. Πέλλας.

Το έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου. Επιγραμματικά το έργο περιλαμβάνει:

  • Το έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου. Επιγραμματικά το έργο περιλαμβάνει:
  • Την εκπόνηση των μελετών εφαρμογής – κατασκευαστικών μελετών του έργου.
  • Την κατασκευή Αρδευτικού Δικτύου (αγωγός μεταφοράς από φράγμα Αλμωπαίου, πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο) και συνοδών έργων (δεξαμενές, αντλιοστάσια, ΗΛΜ συστήματα αυτοματισμών, τηλε-ελέγχων και τηλε-χειρισμών).
  • Τη συντήρηση και τη λειτουργία του Αρδευτικού Δικτύου και των συνοδών έργων για 23 έτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο αξιοποίησης, προβλέπεται η άρδευση με σύγχρονα κλειστά αρδευτικά δίκτυα και βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης του βορειοδυτικού τμήματος της Πεδιάδας Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης.

Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας

Οσον αφορά στο έργο «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας», η ΣΔΙΤ είναι εκτιμώμενης αξίας 132,9 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το αντικείμενο της παρούσας σύμπραξης αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία αρδευτικού δικτύου στη θέση Υπέρεια – Ορφανά για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων που αναφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και των Ορφανών Νομού Καρδίτσας, συνολικής εκτάσεως 74.300 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Τιτανίου και Φαρσάλων.

Περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας. Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους που προέρχονται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Η διάρκεια της σύμβασης-ΣΔΙΤ έχει εκτιμηθεί σε 300 μήνες με τα πρώτα 3-4 έτη να αφορούν την περίοδο κατασκευής των απαραίτητων υποδομών και τα υπόλοιπα να είναι η περίοδος συντήρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΒΟΑΚ: Τα σενάρια για τους διεκδικητές και την «επόμενη μέρα» της mega Παραχώρησης της Κρήτης

BNP PARIBAS Real Estate: Πώς κινείται η ευρωπαϊκή office market – Τα ενοίκια, οι αποδόσεις, οι κενοί χώροι σε prime περιοχές

Ακτοπλοΐα: Η γενική «εικόνα», ο γερασμένος στόλος, η ανάγκη ανανέωσης – Η περιβαλλοντική διάσταση και η ναυπηγική βιομηχανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider