Στο 0,6% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το β' τρίμηνο - Αύξηση 1,5% της απασχόλησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 0,6% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το β' τρίμηνο - Αύξηση 1,5% της απασχόλησης
Την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, επιβεβαίωσε η Eurostat.

Την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, επιβεβαίωσε η Eurostat.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, το β' τρίμηνο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους) στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ, μετά την ανάπτυξη 1,1% που σημειώθηκε τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε τριμηνιαία βάση, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και παρέμεινε αμετάβλητο στην ΕΕ, κατά το β' τρίμηνο του έτους. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε «τρέξει» με μηδενικό ρυθμό, ενώ στην ΕΕ είχε καταγραφεί ανάπτυξη 0,2% (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία (όσον αφορά στην ετήσια μεταβολή), τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης κατά το β' τρίμηνο του 2023 σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (+2,8%), στη Ρουμανία (+2,7%) και στην Πορτογαλία (2,3%), ενώ τα μικρότερα κατεγράφησαν στην Εσθονία (-3), στη Σουηδία (-2,4%) και στην Ουγγαρία (-2,3%).

Εν τω μεταξύ, η απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,5% το β' τρίμηνο σε ετήσια βάση κατά κατά 1,3% στην ΕΕ, μετά την αύξηση 1,6% (σε Ευρωζώνη και ΕΕ) κατά το α' τρίμηνο του 2023.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 0,2% τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ. Κατά το α' τρίμηνο του έτους, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,5% και στις δύο περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,55 δισ. ευρώ στο 7μηνο - Αυξημένα 7,5% έναντι του στόχου τα φοροέσοδα

Scope για Ελλάδα: Εξαιρετικό επίτευγμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

UBS: Μειώθηκε 2,4% ο παγκόσμιος καθαρός ιδιωτικός πλούτος το 2022 - Η εικόνα στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider